Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Ευγενικός κόλαφος το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup για τον Τσίπρα

Αν και στην αρχή θεωρήσαμε ότι το ανακοινωθέν του Eurogroup ήταν μια δήλωση ρουτίνας η οποία τελικά δεν θα έλεγε πολλά, με ερέθισμα τη συζήτηση με κάποιο φίλο, επανήλθαμε για μια δεύτερη ανάγνωση.   Τελικά το συγκεκριμένο ανακοινωθέν αποτελεί κόλαφο και σβήνει κάθε ελπίδα για την κυβέρνηση του Τσίπρα για οποιοδήποτε συμβιβασμό.

Όταν εχθές το βράδυ συνήλθε το «πολεμικό υπουργικό συμβούλιο», όπως το αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα της η The Telegraph, πολλοί ίσως φοβήθηκαν ότι θα πηγαίναμε σε ρήξη με τους εταίρους, μιας και υπήρχαν δηλώσεις όπως «εάν δεν πάρουμε δήλωση προόδου, δεν θα πληρώσουμε τη δόση προς το ΔΝΤ» ή κάποιες άλλες που μιλούσαν για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.  Τελικά ήταν άλλη μια προσπάθεια εφαρμογής του «chicken game» η οποία κατέδειξε την αμέσως επόμενη μέρα ποιος ακριβώς είχε το ρόλο του «κοτόπουλου».

Με τις πρώτες δηλώσεις της ημέρας, τόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ Schaeuble, όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Dijsselbloem, με λιτές δηλώσεις τους κατέρριψαν το "πυρηνικό όπλο" του Τσίπρα, το δημοψήφισμα.   Τι είπαν; μα απλά "κάντε το" τελειώνοντας οριστικά το θέμα μιας και πλέον δείχνουν ότι δεν τους ενδιαφέρει.  Από την άλλη η επαπειλούμενη στάση πληρωμών και η χρεωοκοπία αντιμετωπίστηκε άμεσα από το Δ.Ν.Τ. με μια διαρροή ότι επεξεργάζονται σενάρια για αυτή την περίπτωση.  Άμεσα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβρίλος έσπευσε να ρίξει τους τόνους και περί άλλων να τυρβάζει, κατεβάζοντας ακόμη και τις οποιεσδήποτε προσδοκίες για ένα θετικό ανακοινωθέν, ενώ το Υπ.Οικ. έσπευσε να δώσει εντολή για την πληρωμή των 767 εκ. € προς το Δ.Ν.Τ. μία ημέρα πριν.

Τι επέτυχαν με τους λεονταρισμούς;   Μα ότι πετυχαίνουν πάντα, απολύτως τίποτε.

Ας δούμε λοιπόν τι μας λέει το ανακοινωθέν (εδώ):


«Το Eurogroup σήμερα έλαβε μία ανασκόπηση της πορείας των εργασιών στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους Θεσμούς. Καλωσορίσαμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα. Σημειώνουμε ότι η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός των διαδικασιών κατέστησαν δυνατή την επιτάχυνση και έχουν συμβάλει σε μία πιο ουσιαστική συζήτηση. 
Την ίδια στιγμή, αναγνωρίσαμε ότι περισσότερος χρόνος και προσπάθεια χρειάζονται για να γεφυρωθούν τα χάσματα στα ζητήματα που παραμένουμε ανοιχτά. Ως εκ τούτου καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν τη δουλειά τους με τους Θεσμούς, με σκοπό την επίτευξη μίας επιτυχούς κατάληξης της αξιολόγησης εγκαίρως.
Το Eurogroup επανέλαβε ότι η δήλωση της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει το ισχύον πλαίσιο για τις συζητήσεις. Όταν οι Θεσμοί καταλήξουν σε μία συμφωνία στην κατάληξη της τρέχουσας αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει τις πιθανές εκταμιεύσεις των κονδυλίων που εκκρεμούν στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας».


  1. Στην πρώτη παράγραφο αυτό που μας λέει το ανακοινωθέν είναι ότι με την απομάκρυνση των Βαρουφάκη-Θεοχαράκη από τις συζητήσεις  και  «η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός των διαδικασιών κατέστησαν δυνατή την επιτάχυνση και έχουν συμβάλει σε μία πιο ουσιαστική συζήτηση».  Με λίγα λόγια η παράγραφος αναφέρεται μόνο στη βελτίωση του διαδικαστικού και ουδέν παραπάνω.
  2. Στη δεύτερη παράγραφο διαβάζουμε όχι απλά για διαφωνίες αλλά για «χάσματα στα ζητήματα που παραμένουμε ανοιχτά» ενώ λίγο πιο κάτω καλούν αποκλειστικά τις Ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τη δουλειά τους, δηλαδή να αποδεχθούν τις απαιτήσεις της τρόικα, γιατί πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί όταν απευθύνεται η έκκληση μόνο προς τη μία μεριά του τραπεζιού;
  3. Στην ίδια παράγραφο γίνεται αναφορά σε επιτυχή κατάληξη της αξιολόγησης,  τις ποιας είπατε τις αξιολόγησης; του προγράμματος; δηλαδή του Μνημονίου;
  4. Η τελευταία δε παράγραφος γίνεται ανυπόφορη για την κυβέρνηση του Τσίπρα, μιας και αναφέρει ότι «όταν οι θεσμοί καταλήξουν σε μια συμφωνία», προσέξτε, απουσιάζει πλήρως με τον ποιο θα καταλήξουν σε συμφωνία.  Δεν αναφέρουν καν την Ελληνική κυβέρνηση.  Σαν να λένε ότι θα αποφασίσουν ερήμην της.
  5. Στη συνέχεια τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα, μιας και αναφέρεται χαρακτηριστικά «τις πιθανές εκταμιεύσεις» όχι τις εκταμιεύσεις, ούτε καν μια υπόσχεση ότι εάν εφαρμόσουν όλα τα μέτρα που θα τους δοθούν ακόμη και τότε οι εκταμιεύσεις δεν είναι εξασφαλισμένες.

Δεδομένου ότι  έχουν υποχωρήσει στα πάντα μέχρι τώρα, εάν αποδεχτούν τις αλλαγές στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό, θα μιλάμε για ένα καταστροφικό συμβιβασμό που μπροστά του το mail Χαρδούβελη θα μοιάζει με χάδι.  Ας μην ξεχνάμε ότι ο προϋπολογισμός έχει εκτροχιαστεί, η χώρα επιστρέφει σε ύφεση και από 2,5% ανάπτυξη σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της commision πέφτει μόλις στο 0,5%  όταν αναφερόμαστε στις ανοιξιάτικες.  Ενώ οποιαδήποτε προγραμματισμένη επένδυση είτε έχει ματαιωθεί είτε έχει ανασταλλεί.  Ακόμη και επενδύσεις που "τρέχουν", όπως οι αυτοκινητόδρομοι, κινδυνεύουν να σταματήσουν. Ενώ το κράτος και σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπ.Οικ. αύξησε τα φέσια του προς τον Ιδιωτικό τομέα κατά 418 εκ. € και αυτό μόνο κατά τη διάρκεια ενός μηνός, του Μαρτίου (εδώ).

Για τις τεράστιες "επιτυχίες" της κυβέρνησης «πρώτη φορά αριστερά» είναι χαρακτηριστικός ο παρακάτω πίνακας:






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου