Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

CNBC: Οι εσωτερικές διαμάχες του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγαλύτερος κίνδυνος από την χρεωκοπία

Η Ελληνική κυβέρνηση, που εκλέχθηκε με μια ρητορική ενάντια στη λιτότητα, μπορεί να νομίζετε ότι πιέζετε από τους διεθνείς δανειστές της,  αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί μηδαμινό μπροστά στην πίεση που αντιμετωπίζει από τους ψηφοφόρους της χώρας.

Η αριστερή κυβέρνηση, υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έχει δηλώσει ότι δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε ένα δημοψήφισμα ή σε πρόωρες εκλογές, ώστε να εξασφαλίσει την υποστήριξη του κοινού για τις δυσάρεστες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται να εισαγάγει, ώστε να απελευθερώσει τα κονδύλια.  Αλλά οι αναλυτές αναφέρουν ότι τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς η Αθήνα ψάχνει απεγνωσμένα κεφάλαια ώστε να αποτρέψει την πτώχευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ήρθε στην εξουσία μόλις πριν από λίγους μήνες, βρίσκεται υπό την πίεση της κοινής γνώμης προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας ώστε να απεγκλωβιστεί η τελευταία δόση της ενίσχυσης ύψους 7,2 € από το πρόγραμμα διάσωσης που λήγει στο τέλος  Ιουνίου.

Αλλά οι μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή του συνταξιοδοτικού συστήματος που είναι απαιτητέςι από τους πιστωτές της Ελλάδας - την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - είναι απαράδεκτες για την αριστερή πτέρυγα του  ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας τον Τσίπρα σε μια δύσκολη πορεία poy θα μπορούσε να είναι αποφασιστικής σημασίας σε λίγες εβδομάδες.

«Η υποστήριξη για τους χειρισμούς των διαπραγματεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ  με τους πιστωτές της χώρας, έχει αρχίσει να πέφτει απότομα στην Ελλάδα και ουσιαστικά αν με ρωτήσετε αν η Ελλάδα θα εξέλθει από τη ζώνη του ευρώ μέσα στο έτος, θα έλεγα κατηγορηματικά, όχι» δήλωσε ο Nicholas Spiro , διευθύνων σύμβουλος της Spiro Sovereign Strategy, στο CNBC.

Ενώ συνέχισε, «αν με ρωτήσετε "αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ολοκληρώσει τη θητεία του; Θα σας έλεγα, τουλάχιστον, ότι είναι απολύτως πιθανό να πραγματοποιηθούν νέες εκλογές».

«Προς το παρόν, οι Έλληνες πολιτικοί είναι μεγαλύτερος κίνδυνο από ότι ένα άμεσο Grexit.»




Αυτή την εβδομάδα, η Ελλάδα δήλωσε ότι άδειασε τον λογαριασμό εκμετάλλευσης του ΔΝΤ για να αποπληρώσει τα 750 εκ. € στο Ταμείο τη Δευτέρα - τονίζοντας στη τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται οικονομικά η χώρα.

Τα οικονομικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν εν τω μεταξύ, την Τετάρτη, έδειξαν ότι η ελληνική οικονομία, η οποία πέρυσι δραπέτευσε από την εξάχρονη ύφεση, επέστρεψε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης κατά το πρώτο τρίμηνο, καθώς οι πολιτικές αναταραχές είχαν τρομερό αντίκτυπο.

«Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη, με μια ισχυρή εντολή για να πιέσει σκληρά κατά την τρόικα (δανειστές) και ως εκ τούτου, αναμφισβήτητα, οι ίδιοι έχουν εγκλωβιστεί σε μια γωνιά και τώρα πρέπει να βγουν από εκεί» δήλωσε στο CNBC o Reinhard Cluse, , επικεφαλής οικονομολόγος της UBS.

«Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις όμως αυτό θα πρέπει να γίνει με πολύ λεπτό τρόπο, διότι μπορεί να χάσουν την αξιοπιστία τους και την επαφή με τους ψηφοφόρους τους. Θα μπορούσαν να εκθέσουν το ίδιο το κόμμα και να προκαλέσουν τριβές»,  πρόσθεσε.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και των διαπραγματευτών της ζώνης του ευρώ βρίσκονται σε αδιέξοδο εδώ και μήνες και οι αναλυτές λένε ότι ο χρόνος τελειώνει για τη χώρα που υποφέρει. Μια αποτυχία να εξασφαλιστεί μια συμφωνία θα μπορούσε να επιταχύνει την πτώχευση του δημόσιου και, ενδεχομένως, την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

O Mujitaba Rahman, αναλυτής της εταιρείας συμβούλων Eurasia Group, ανέφερε σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε πριν από δύο εβδομάδες, ότι ο Τσίπρας μπορεί να είναι σε θέση να κερδίσει την υποστήριξη σε μια συμφωνία, αν συμφωνήσει στη μερική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού  τις επόμενες εβδομάδες.

Όμως πρόσθεσε ότι η πραγματική δοκιμασία θα έρθει τον Ιούνιο. Μέχρι τότε η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερα κεφάλαια και θα πρέπει να θεσπίσει πιο εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες πολλά μέλη της κυβέρνησής του θα είναι πολύ δύσκολο να υποστηρίξουν.  Η επιλογή των πρώωρων εκλογών, ενώ έχει αποκλειστεί από τον Τσίπρα εντούτοις παραμένει στο τραπέζι,, σύμφωνα με τον Rahman.




Διέξοδος;

Η συζήτηση για το δημοψήφισμα ώστε ο Τσίπρας να πάρει τη στήριξη του εκλογικού σώματος και να προχωρήσει σε μέτρα περισσότερης λιτότητας αλλά και να κρατήσει το κόμμα του ενωμένο, έχει αυξηθεί τις τελευταίες μέρες, ειδικά μετά τη Γερμανική πρόταση ότι ίσως χρειάζεται κάτι τέτοιο για να εγκριθούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, στις οποίες επιμένουν οι δανειστές.

«Ένα δημοψήφισμα θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να μιλήσει πειστικά και να πει ότι αυτό δεν είναι κάτι που θέλει αλλά αυτό πρέπει να γίνει ώστε να  παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Cluse της UBS.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μια άλλη επιλογή θα είναι η εφαρμογή των ελέγχων της κίνησης κεφαλαίων, η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να διατηρήσει κάποια κεφάλαια. Η τελευταία φορά που έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων χρησιμοποιήθηκαν εντός της  ζώνης του ευρώ ήταν κατά τη διάσωση της οικονομίας  της Κύπρου,το 2013, όπου τέθηκαν, αυστηρά όρια αναφορικά με το ποσό των χρημάτων που θα μπορούσε κανείς να αναλάβει ή να μετακινήσει.

«Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι ακούγεται σαν μια προσπάθεια να μην ξεμείνει η χώρα από ευρώ, αλλά στην ουσία θα γίνουν για να κλειδώσει το ευρώ στην Ελλάδα,"  δήλωσε στο CNBC την Πέμπτη ο Jim McCaughan, Διευθύνων Σύμβουλος της Principal Global Investors.

Ενώ συνέχισε λέγοντας «Αυτό θα ήταν ένα φύλο συκής για τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να μείνει στη ζώνη του ευρώ χωρίς λιτότητα, αλλά είναι δύσκολο να βρεθεί τρόπος να επιτευχθεί κάτι τέτοιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου