Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Wall Street Journal: Ο διχασμένος ΣΥΡΙΖΑ το μεγαλύτερο πρόβλημα του Τσίπρα.....

του Ηλία Μακρή - Καθημερινή
Καθώς η πίεση αυξάνεται στην Ελλάδα προκειμένου να υπογράφει μια συμφωνία με τους πιστωτές της , ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με αυτό που πιθανός θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα έως τώρα: Τη διαμάχη εντός του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ για το αν θα μπορέσουν να καταπιούν τους οι σκληρούς όρους των πιστωτών ή αν θα χρεοκοπήσει η χώρα.

Η διαφωνία εξαπλώνεται από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια των οικονομικών πολιτικών που πρέπει η Ελλάδα να θεσπίσει προκειμένου να λάβει τα νέα κεφάλαια διάσωσης από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ.
Η υπό τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση συνασπισμού, κατέχει μια εύθραυστη πλειοψηφία 12 εδρών στο Ελληνικό κοινοβούλιο που αριθμεί 300 μέλη.έτσι ώστε μια εξέγερση απέναντι στη συμφωνία μπορεί να στοιχίσει στον κο Τσίπρα την κυβερνητική πλειοψηφία.

Οι δανειστές της Ελλάδας, είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις απειλητικές φωνές της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, μιας αριστερής φατρίας του κόμματος που ακολουθεί σκληρή γραμμής, η οποία απορρίπτει οποιαδήποτε συμφωνία που παραβιάζει τις ιδεολογικές «κόκκινες γραμμές» και «μειώνει τις συντάξεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Ο κ Τσίπρας δυσκολεύεται να πουλήσεις ένα οδυνηρό συμβιβασμό στον σκληρό αριστερό ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και σε άλλες ιδεολογικά διαφορετικέςσυνιστώσες του κόμματος του, έχει γίνει το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και αναλυτές - αλλά και σε ιδιωτικές συζητήσεις αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης - λένε ότι δεν γνωρίζουν εάν οι περίπου 30 πολιτικοί που απαρτίζουν Αριστερή Πλατφόρμα θα ψηφίσουν τόσο προκλητικά όπως ο τρόπος που μιλούν αν οι όροι των πιστωτών τεθούν ενώπιον του κοινοβουλίου της Αθήνας.

Η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει σε ένα κατάλογο οικονομικών πολιτικών με τους δανειστές της έγκαιρα, για να αποφύγει τη χρεοκοπία σε μια σειρά από πληρωμές δανείων προς το ΔΝΤ στα μέσα Ιουνίου.

Μολονότι η κυβέρνηση έχει, πιθανώς, αρκετά μετρητά για να ξεπληρώσει μία λήξη δανείου 300 εκ. € στις 5 Ιουνίου, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις τρεις περαιτέρω πληρωμές συνολικού ύψους περίπου 1,25 εκ. € στις 12 Ιουνίου, 16 και 19, αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια συμφωνία, το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της προς το ΔΝΤ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, στους δημοσιογράφους. «Στο βαθμό που είμαστε σε θέση να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, θα πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας», είπε, προσθέτοντας: «Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να είναι σε θέση να πληρώσει τις υποχρεώσεις της».
Η ΕΚΤ έχει ενημερώσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πως θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν περισσότερο βραχυπρόθεσμο κυβερνητικό χρέος εάν υπάρχει στον ορίζοντα μια συμφωνία οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιβιώσει μέχρι τον Ιούλιο, όταν θα πρέπει να κάνει νέες αποπληρωμές στους πιστωτές της και θα χρειαστεί νέα δάνεια.

Οι δανειστές, υπό την ηγεσία του ΔΝΤ και της Γερμανίας, επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να θεσπίσει περαιτέρω δημοσιονομική λιτότητα, με τη μείωση του κόστους του συνταξιοδοτικού της συστήματος, να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και να κάνει τις εταιρικές απολύσεις ευκολότερε, μεταξύ άλλων μέτρων. Η σκληρή γραμμή των πιστωτών έχει εξοργίσει τους ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο με την υπόσχεση να τερματίσει αυτές τις οδυνηρές περικοπές.

Όταν η Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, συζήτησε την πορεία των διαπραγματεύσεων του χρέους, το Σαββατοκύριακο, η Αριστερά Πλατφόρμα υπέβαλε μια πρόταση ζητώντας από την κυβέρνηση να πτωχεύσει επί των δανείων του ΔΝΤ και όχι να συμβιβαστεί παραβιάζοντας τις αρχές της. Η πρόταση, απορρίφθηκε, με 95 ψήφους έναντι 75 που την υπερψήφισαν.

Ο ηγέτης της Αριστερής πλατφόρμας και υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ανέφερε στη συνάντηση ότι η πτώχευση είναι προτιμότερη από την παράδοση, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ.

«Ποιος λέει ότι η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, είναι καταστροφική;», είπε ο κ Λαφαζάνης στη συνεδρίαση.

Η Κεντρική Επιτροπή συμφώνησε σε ένα κείμενο που αναφέρει ότι οποιαδήποτε συμφωνία με τους πιστωτές δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει καμία περικοπή των συντάξεων,να περιλαμβάνει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, να αυξάνει τις δημόσιε επενδύσεις και να αναδιαρθρώνει το χρέος της Ελλάδας - απόψεις τις οποίες οι δανειστές είναι απίθανο να δεχτούν. Το κείμενο δεν είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση του κ Τσίπρα, αλλά δείχνει πόσο δύσκολο θα είναι να πουλήσει μια συμφωνία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συζήτηση του Σαββατοκύριακου ήρθε μετά μια σειρά πρόσφατες προκλήσεις, προς τον κ Τσίπρα, από τους σκληροπυρηνικούς του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων μια πρόσκληση, την περασμένη εβδομάδα, από πέντε μέλη του ανώτατου φορέα ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, το Πολιτικό Γραφείο, να εγκαταλείψει η χώρα το ευρώ, αντί να ενδώσει στους πιστωτές.

Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο κ Λαφαζάνης και η Αριστερά πλατφόρμα θα μπορούσε να υποχωρήσει, στο τέλος και να ακολουθήσει τον κ Τσίπρα, επειδή ισχυρή κομματική πειθαρχία είναι επίσης μέρος της ιδεολογίας του κόμματος. Ακόμα και οι σκληροπυρηνικοί δεν θέλουν να κατηγορηθούν  ότι έριξαν από μια αριστερή κυβέρνηση.

Αλλά και οι υπόλοιπες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες ξεκινούν από μετριοπαθείς κετροαριστερούς έως και μαοϊκούς  μπορεί να έχουν στις τάξεις τους πιθανούς αντάρτες.

«Η μεγαλύτερη απειλή μπορεί στο τέλος να μην είναι ο Λαφαζάνης αλλά σε άλλα κοινοβουλευτικά μέλη, που στερούνται  κομματικής πειθαρχίας, είναι νεοεκλεγμένοι και εντελώς απρόβλεπτοι.», δήλωσε ο Δημήτρης Καιρίδης, αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η βουλευτής Ιωάννα Γαϊτάνη, που αυτοπροσδιορίζεται ως τροτσκίστρια και ανήκει στην Αριστερά Πλατφόρμας, δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει από μια χρεοκοπία και ότι οι δανειστές δεν σέβονται την λαϊκή εντολή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όταν βρεθείς αντιμέτωπος με την ψευτοδίλημμα«ευρώ ή εθνικό νόμισμα», η απάντηση είναι μια μονομερής διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας, καθώς και εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ», είπε. «Για την Αριστερά, οι ανάγκες των ανθρώπων είναι πάνω από τα κέρδη και τα χρέη».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου