Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Bloomberg: Η Ελλάδα παραμένει προκλητική ενόσω επιδιώκει συμφωνία με τους πιστωτές αυτή την εβδομάδα

του Ηλία Μακρή - Καθημερινή
Η Ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ότι δεν θα υπαναχωρήσει από τις προεκλογικές τις υποσχέσεις για τον τερματισμό της λιτότητας, ακόμη και τώρα που επιδιώκει να κλείσει τη διαπραγμάτευση σε συμφωνία με τους πιστωτές, το αργότερο  εντός της εβδομάδα ώστε να ξεμπλοκάριστεί η χρηματοδότηση και να αποτραπεί η πτώχευση.

«Εμείς αγωνιζόμαστε για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία μέχρι την Παρασκευή» δήλωσε την Κυριακή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, σε τηλεοπτικς εκπομπή στο Mega. «Η εντολή μας από τον ελληνικό λαό είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία με την οποία θα παραμένουμε στο ευρώ, χωρίς σκληρά μέτρα λιτότητας», είπε,, προσθέτοντας ότι «σκληρές διαπραγματεύσεις» λαμβάνουν χώρα πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρίγα της Λετονίας, στις 21-22 Μαΐου.

Οι λεγόμενες κόκκινες γραμμές του Τσίπρα αναφέρονται σε μη περαιτέρω περικοπή στους μισθούς και τις συντάξεις. Περισσότερες από 110 ημέρες συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της δεν κατάφεραν να επιτύχουν μια συμφωνία και να ξεκλειδώσουν το υπόλοιπο της βοήθειας από το ύψους 240 δις € πακέτο διάσωσης. Η αντιπαράθεση πυροδότησε μια κρίση ρευστότητας, τραβώντας τη χώρα εκ νέου σε ύφεση ανανεώνοντας τις αμφιβολίες για το μέλλον στην Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ.

«Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι κρίσιμη και η χώρα μπορεί να αποκτήσει μια άλλη δόση της ενίσχυσης μόνο μετά την ολοκλήρωση της επόμενης φάσης του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος»,  δήλωσε το Σάββατο, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Bild, o Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis. «Η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει υποβάλει κατάλογο μεταρρυθμίσεων,


Τελεσίγραφο των Πιστωτών.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί προτάσεις της μορφής «take it or leaveit», και το ζήτημα ενός εθνικού δημοψηφίσματος για μεταρρυθμίσεις, θα εξαρτηθεί από το αν οι πιστωτές επιβάλλουν ένα τέτοιο τελεσίγραφο», δήλωσε ο Φίλης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα ελληνικό δημοψήφισμα θα μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και να κινήσει τα πράγματα προς τα εμπρός, όπως δήλωσε την Κυριακή σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Bild am Sonntag ο Γερμανός αντικαγκελάριος Sigmar Gabriel,.  Ένα «τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα είναι δυνατό μόνο εάν οι μεταρρυθμίσεις υλοποιηθούν». Μια ελληνική έξοδος από το ευρώ θα αποτελούσε πολιτική πρόκληση και όχι μια οικονομική, αλλά «κανείς δεν θα έχει εμπιστοσύνη πλέον στην Ευρώπη, αν, στην πρώτη μεγάλη κρίση, ένα μέλος του κοινού νομίσματος αποχωρήσει» συνέχισε.


Οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Οι διαπραγματεύσεις στη λεγόμενη Ομάδα των Βρυξελλών που αποτελείται από εκπροσώπους της Ελληνικής κυβέρνησης και των φορέων των πιστωτών, θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ. Η ομάδα περιλαμβάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να εκπληρώσει τους όρους του τρέχοντος πακέτου βοήθειας, δήλωσε ο Volker Kauder,  σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Welt am Sonntag ενώ συνέχισε λέγοντας «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη».

Η Ελλάδα είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να παίξει με διαφορετικούς κανόνες από ότι οι υπόλοιπες 18 χώρες της ζώνης του ευρώ και η κατάσταση γύρω από τις συνομιλίες είναι «μη διατηρησιμες», δήλωσε ο Yves Mersch, εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, στο Λουξεμβούργο το Σάββατο.

«Είμαστε στο τέλος του παιχνιδιού», δήλωσε ο Mersch. «Υπήρξε μια συμφωνία ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ελλάδα για να περάσει μέσα από ένα πρόγραμμα. Αυτό δεν συμβαίνει από το Δεκέμβριο του περασμένου έτους, διότι η νέα κυβέρνηση είπε ότι δεν θέλει να έχει καμία σχέση με το πρόγραμμα. Εφόσον όμως δεν έχει σχέση με το πρόγραμμα τότε δεν μπορεί να απαιτεί τα χρήματα που συνδέονται με το πρόγραμμα αυτό», συνέχισε.


Κόκκινες γραμμές.

Πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία, δήλωσε ο Τσίπρας την Παρασκευή. «Αλλά εκείνοι που πιστεύουν ότι η αντίσταση της ελληνικής πλευράς μπορεί να δοκιμαστεί και οι κόκκινες γραμμές της θα εξασθενίσουν όσο περνάει ο καιρός, θα κάνουν καλά να το ξεχάσουν», είπε.

Η Ελλάδα επιθυμεί μια συμφωνία που θα σταματήσει λιτότητα, θα αποκαταστήσει τη ρευστότητα και θα προωθήσει της ανάπτυξη. Αυτό συνεπάγεται τη συμφωνία για χαμηλούς στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος, την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, την υλοποίηση ενός ισχυρού ισχυρού επενδυτικού προγράμματος και τη θωράκιση των μισθών και των συντάξεων από τις περικοπές, συνέχισε ο Τσίπρας.  «Δεν μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία που θα έχει βάση αυτά τα τέσσερα ζητήματα», δήλωσε ο Φίλης.

Ο Τσίπρας θα θέσει το αδιέξοδο των συνομιλιών στη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στη Ρίγα, σύμφωνα με έναν Έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Οποιαδήποτε προσπάθεια να υπερκερασθεί  ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε   και να αποτανθεί κάποιος απευθείας στη Μέρκελ είναι απίθανο να πετύχει, δήλωσαν οι αναλυτές της JPMorgan Chase Malcolm Barr και ο David Mackie σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες τους την Παρασκευή.


Εξαντλείται και ο χρόνος και η ρευστότητα.

«Η ουσία είναι ότι η πίεση προς την Ελληνική κυβέρνηση να καταλήξει σε μια συμφωνία αυξάνεται, όπως οι πιέσεις στις ταμειακές ροές της κυβέρνησης και του τραπεζικού συστήματος συγκλίνουν ότι το πολιτικό χρονοδιάγραμμα  τελειώνει στα τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου, συνέχισαν. «Είναι σαφές ότι ο χρόνος εξαντλείται».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει 20 Μαΐου στη Φρανκφούρτη για να επανεξετάσει την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και την το haircut των collaterals που αποδέχεται η ΕΚΤ, ως εξασφάλιση για τη βοήθεια έκτακτης ανάγκης.

Η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσει τις αποπληρωμές προς το ΔΝΤ, ξεκινώντας από τις  5 Ιουνίου, εκτός αν επιτευχθεί συμφωνία με τους διεθνείς εταίρους πριν από τότε, ανέφερε το Channel 4 το Σάββατο, επικαλούμενο ένα υπόμνημα που διέρρευσε από το ΔΝΤ με ημερομηνία 14 Μαΐου.


Αποθεματικοί Λογαριασμοί.

Στις 8 Μαΐου ο Τσίπρας απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν θα ήταν σε θέση να πληρώσει περίπου 750 εκ. € προς το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου, χωρίς χρηματοδότηση, ανέφερε η Καθημερινή, το Σάββατο. Η ελληνική κυβέρνηση μόλις αποφάσισε να πληρώσει τη δόση στις 9 Μαΐου, αφού επιβεβαίωσε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα του λογαριασμού αποθεματικών, σύμφωνα με την έκθεση.

Η εταιρεία πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS υποβάθμισε την Ελλάδα βαθμολογία στη CCC από B την Παρασκευή, επικαλούμενη «την περαιτέρω αύξηση της αβεβαιότητας για το αν η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα καταλήξουν σε συμφωνία για ένα πρόγραμμα που θα  επαναφέρει τη μακροοικονομική σταθερότητα και θα βελτιώσει την ταμειακή κατάσταση στην Ελλάδα».  Η Fitch Ratings αργότερα την ίδια ημέρα επιβεβαίωσε την βαθμολογία CCC της για την Ελλάδα.

«Είτε θα υπάρξει ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, είτε θα συμβεί ένα Grexit, δεν έχει σημασία πως θα το δεις» δήλωσε ο  Brzeski, Chief Economist Carsten της ING  Γερμανίας σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television Παρασκευή. «Νομίζω ότι δεν υπάρχει ενδιάμεση λύση.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου