Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

CNBC: Έχει κορυφωθεί η λαϊκιστική παλίρροια στην Ευρώπη; Πόση ζημιά έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στους λαϊκιστές της Ευρώπης;

Supporters of Greece's leftist Syriza party after it won elections in JanuaryTo λαϊκιστικό κύμα στην Ευρώπη που έμοιαζε μέχρι πριν λίγο καιρό ασταμάτητο, φαίνεται να παραπαίει.

Το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, το οποίο εκτοξεύτηκε στην εξουσία τον Ιανουάριο σε μια ρητορική ενάντια στη λιτότητα, βλέπει τη δημοτικότητά του να βρίσκεται σε πτώση, καθώς προσπαθεί να αποτρέψει την πτώχευση ενώ την περασμένη εβδομάδα, το Κόμμα της Ανεξαρτησίας (UKIP) στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατάφερε να κερδίσει στις  γενικές εκλογές για το κοινοβούλιο μόνο μία έδρα.

Περνώντας στην άλλη πλευρά της Μάγχης, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας βρίσκεται εγκλωβισμένο σε μια οδυνηρή διαμάχη μεταξύ του ιδρυτή του κόμματος Jean-Marie Le Pen, και της κόρης του, Marine, που ηγείται σήμερα του κόμματος.

Στην Ισπανία, εν τω μεταξύ, η εντυπωσιακή άνοδος του τελευταίου έτους για το κόμμα Podemos που εξέφραζε τη ρητορική της αντι-λιτότητας έχει ανακοπεί το  2015, βαρυνόμενο με καταγγελίες για διαφθορά αλλά και την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, ενώ υπήρξε και η εμφάνιση ενός νέου κόμματος που ονομάζεται Ciudadanos ή «Πολίτες».

«Αυτές οι λαϊκιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη εξακολουθούν να είναι ισχυρές, αλλά δεν νομίζω ότι θα έχουν κάποια σημαντική θέση στην κυβέρνηση όπως έκαναν στην Ελλάδα», αναφέρει στο CNBC o Antonio Roldan Mones, αναλυτής της Eurasia Group.

«Στην Ισπανία, η στήριξη για Podemos δεν πρόκειται να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο, διότι η οικονομία ανακάμπτει καθώς επίσης περιορίζεται και από ένα νέο κόμμα, ενώ στη Γαλλία το Εθνικό Μέτωπο πήγε καλά στις ευρωεκλογές του περασμένου έτους, αλλά είναι απίθανο να μπει σε της κυβέρνησης».


Στασιμότητα

Το 2007-08 η παγκόσμια οικονομική κρίση και η επακόλουθη λιτότητα τροφοδότησε την άνοδο πολλών λαϊκιστικών κινημάτων στην Ευρώπη και ανάγκασε τα κόμματα να υιοθετήσουν σκληρότερη στάση για θέματα που προκαλούσαν  λαϊκή ανησυχία,, όπως η μετανάστευση.




Ωστόσο, οι αναλυτές αναφέρουν ότι πλέον, τα λαϊκιστικά κόμματα δείχνουν ότι έχουν έλλειψη μιας συνεκτικής οικονομικής ατζέντες και οι  πολιτικοί που τα πλαισιώνουν δεν έχουν καμιά εμπειρία. Επιπλέον, τα εκλογικά συστήματα, όπως το βρετανικό «first past the post» μπορούν να παρεμποδίσουν την ικανότητα των μικρότερων κομμάτων να κερδίσουν εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο.

«Δεν νομίζω ότι λαϊκιστικά κόμματα θα έχουν μακροχρόνια επίδραση στο κομματικό σύστημα (όχι την πολιτική), επειδή α) δεν μπορούν να εντάξουν στην ηγετική τους ομάδα άτομα από μια μεγάλη και έμπειρη βάση και συνεπώς, συχνά η άνοδος και η πτώσης τους οφείλεται αποκλειστικά σε κάποια χαρισματικά άτομα, επίσης απογοητεύουν τους όταν καλούνται να ενταχθούν σε κυβερνητικές θέσεις (όπως φαίνεται στη Γερμανία και την Αυστρία). Επίσης, β) τα καθιερωμένα κόμματα προσαρμόζουν τις στρατηγικές τους για την επαναφορά των ψηφοφόρων τους (όπως φαίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο) και γ) το εκλογικό σύστημα καθιστά δύσκολο να πετύχουν» δήλωσε ο Mareike Kleine, αναπληρωτής καθηγητής θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο του LSE.




Στο εκλογικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου, ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους σε μια εκλογική περιφέρεια κερδίζει την έδρα, και όλες οι άλλες ψήφοι σε αυτή την περιοχή δεν προσμετρούνται. Αυτό σήμαινε ότι μετά τις εκλογές της περασμένης εβδομάδας, το UKIP κατέχει μία μόνο έδρα, παρά τη λήψη σχεδόν 4.000.000 ψήφων από τους κατά τόπους υποψηφίους που ήρθαν δεύτεροι σε πολλές εκλογικές περιφέρειες.

Αλλού στην Ευρώπη, στην Ιταλία, το κίνημα των Πέντε Αστέρων, υπό την ηγεσία του κωμικού Beppe Grillo, έχει ξεθωριάσει, παρά την έλξη ψηφοφόρων που είχε κερδίσει πριν από δύο χρόνια. Στη Γερμανία, το Pegida, μια λαϊκίστικη κίνηση ενάντια στον «εξισλαμισμό», μπλέχτηκε σε εσωτερικές διαμάχες, τον Ιανουάριο μετά την παραίτηση του ηγέτη της, αφού διαπιστώθηκε ότι ο ίδιος είχε φωτογραφηθεί να ποζάρει σαν τον Χίτλερ.

Παρόλα αυτά, οι αναλυτές αναφέρουν ότι τα λαϊκιστικά κόμματα, επηρεάζουν την κυβερνητική πολιτική και ότι αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί για κάποιο διάστημα.

«Η μακροχρόνια άποψή μας είναι ότι τα μη mainstream κόμματα, όπως το UKIP και το Εθνικό Μέτωπο (στη Γαλλία) θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον πολιτικό διάλογο και να αυξήσουν την τάση του πολιτικού κατακερματισμού ... ως αποτέλεσμα θα υπάρξουν ασθενέστερε κυβερνήσεις στο σύνολό τους, αλλά χωρίς τα ίδια να κερδίσουν δύναμη», δήλωσε στο CNBC η Tina Fordham, επικεφαλής πολιτικός αναλυτής της Citi.

Αυτός ο κατακερματισμός είναι κάτι που είναι πιθανό να δούμε στις γενικές εκλογές της Ισπανίας αργότερα αυτό το έτος, δήλωσε ο Nicholas Spiro, διευθύνων σύμβουλος της Spiro Sovereign Strategy.

O  ίδιος συνέχισε αναφέροντας ότι τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα της Ισπανίας - το Συντηρητικό Κόμμα του Λαού και το Σοσιαλιστικό Κόμμα - θα αντιμετωπίσουν σκληρό ανταγωνισμό από τα λαϊκιστικά κόμματα Podemos και Ciudadanos.

«Είναι πιθανό να δούμε ένα βαθιά κατακερματισμένο Κοινοβούλιο στην Ισπανία μετά τις εκλογές» δήλωσε ο  Spiro στο CNBC. «Η Ισπανία, η οποία κυριαρχείται από τα δύο κόμματα για δεκαετίες, θα διαβεί τον Ρουβίκωνα».

Εν τω μεταξύ, o ηγέτης του UKIP, Nigel Farage, δείχνει ανενόχλητος αν και δεν κατάφερε να εκλεγεί στο κοινοβούλιο στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας. Αφού παραιτήθηκε από αρχηγός του κόμματος για την ήττα του στην εκλογική περιφέρεια της North Thanet, επανατοποθετήθηκε τη Δευτέρα αφού το UKIP αρνήθηκε να αποδεχθεί την παραίτηση του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου