Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Bloomberg: Ασφυκτικές πιέσεις στη Μέρκελ να «εγκαταλείψει» την Ελλάδα

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel βρίσκεται κάτω από αυξανόμενη πίεση μέσα από τις τάξεις ομάδων εντός του κόμματος της ώστε να εγκαταλείψει την Ελλάδα για χάρη του ευρώ.

Μέλη του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών  ανοιχτά αμφισβητούν τη στάση της να διατήρηση την πλέον χρεωμένη χώρα της Ευρώπης στο ενιαίο νόμισμα των 19 κρατών.

Ακόμα και κάποιοι αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών κλίνουν προς το συμπέρασμα ότι η ζώνη του ευρώ θα ήταν καλύτερα χωρίς την Ελλάδα, ανέφεραν δύο γνώστες του θέματος.

«Το ευρώ θα ενισχυθεί αν η Ελλάδα φύγει» δήλωσε σε συνέντευξη του οι Alexander Radwan, ένα βουλευτής συνδεδεμένος με τη Merkel, που ψήφισε τη χορήγηση στην Ελλάδα της προσωρινής παράτασης για τη διάσωση της. το Φεβρουάριο. «Οι άλλες χώρες θα μπορούσαν στη συνέχεια να προχωρήσουν πιο ενωμένα και να εφαρμόζουν τους κανόνες πιο αυστηρά».

Με τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών. να επαναλαμβάνουν τις συνομιλίες για την Ελλάδα τη Δευτέρα, η σκλήρυνση της Γερμανικής στάσης, ενδέχεται να στείλει αντιφατικά μηνύματα στους επενδυτές ενόσω η κυβέρνηση του Τσίπρα προσπαθεί να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές.

Η Merkel έχει επανειλημμένως εκφράσει δημόσια την υποστήριξη της για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, εν μέρει για γεωπολιτικούς λόγους. Όμως άλλοι αξιωματούχοι στην κυβέρνηση της, θεωρούν ότι η Ελλάδα  παραβιάζει μόνιμα τους κανόνες και αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομία της περιοχής.

Ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, ένας εξέχων  υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ενότητας για δεκαετίες, έχει δείξει πολλά περισσότερα σημάδια αγανάκτησης με την Ελλάδα, από τότε που ο  Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης ανέλαβαν τα καθήκοντά τους τον Ιανουάριο με τη συνθηματολογία τους κατά της λιτότητας.

Το ξέσπασμα του Schaeuble

Σε συνέντευξη του στην Αυστριακή τηλεόραση στις 12 Μαρτίου είπε ότι θα μπορούσε να προβλέψει μια Ελληνική έξοδο από το κοινό νόμισμα.  Σε πάνελ στο Βερολίνο την επόμενη εβδομάδα, κατηγόρησε τις ελληνικές αρχές ότι είπαν ψέμματα στους ψηφοφόρους τους γιατί παρέλειψαν να τους πουν ότι «ζούσαν πολύ πάνω από τις δυνατότητές τους» για δεκαετίες.

Ενώ αυτή η ρητορική έχει απήχηση στους βουλευτές του κόμμα της Merkel που πρέπει να υπογράψουν για τη μελλοντική βοήθεια στην Ελλάδα, η Merkel δεν ήταν ικανοποιημένη με το συγκεκριμένο ξέσπασμα, δήλωσε αξιωματούχος κοντά στην καγκελάριο. Πάντως εκείνη απέδωσε το ξέσπασμα στην ιδιοσυγκρασία Schaeuble και δεν έκρινε απαραίτητο να την αποκηρύξει ή να τον επιπλήξει.

Το Υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω σχετικά με τη θέση του Schaeuble για το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ πέρα από τις δημόσιες δηλώσεις του. Ο Steffen Seibert, επικεφαλής εκπρόσωπος της Merkel, αρνήθηκε να σχολιάσει τις αιτιάσεις Γερμανών πολιτικών για μια ζώνη του ευρώ χωρίς την Ελλάδα.

Καθώς οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της συνεχίζωνται, η άποψη ότι το ευρώ θα είναι ισχυρότερο χωρίς την Ελλάδα, κερδίζει συνεχώς έδαφος στη ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών της Merkel, σύμφωνα με δύο βουλευτές οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή δεν θέλουν να αμφισβητήσουν δημοσίως Merkel.

«Έχοντας το δικό της νόμισμα η Ελλάδα, θα μπορούσε να βοηθηθεί να σταθεί στα πόδια της», δήλωσε ο Hans-Peter Friedrich, ένας από τα 29 βουλευτές του κόμματος της Merkel που ψήφισαν κατά της επέκτασης του προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα.

H άποψη της Merkel

H Merkel υποστηρίζει την ενότητα της ευρωζώνης, με την προϋπόθεση η Ελλάδα να προτείνει αλλαγές της οικονομικής της πολιτικής που θα κερδίσουν την έγκριση των πιστωτών. Αυτή και ο Τσίπρας έχουν εντείνει τις επαφές τους κατά την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας από το τηλέφωνο δύο φορές σε τρεις ημέρες.

«Προσπαθώ, προς το συμφέρον όλων, να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να κρατηθεί η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ», δήλωσε η Merkel σε ένα συλλαλητήριο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης στην πόλη του Bremerhaven τον περασμένο μήνα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου