Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Economist: Έλληνες ριζοσπάστες, οι ανεξέλεγκτοι.........του ΣΥΡΙΖΑ


Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πρέπει να αψηφήσει τους ριζοσπάστες που βρίσκονται στο ίδιο του το κόμμα, καθώς ο ίδιος διαπραγματεύεται με την ΕΕ και το ΔΝΤ

«Θα μπορούσε [μια ελληνική έξοδο από το ευρώ] να είναι καταστροφή;», αναρωτήθηκε ο Έλληνας Υπ.π.α.π.εν,  Παναγιώτης Λαφαζάνης στη διήμερη συνάντηση του κυβερνώντος κόμματος, ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ο κ Λαφαζάνης είναι ο ηγέτης της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, της ριζοσπαστικής φράξιας του ήδη ριζοσπαστικού κόμματος της αριστεράς.

Κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος η  Αριστερή Πλατφόρμα τάχθηκε υπέρ ενός εναλλακτικού σχεδίου που θα αντικαταστήσει τις συνεχείς προσπάθειες της Ελλάδας να διαπραγματευθεί μια συμφωνία με τους πιστωτές της.  Σύμφωνα με αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να διακόψει τις συνομιλίες του προγράμματος διάσωσης, να αθετήσει τις πληρωμές των δανείων της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να προετοιμάσει τη χώρα για Grexit.

Μια ισχυρή μειοψηφία από την αποτελούμενη από 350 μέλη, κεντρική επιτροπή υποστήριξε το σχέδιο της ρίζοσπαστών.  Αλλά τελικά ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός, κέρδισε την υποστήριξη στη συνέχιση των προσπαθειών για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης, σε μια ψηφοφορία δια ανατάσεως των χεριών.

Εδώ και εβδομάδες ο Αλ. Τσίπρας ακουγόταν προκλητικά αισιόδοξος εν όψει της επιδείνωσης της κατάστασης με τα διαθέσιμα της χώρας και των βασανιστικά αργών διαπραγματεύσεων του προγράμματος διάσωσης με την ΕΕ και το ΔΝΤ.  Αν και τα δεινά της Ελλάδας γίνονται όλο και πιο απελπιστικά, ο κ. Τσίπρας επιμένει ακόμη ότι μια συμφωνία, με τους πιστωτές, πρέπει να επιτευχθεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, απελευθερώνοντας 7,2 δις € από τα κεφάλαια διάσωσης. Αυτό θα ήταν αρκετό για να αποτρέψει μια χρεοκοπία τον Ιούνιο στην αθέτηση της πληρωμής ενός δανείου 1,6 δις € προς το ΔΝΤ και θα έδινε στην κυβέρνηση κάποιες ανάσες.

Οι συνομιλίες έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο, δεδομένου ότι ο Τσίπρας απομάκρυνε τον ελευθεριάζοντα υπουργό οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, από τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Ωστόσο, προηγούμενοι ισχυρισμοί του κ. Τσίπρα ότι η Ελλάδα βρίσκεται, κάθε φορά, στα πρόθυρα μιας συμφωνίας, έχουν διαψευστεί. Την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, οι συνεργάτες του υποστήριξαν ότι η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel θα έλυνε τον «γόρδιο δεσμό» των επίδικων ζητημάτων στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ στη Ρίγα. Αντί αυτού, η κ. Merkel επέμεινε ότι το ΔΝΤ, το οποίο θεωρείται περισσότερο σκληροπυρηνικό από την ΕΕ, θα πρέπει να εγκρίνει οποιαδήποτε βοήθεια διάσωσης. Ένας ανήσυχος Τσίπρας αμέσως ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση να προσπαθήσει να μαλακώσει τους σκληρούς όρους του ΔΝΤ, για μια συμφωνία.

Οι αναλυτές στην Αθήνα είναι δύσπιστοι αναφορικά με τη δυνατότητα της άπειρης κυβερνητικής διαπραγματευτικής ομάδας, να τηρήσει το το χρονοδιάγραμμα που αυτό. Οι δύο πλευρές έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σε πολλά και σημαντικά ζητήματα. Ο κ. Τσίπρας ήρθε στην εξουσία τον Ιανουάριο, υποσχόμενος ότι δεν θα υπάρξουν πλέον αυξήσεις φόρων και περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Αλλά οι πιστωτές θέλουν άμεσες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, καθώς και ένα πιο γρήγορο χρονοδιάγραμμα για την αύξηση του ορίου πλήρους συνταξιοδότησης από τα 52 στα 67 έτη. Ο ΦΠΑ είναι άλλο ένα πρόβλημα, με τους Έλληνες να αντιδρούν στα αιτήματα των πιστωτών για αλλαγές που θα απέφεραν επιπλέον 3-4 δις ευρώ έσοδα. «Μόνο μια συνθηκολόγηση του κ. Τσίπρα θα μπορούσε να διασφαλίσει μια γρήγορη επίλυση (των διαπραγματεύσεων διάσωσης)», δήλωσε ένας Έλληνας βετεράνος των προηγούμενων γύρων διαπραγμάτευσης με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Όπως αποδείχθηκε και από την συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής, ορισμένα εξέχοντα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πειστεί εξίσου από τα αισιόδοξα μηνύματα του πρωθυπουργού. Ο Ν. Βούτσης δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι χωρίς μια συμφωνία, η Ελλάδα δεν θα ήταν σε θέση να πληρώσει συντάξεις και μισθούς του δημοσίου στο τέλος Μαΐου, πληρώνοντας ταυτόχρονα και τις υποχρεώσεις της στο ΔΝΤ. Υποστήριξε ότι μια χρεοκοπία ήταν θεμιτή, διότι η Ελλάδα εκβιάζεται από τους πιστωτές της.

Οι ριζοσπάστες εντός του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν περίπου το 35% των μελών του κόμματος. Περιλαμβάνουν μαρξιστές και πρώην κομμουνιστές (όπως ο Π. Λαφαζάνης), καθώς και κάποιους μαοϊστές και τους θιασώτες του αείμνηστου προέδρου της Βενεζουέλας, Hugo Chavez. Υπάρχουν επίσης κάποιοι άλλοι, μεγαλύτερης βαρύτητας, όπως ο Γ. Μηλιός, ένας οικονομολόγος ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα πρότεινε την αναστολή πληρωμής των δόσεων του δανείου. Οι «αντάρτες» ελέγχουν μόνο 20 έως 30 από τις 149 έδρες που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στο κοινοβούλιο, αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι αρκετό για να μην υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία, εάν η συμφωνία διάσωσης ερχόταν προς ψήφιση.

Μέχρι στιγμής, ο κ. Τσίπρας ήταν σε θέση να κρατήσει το κόμμα με το μέρος τους, εν μέρει οργανώνοντας κάποιες θορυβώδεις επιδείξεις περιφρόνησης προς την ΕΕ και το ΔΝΤ, ακόμη κι ενώ ο ίδιος διαπραγματευόταν μαζί τους. Ο κίνδυνος είναι ότι αυτές οι παραστάσεις περιφρόνησης μπορεί να μετατραπούν σε αποτυχία πληρωμών. Θα να είναι καταστροφή; Εάν συνεχιστεί αυτή η μικροπολιτική, ο Λαφαζάνης μπορεί να μάθει σύντομα, την απάντηση στο προκλητικό ερώτημά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου