Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

ARK: Ο Τσίπρας έπαιξε όλα τα πιθανά διαπραγματευτικά χαρτιά και τα έκαψε όλα......

Από τη στιγμή που ανέλαβε η συγκεκριμένη κυβέρνηση την εξουσία, τον Ιανουάριο, νόμισε ότι είχε πολλά διαπραγματευτικά ατού στα χέρια της με τα οποία θα μπορούσε να επιτύχει να κάμψει τις αντιστάσεις 18  χωρών μελών την ζώνης του ευρώ και να τύχει διαφορετικής μεταχείρισης, πέραν των κανόνων που είναι θεσπισμένοι στην ευρωζώνη.


Κίνα

Κατ'  αρχήν απέστειλε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στην Κίνα, ώστε να διερευνήσει τις προοπτικές χρηματοδότησης από εκεί.  Βέβαια το μόνο που άκουσε και εισέπραξε η αντιπροσωπεία ήταν η μόνη επωδός για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και μια πρωθύστερη τοποθέτηση 100 εκ. € σε ΕΓΕΔ.


Ιράν

Η άρνηση αυτή έστειλε τον πρωθυπουργικό ξάδελφο, με ειδική αποστολή, στο Ιράν και στους Αγιατολάχ, να παρακαλάει για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τους μουλάδες.  Ακόμη και εκεί βέβαια η άρνηση ήταν κάθετη αλλά και σίγουρη.  Ακόμη και ένας ανόητος θα καταλάβαινε ότι το Ιράν δεν θα διακινδύνευε μια συμφωνία με τη δύση για χάριν του Τσίπρα.


Ρωσία

Στη συνέχεια και μέσω του Λαφαζάνη προσπάθησε να παίξει το γεωπολιτικό ατού που θεωρούσε ότι είχε. Μάλιστα έφτασε στα μέγιστα σημεία ψεύδους να ισχυρίζεται ότι θα έπαιρνε και προκαταβολή για τον αγωγό φυσικού αερίου που ακόμη είναι στα χαρτιά και ουδεμία άδεια δεν έχει λάβει και μάλλον καμία πιθανότητα υλοποίησης δεν έχει.  Ακόμη και μετά τη διάψευση που ήρθε - άμεσα - από τη Ρωσία, ο ISKRA της αριστερής πλατφόρμας δήλωνε τη "σιγουριά" του για τα λεφτά.  Το ίδιο συνέβη και κατά την επίσκεψη Τσίπρα, στην οποία δεν κατάφερε να αποσπάσει ούτε μία υπόσχεση έστω για την άρση του εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Μάλιστα χαρακτηριστικές για τον ενταφιασμό του συγκεκριμένου ζητήματος ήταν η αστραπιαία επίσκεψη στην Αθήνα του Αmos Hochstein, ειδικού απεσταλμένου και συντονιστή για διεθνή ενεργειακά θέματα του υπουργείου Εξωτερικών ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

Σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις ανέφερε «Ο Turkish Stream δεν υφίσταται..»


BRICS

Βέβαια δεν πτοήθηκε, συνέχισε να αποζητά ρευστότητα από κάθε πιθανή πηγή. Μάθαμε λοιπόν από "αξιόπιστες" πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ότι η Ρωσία απέστειλε ειδική πρόσκληση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη σχεδιαζόμενη τράπεζα των BRICS.  Μάλιστα τοποθετήθηκε και ο γνωστός από το σκάνδαλο Κωσκοτά Παναγιώτης Ρουμελιώτης ως αρμόδιος για τη διερεύνηση του θέματος.  Ο Στρατούλης δε μας είπε ότι θα έχουμε άπλετη χρηματοδότηση και μάλιστα χωρίς μνημόνια.  Η αξιοπιστία κράτησε μια μέρα, όταν και ήρθε - για άλλη μια φορά, η διάψευση από την μεριά της Ρωσίας, η οποία ανέφερε ότι η πρόταση για τη συμμετοχή ούτε ειδική ήταν ούτε τιμητική και θα συζητιόταν το νωρίτερο τον Ιούλιο.  Μάλστα η πρόταση απευθυνόταν σε όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ (εδώ).  Μάλιστα το Bloomberg θεώρησε τη σχετική πληροφορία ως «πρωταπριλιάτικο αστείο» (εδώ).

Αυτό που δεν μας είπαν βέβαια ήταν πως θα έπαιρνες χρηματοδότηση από μια τράπεζα που ακόμη δεν είχε συσταθεί και σου ζητούσε να καταβάλεις και το κεφάλαιο για την ίδρυση της.  Άγνωσται αι βουλαί του ΣΥΡΙΖΑ.


Απειλή πτώχευσης

Το τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί που τράβηξε ο Τσίπρας, ήταν η επιστολή της 8ης Μαίου με την οποία πληροφορούσε τον πρόεδρο της Commision κο Jean Claude Juncker, την γεν. διευθύντρια του ΔΝΤ κα Christine Lagarde και τον πρόεδρο της ΕΚΤ κο Mario Draghi ότι δεν επρόκειτο να πληρώσει τη δόση της 12ης Μαίου, απειλώντας στην ουσία με χρεωκοπία.

Όπως όλοι παρατηρήσαμε στις διεθνείς αγορές, δεν κουνήθηκε φύλο, μιας και η απειλή δεν ενδιέφερε κανένα.  

Αποτέλεσμα; Ο  Τσίπρας να πάρει τα λεφτά από τον λογαριασμό τραβηκτικών δικαιωμάτων του ΔΝΤ που τηρείται στην ΤτΕ και να πληρώσει το ΔΝΤ και μάλιστα μια ημέρα πριν.

Αποτέλεσμα;

Με λίγα λόγια, αφού γύρισε όλον τον πλανήτη η κυβέρνηση των ΣΑΝΕΛ βρήκε όλες τις πόρτες ερμητικά κλειστές απέναντι στον παραλογισμό και την ιδεοληψία που προσπαθεί να πουλήσει.

Η μόνη λύση του Τσίπρα πλέον είναι η Ευρώπη και μάλιστα με πολύ πιο σκληρούς όρους από το mail Χαρδούβελη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου