Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Bloοmberg: Τικ-Τοκ.....οι πιστωτές σκαλίζουν τις λεπτομέρειες καθώς οι προθεσμίες εκπνέουν.....

του Ανδρέα Πετρουλάκη - Καθημερινή
H Ελλάδα καταθέτει λεπτομερείς προτάσεις προς τους πιστωτές, όπως διατείνονται οι πιο αισιόδοξοι Ευρωπαίοι ιθύνοντες δίνοντας ένα αισιόδοξο τόνο στην επίτευξη συμφωνίας, ώστε να απελευθερωθούν κονδύλια από το πρόγραμμα διάσωσης.

Μια συμφωνία είναι εφικτή τις προσεχείς εβδομάδες μετά την πρόοδο που σημειώθηκε  αυτό το μήνα, δήλωσε ο επίτροπος της  Ευρωπαϊκής Ένωσης  για  την Οικονομική και Νομισματική πολιτική,  Pierre Moscovici στη γαλλική Γερουσία την Τετάρτη, μαι ημέρα μετά η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει περιθώριο μέχρι το τέλος του μήνα για να καταλήξει σε συμφωνία.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν στη Ρίγα της Λετονίας, αργότερα αυτή την εβδομάδα, για τη σύνοδο κορυφής, όπου ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα. ο Τσίπρας θα υποβάλει μια νέα πρόταση για τον ΦΠΑ εντός των προσεχών ημερών μετά την απόρριψη της αρχικής πρότασης από τους πιστωτές, δήλωσε αξιωματούχος που γνωρίζει καλά το θέμα, την Τρίτη.

Η αντιπαράθεση, των τεσσάρων μηνών, μεταξύ της πλέον χρεωμένης χώρας της Ευρώπης και των δανειστών της, προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου κρίση ρευστότητας που τράβηξε την οικονομία του μεσογειακού κράτους σε μια ύφεση τύπου double dip. Το ρεκόρ στην απόσυρση των καταθέσεων και της αυξανόμενης δυσκολίας του κράτους να  κάλυψη τις πληρωμές του χρέους έχουν προκαλέσει ανανεωμένες αμφιβολίες σχετικά με τη θέση της χώρας στη ζώνη του ευρώ. 


Πιο κοντά η συμφωνία;

«Περισσότεροι αξιωματούχοι φαίνεται να πιστεύουν ότι μια συμφωνία είναι πιο κοντά τώρα», δήλωσε ο Αριστείδης Χατζής, αναπληρωτής καθηγητής του δικαίου και της οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.  «Θα υπάρξει μια συμφωνία, η Ελλάδα θα πάρει κάποια χρήματα για να κλείσει τις τρύπες που δημιούργησαν οι αναλήψεις μετρητών, έτσι ώστε το κράτος να αρχίσει να λειτουργεί και πάλι, και να εξοφλεί τις υποχρεώσεις του».

Τονίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα μιας πιθανής συμφωνίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, δήλωσε, σύμφωνα με τον Ant1, ότι αν μια συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί μέχρι τις 5 Ιουνίου, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να προβεί στην πληρωμή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Τράπεζα της Ελλάδα έχει αποδεχθεί την προσθήκη 6 δις € σε επιπλέον εξασφαλίσεις για τονELA, μια κίνηση που θα επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής του προγράμματος κατά περίπου 3 δις €, μετά την εφαρμογή των περικοπών, ανέφερε το Market News International, επικαλούμενο τις πηγές του. Οι εκπρόσωποι τόσο της ΕΚΤ  όσο και της Τράπεζας της Ελλάδας αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Ενώ συνέχισε, «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να θεσπισθούν έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων και να επιβληθεί πάγωμα των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Οι πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι απίθανο να ηρεμήσουν στους επόμενους 12 έως 18 μήνες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρνητικές προοπτικές για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα».

«Η πίεση των χρηματοδοτικών αναγκών και της αβεβαιότητας στην Ελλάδα σχετικά με το πρόγραμμα στήριξης της, έχουν επηρεάσει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα» ανέφερε η Moody's, προσθέτοντας ότι προβλέπει πλέον χαμηλότερη ανάπτυξη από ότι αναμενόταν έως τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου