Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Bloomberg: Πρωταπριλιάτικο αστείο η ένταξη της Ελλάδας στους BRICS

Έχοντας γδάρει τα ταμεία για να βρει τα 750 εκ. € που όφειλε στο ΔΝΤ και με μετρητά που επαρκούν μόνο για λίγες εβδομάδες, η Ελλάδα προσκλήθηκε να συμμετάσχει σε ένα club η συμμετοχή στο οποίο ανέρχεται σε δισεκατομμύρια.

Η αποκάλυψη αυτή την εβδομάδα, από την Αθήνα, ότι η Ρωσία επιθυμεί να καταστήσει την Ελλάδα ως έκτο μέλος της τράπεζας BRICS μόνο σαν αστείο μπορεί να ακουστεί.  Ίσως μια καθυστερημένη Πρωταπριλιά για  τον Jim O'Neill.  Είναι ο πρώην οικονομολόγος της Goldman Sachs Group Inc.,ο οποίος το 2001 επινόησε τον όρο BRIC - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα. ενώ η Νότια Αφρική κλήθηκε εκ των υστέρων να συμμετάσχει.
Πέρυσι έστησαν μια αναπτυξιακή τράπεζα, για να ανταγωνιστούν το ΔΝΤ η οποία θα έχει εγκεκριμένο μετοχικό κεφάλαιο 100 δις $ κι κάθε ιδρυτικό μέλος θα συνεισφέρει 10 δις $.

Λοιπόν και τι έγινε; Σίγουρα η Ελλάδα, της οποίας η οικονομίας έχει συρρικνωθεί κατά περίπου ένα τέταρτο, δεν πληροί ακριβώς το όραμα του  Jim O’Neil για να αναδείξει την αυξανόμενη οικονομική βαρύτητα των αναπτυσσόμενων χωρών.

Μια πρόβλεψη του,το 2011, στο βιβλίο του, «ο Χάρτης της Ανάπτυξης», ήταν ότι οι οικονομίες των BRIC θα ξεπεράσουν τις ΗΠΑ σε μέγεθος φέτος, αν και στη συνέχεια έδωσε παράταση για το 2017. Η ομάδα θα είναι τόσο μεγάλη όσο η G7 μέχρι το 2035, σύμφωνα με την άποψη του.


Επίδειξη δύναμης

Η πρόσκληση, ως εκ τούτου, έχει γίνει με σχεδόν αποκλειστικά γεωπολιτικά κριτήρια. Η σύσφιξη με τους δεσμούς με τα κράτη της ανατολής, είναι ένα από τα λίγα σημεία στα οποία ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μπορεί να δείξει κάποια δύναμη απέναντι στους πιστωτές του. Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ  (σ.σ και πρώην υπόδικος για το σκάνδαλο Κοσκωτά), έχει διοριστεί για να διερευνήσει το ενδεχόμενο ένταξης στην τράπεζα των BRICS.

Ο Τσίπρας και ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, συναντήθηκαν στην Μόσχα τον προηγούμενο μήνα και η Ρωσία στη συνέχεια εγγυήθηκε ότι θα παραδίδει φυσικό αέριο για την ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Ελλάδας σε πέντε χρόνια, με μια δυνατότητα πρόωρης καταβολής των τελών διέλευσης. Ως αντάλλαγμα, ο Putin παίρνει έναν σύμμαχο που είναι ήδη στο ΝΑΤΟ και αποδυναμώνει το μέτωπο που αντιδρά στις τακτικές του, στην Ουκρανία.

Στη Μόσχα, το υπουργείο Οικονομικών δεν απάντησε στα επανειλημμένα αιτήματα για κάποιον σχολιασμό από τηλεφώνου. Στην Αθήνα, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει.

Για τον O’ Neil, το ερώτημα είναι τι σημαίνει για τα άλλα μέλη.

«Είναι Πρωταπριλιά;», αναφέρει σε e-mail του. «Μπορώ να δω γιατί η Ρωσία μπορεί να έχει αυτό το περίεργο κίνητρο, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ γιατί οι άλλοι θα συμφωνούσαν».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου