Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Mark Gilbert, Bloomberg View: Μόνο η Ελλάδα μπορεί να δώσει ένα τέλος στη μίζερη «Μέρα της Μαρμότας» που ζει

Στην ταινία «Ημέρα της Μαρμότας», ο Bill Murray είναι καταδικασμένος να ξαναζεί το ίδιο 24ωρο σε μια ατελείωτη επανάληψη. Η ευτυχής κατάληξη (παίρνει το κορίτσι) έρχεται μόνο όταν αλλάζει το πεπρωμένο του και γίνεται ένας καλύτερος άνθρωπος. Εάν η Ελληνική κυβέρνηση θέλει το δικό της ευτυχές τέλος (να πάρει τα λεφτά και να μην χρεοκοπήσει τη χώρα), θα πρέπει να αλλάξει τη συμπεριφορά της. Το σύμπαν δεν είναι έτοιμο να παρέμβει ευνοϊκά για λογαριασμό της Ελλάδας.


Αντί να αλλάξει συμπεριφορά, η Ελλάδα, προσποιείται ότι είναι στα πρόθυρα μιας λύσης, όταν αυτό δεν φαίνεται να ισχύει. Την Τετάρτη ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε πως η χώρα ήταν κοντά σε μια συμφωνία με τους πιστωτές και ήταν έτοιμη να συντάξει μια συμφωνία. Αυτό προκάλεσε την έκπληξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble. «Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών θεσμικών οργάνων και της ελληνικής κυβέρνησης, ακόμη δεν έχουν προχωρήσει πολύ μακριά», δήλωσε αργότερα την ίδια ημέρα, προσθέτοντας ότι «πάντα μένει λίγο έκπληκτος» όταν η Ελλάδα λέει ότι μια συμφωνία είναι επικείμενη.

Επιπλέον, η εφημερίδα «Καθημερινή» ανέφερε ότι η δήλωση του Τσίπρα ήταν μια προμελετημένη προσπάθεια να σταματήσει την εκροή κεφαλαίων από την χώρα. Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι καταθέσεις της είχαν συρρικνωθεί στα 44,6 δις ευρώ στα μέσα Μαΐου, με τις εκροές του 15% στο α΄ τρίμηνο, ενώ σε αυτή τη συρρίκνωση πρέπει να προστεθεί και άλλο ένα 4% έκτοτε. Εάν αυτές οι εκροές αντικατοπτριστούν σε όλον τον τραπεζικό κλάδο, θα αποδείκνυε έχουν απομείνει περίπου 133 δις ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, χαμηλότερα από τα 138,6 δις ευρώ στο τέλος Μαρτίου και 16 δις ευρώ στο τέλος του προηγουμένου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Η προσπάθεια να ξεγελάσει τους καταθέτες οι οποίοι είναι ήδη τρομοκρατημένοι για τα capital controls, φαίνεται να είναι μια απίστευτα επικίνδυνη στρατηγική.

Την Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε πως μια συμφωνία για τις 31 Μαΐου, ήταν στα χαρτιά. Αλλά την ίδια ημέρα, και καθώς επίκειται η πληρωμή των 300 εκ. € στις 5 Ιουνίου προς το ΔΝΤ, η Christine Lagarde προειδοποίησε ότι «εργαζόμαστε πολύ σκληρά, αλλά χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό. Όλοι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να επικεντρωθούμε στο να μην παίζουμε παιχνίδια». Δεν ακούστηκε καθόλου πεπεισμένη ότι η Ελλάδα έχει κατανοήσει, πως χωρίς τουλάχιστον κάποια πρόσθετη βοήθεια από τους δανειστές της, δεν θα έχει τα 1,6 δις € που χρειάζεται για να αποπληρώσει όλα τα δάνεια στο ΔΝΤ τον επόμενο μήνα.

Έχουν περάσει περισσότεροι από 4 μήνες από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Τσίπρας στην Ελλάδα και η χώρα βρίσκεται χαντακωμένη περισσότερο από ποτέ. Δεν μπορεί να πληρώσει ούτε καν τα φάρμακα, ενώ οφείλει σε διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες, περισσότερα από 1,1 δις €. ευρώ και έχει να πληρώσει κάποια από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται τον Richard Bergstrom, γενικό διευθυντή της ένωσης.

Τα κυβερνητικά ταμεία στην Ελλάδα, είχαν λιγότερα από 800 εκ. € στο τέλος του Μαρτίου, ενώ το 70% (των διαθεσίμων) δαπανήθηκε τους τρεις πρώτους μήνες του έτους.

Η Ελλάδα πρέπει να ψάξει για ξεχασμένα κέρματα κάτω από ντιβάνια και κασέλες (αν και ομολογουμένως, κανένας δεν ξέρει με σιγουριά πόσα στρώματα έχει για να ψάξει). Ο οικονομολόγος Nouriel Roubini δήλωσε χθες πως αναμένει να βρεθεί «πακτωλός χρημάτων» για να αποφευχθεί μια ελληνική χρεοκοπία. Δεν διευκρίνισε από πού θα βρεθούν αυτά τα λεφτά. Εάν κάνει λάθος, ο Ιούνιος ίσως είναι τελικά ο μήνας κατά τον οποίο η ελληνική ταινία θα έχει άσχημο τέλος - με capital controls, αθέτηση πληρωμών και κρατική πτώχευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου