Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Mark Gilbert, Bloomberg View: Η στρατηγική της Ελλάδας είναι να απειλεί να αυτοκτονήσει......

Υπάρχει μια σκηνή στην ταινία του, Μελ Μπρουκς, «Blazing Sadless»,το 1974,  όπου ο πολιορκημένος σερίφης δείχνει να στρέφει το όπλο στο κεφάλι του και να απειλεί να αυτοκτονήσει, εάν οι κάτοικοι που απειλούν να τον σκοτώσουν δεν κάνουν πίσω. «Ακούστε τον, είναι αρκετά τρελός για να το κάνει» φωνάζει ένας πολίτης, καθώς ο σερίφης απαγάγει τον εαυτό του και αποδρά. Αρχίζω να πιστεύω, ότι η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί μια παρόμοια τακτική, από την εκλογή της τον Ιανουάριο, αν και με λιγότερη επιτυχία.

Το όπλο με το οποίο η Αθήνα σημαδεύει τον εαυτό της είναι η απειλή της χρεοκοπίας. Επιπλέον, φαίνεται να πιστεύει ότι και άλλες χώρες που βρίσκονται αρκετά κοντά θα πληγούν καθώς η σφαίρα με την οποία θα αυτοκτονήσει, θα διαπεράσει την Ελλάδα και, στη συνέχεια, θα βρει την Πορτογαλία και την Ισπανία ενώ στο τέλος θα "σβήσει" στην Ιταλία. Αποδεικνύεται, όμως, ότι οι κάτοικοι της Ευρωζώνης δεν νοιάζονται και πολύ αν η Ελλάδα τραβήξει τη σκανδάλη της χρεοκοπίας  - καλώς ή κακώς - και δεν δείχνουν να ανησυχούν για τις πιθανές συνέπειες.


Αλλά αν οι απειλές στην Ελλάδα είναι ως επί το πλείστον κενές περιεχομένου, οι απειλές των πιστωτών της είναι πολύ πραγματικές. Και αυτό που αρχίζει να γίνεται σαφές είναι ποιος από τους πιστωτές θα αρχίσει να χάνει την υπομονή του πρώτος.

Η Ελλάδα έχει χάσει ήδη δύο ποσοστιαίες μονάδες από την αναμενόμενη αύξηση, μέσα σε μόλις τρεις μήνες, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη. Η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί κατά μόλις 0,5% αυτό το έτος, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μείωσε στο 2,5%  την πρόβλεψη που είχε κάνει τον Φεβρουάριο. Μια χώρα που μόλις και μετά βίας αναπτύσσεται, αλλά έχει χρέη ίσα με το 180% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της, είναι μια χώρα που θα δυσκολευτεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ο πιο γκρινιάρης πιστωτής της Ελλάδας. Έχει εγκλωβιστεί με την παροχή περίπου 110 δις €, και είναι απρόθυμα αυξάνει την υποστήριξή της προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατά τους τελευταίους μήνες μέσω του προγράμματος επείγουσας παροχής ρευστότητας.


Δεδομένου ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν δηλώσει,ότι  έρχεται ένα σημείο όπου η παροχή ρευστότητας έκτακτης ανάγκης γίνεται εσφαλμένη για την ενδυνάμωση αφερέγγυων τραπεζών, εξηγεί  την αυξανόμενη δυσφορία της ΕΚΤ μιας και αυτό είναι ενάντια στους κανόνες.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όμως, έχει παρόμοιους περιορισμούς, αναφορικά με την στηριξη αποτυχημένων κρατών που δεν διαθέτουν ένα αξιόπιστο σχέδιο ανάκαμψης. Οι Financial Times ανέφεραν τη Δευτέρα ότι μπορεί να απαιτήσει από τους υπόλοιπους πιστωτές της ζώνης του ευρώ να διαγράψουν, αυτό που η εφημερίδα αποκαλεί «σημαντικό μέρος του χρέους» από αυτά που οφείλει η χώρα, πριν να αποδεσμεύσει νέα κεφάλαια από το εναπομείναν πρόγραμμα βοήθειας ύψους 7,2 δις € το οποίο η Ελλάδα προσπαθεί να ξεκλειδώσει.

Ένας Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Bloomberg και τη δημοσιογράφο Ελένη Χρέπα, την Τρίτη, ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που καθιστά αδύνατο το συμβιβασμό, δεδομένου ότι τα αιτήματα μεταρρύθμισης που προβάλουν είναι ασύμβατας. Είναι δύσκολο να πούμε αν αυτή η είδηση επιδεινώθηκε μια ήττα στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, ή εάν είναι πολύ χαμηλές αποδόσεις παρά τους φόβους του Grexit προκάλεσε την άτακτη φυγή προς τα ισπανικά, ιταλικά και άλλες αγορές χρέους σε ευρώ. Αλλά 10 χρόνια το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας αυξήθηκε σε σχεδόν 2,4 τοις εκατό από 2,1 τοις εκατό. Αν η αλλαγή είναι ένας πρόδρομος για το τι Grexit μπορεί να σημαίνει για τα ευρωπαϊκά ομόλογα, τον ουρανό να βοηθήσει κάθε επενδυτής ο οποίος δάνεισε χρήματα στην Ισπανία για μια δεκαετία Μάρτιο για μόλις 1,15 τοις εκατό σε απόδοση.

Για περισσότερο από τρεις μήνες από τότε που ξεκίνησε αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων, δεν υπάρχει ακόμα καμία πειστική ένδειξη για τη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της. Η ΕΚΤ πιθανότατα θα συνεχίσει να στέλνει με κάποιο τρόπο μετρητά προς την Ελλάδα μέχρι τα πολιτικά αφεντικά της πουν να κλείσει τους κρουνούς της ρευστότητας. Πιθανώς. Το ΔΝΤ, όμως, επειδή ακριβώς έχει λίγο περισσότερη ανεξαρτησία από την ΕΚΤ, μπορεί να αποφασίζει το πότε θα πει ως εδώ και μη παρέκει. Εάν, όπως προτείνει η ιστορία των FT, έχει εξαντληθεί η υπομονή του ΔΝΤ, το τέλος θα βρίσκεται πολύ κοντά - και αυτό δεν θα ήταν καθόλου όμορφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου