Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Bloomberg: Οι συντάξεις στο στόχαστρο των πιστωτών της Ελλάδας....

του Ηλία Μακρή - Καθημερινή
Οι πιστωτές στην Ελλάδα έχουν καταστήσει τις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος ως ύψιστη προτεραιότητα, αφήνοντας την ανοιχτή την πόρτα ανοιχτή σε συμβιβασμούς σε άλλα θέματα, όπως οι προτάσεις για τον ελάχιστο μισθό.

Οι Έλληνες διαπραγματευτές συναντούνται την Τετάρτη με τη λεγόμενη Ομάδα των Βρυξελλών σε μια προσπάθεια να συνεχιστούν οι συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας ως το τέλος του μήνα, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους κοντά στις συνομιλίες.

Εάν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας μπορεί να παράσχει επαρκείς δεσμεύσεις ότι θα μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας - ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την αποδέσμευση βοήθειας από το ΔΝΤ – οι πιστωτές είναι πιθανόν να δείξουν επιείκεια στην απαίτησή τους να μην αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, σύμφωνα με αξιωματούχο, που μίλησε στο Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας.

«Το συνταξιοδοτικό σύστημα φαίνεται ότι είναι μη βιώσιμο και χρειάζεται μεταρρύθμιση», δήλωσε ο Guntram Wolff, διευθυντής του Bruegel Group, που εδρεύει στις Βρυξέλλες.  «Αν δεν το μεταρρυθμίσεις και θέλεις συγχρόνως την ελάφρυνση του χρέους, στην ουσία  είναι σαν να ζητάς, από τους εταίρους σου, να σου χρηματοδοτήσουν ένα μη βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα».

Η συζήτηση για τις συντάξεις, τους μισθούς και άλλα επίμαχα σημεία ερευνώνται λεπτομερώς, καθώς κάποιοι από τους Ευρωπαίους ιθύνοντες θέλουν να δώσουν ένα πιο αισιόδοξο τόνο στην πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας ώστε να απελευθερωθούν κεφάλαια  του προγράμματος διάσωσης. Μια συμφωνία είναι δυνατή μέσα στις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Pierre Moscovici στη Γαλλική την Τετάρτη, μια ημέρα μετά η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει προθεσμία μέχρι το τέλος του μήνα για να φτάσει σε μια συμφωνία.


Οι απαιτήσεις για το μισθολογικό

Οι πιστωτές που εκπροσωπούνται από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν θα δεχτούn την αύξηση του ελληνικού κατώτατου μισθού στα προ του 2012 επίπεδα, σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους. Ταυτόχρονα, θα μπορούσαν να είναι ανοιχτοί σε μια πιο σταδιακή αύξηση, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τον αντίκτυπο των αυξημένων μισθών στην ανεργία και στο σύνολο της οικονομίας, συνέχισε.

Δεν βρήκαμε, άμεσα, κάποιο Έλληνα αξιωματούχο για να σχολιάσει τις παραπάνω θέσεις, ενώ εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσαν την Τρίτη ότι δεν θα σχολιάσουν τις λεπτομέρειες των συνομιλιών.

Μια αποδεκτή συμφωνία με την Ελλάδα μπορεί να περιλαμβάνει το ένα τρίτο των προηγούμενων δεσμεύσεων της χώρας για τις αλλαγές της οικονομικής πολιτικής, σύμφωνα με την γερμανό κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ένας δεύτερος Γερμανός αξιωματούχος είπε ότι μια συμφωνία η οποία επαναφέρει τις υποσχέσεις για τον κατώτατο μισθό θα εξαφανίσει περίπου τρία τέταρτα αυτών που οι Έλληνες είχαν αρχικά δεσμευθεί.

Στο σύνολό τους, οι παρατηρήσεις δείχνουν μια συμβιβαστική λύση με τον κατώτατο μισθό δεν αποκλείεται, αν δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Οι αξιωματούχοι επανέλαβαν την άποψη της Γερμανίας ότι η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του πακέτου διάσωσης, αν θέλει να πάρει το υπόλοιπο των χρημάτων που της οφείλονται στο πλαίσιο του προγράμματος.


Μεταρρύθμιση του Φορολογικού Συστήματος

Ο Τσίπρας δήλωσε επίσης, ότι θα υποβάλει νέα πρόταση για τις  μεταρρύθμιση του Φ.Π.Α. εντός των προσεχών ημερών μετά την απόρριψη της προηγούμενης πρότασης του, ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, την Τρίτη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τα σχέδιά του για το χρέος της Ελλάδας, όταν συναντήσει τους συναδέλφους του ηγέτες της ΕΕ τστη σύνοδο κορυφής στις 21  - 22 Μαΐου στη Ρίγα της Λετονίας.  Στη Σύνοδο Κορυφής, ο Τσίπρας θα παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο για να βάλει τα δημοσιονομικά της Ελλάδας πάλι σε τροχιά, σύμφωνα με τις πηγές.

Η Ελλάδα τώρα επιδιώκει μια συμφωνία σε δύο στάδια με τους πιστωτές. Πρώτον, μια συμφωνία τώρα για να απελευθερωθεί ρευστότητα για την οικονομία. δεύτερον, μια ολοκληρωμένη, μακροπρόθεσμη συμφωνία αυτό το Φθινόπωρο, η οποία θα εξασφαλίσει την χρηματοδότηση και την αναδιάρθρωση χρέους της χώρας. Ο Τσίπρας έχει πει στους Έλληνες βουλευτές ότι η κυβέρνησή του και οι πιστωτές συγκλίνουν για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Η Επιτροπή εργάζεται  ώστε να βοηθήσει την Ελλάδα στην ανοικοδόμηση της οικονομίας, την τόνωση της ανάπτυξης και την καταπολέμηση της ανεργίας» δήλωσε στους δημοσιογράφους, η εκπρόσωπος Mina Andreeva, στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου