Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Jan Strupczewski, Reuters: Κάποιοι κατηγορούν την Commision για το Ελληνικό πείσμα στις διαπραγματεύσεις....

του Δημήτρη Χατζόπουλου - Καθημερινή

Καταδικασμένη και εάν το κάνει, καταδικασμένη και αν δεν το κάνει. Ορισμένες χώρες της ζώνης του Ευρώ, κατηγορούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δίνει στην Ελλάδα ψεύτικες ελπίδες για νέα δάνεια και λιγότερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, αλλά εξακολουθούν να θέλουν από τις Βρυξέλλες να βρει ένα τρόπο και να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ.

Μετά από τέσσερις μήνες συνομιλιών με ελάχιστη πρόοδο, οι επιθετικές κυβερνήσεις, κατηγορούν, κατ' ιδίαν, τον πρόεδρο της Commision Jean-Claude Juncker και τον Επίτροπο Οικονομίας Pierre Moscovici ότι θολώνουν το μήνυμά, παίζοντας τον «καλό μπάτσο».
H Ελλάδα είναι τώρα κοντά σε χρεοκοπία και εξακολουθεί να αντιστέκεται στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και στις συντάξεις, που αποτελούν προϋποθέσεις για την άντληση περισσότερης βοήθειας.

Ορισμένες κυβερνήσεις πιστεύουν ότι οι πιστωτές θα φτάσουν ταχύτερα σε αποτελέσματα εάν οι θεσμοί που τους εκπροσωπούν - η Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - παρουσιαστούν πιο σκληροί και με ένα ενιαίο μέτωπο.

«Από την άποψη αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαδραματίζει ένα κακό ρόλο», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος κυβέρνησης της ζώνης του ευρώ.

«Ορισμένοι άνθρωποι, στην Αθήνα, ακόμη πιστεύουν ότι μπορούν να πάρουν χρήματα χωρίς μεταρρυθμίσεις, και επικαλούνται τον Juncker, την Επιτροπή και τον Moscovici ως υποστηρικτές αυτής της ιδέας», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Νομίζουν πως ο Juncker τους θέλει να παραμείνουν στην ζώνη του ευρώ με κάθε κόστος».

Στις χώρες που είναι δυσαρεστημένες με τη διαπραγματευτική τακτική της Επιτροπής περιλαμβάνονται η Γερμανία, η Φινλανδία, οι Κάτω Χώρες, η Αυστρία, η Λετονία, η Εσθονία, η Λιθουανία και η Σλοβακία, δήλωσε ο αξιωματούχος. Ακόμη και η Γαλλία «αρχίζουν να είναι λίγο ενοχλημένη».

Αλλά καμία κυβέρνηση δεν δημοσιοποιεί αυτή την κριτική.

Ο Juncker και αξιωματούχοι της Επιτροπής επιμένουν από τότε που ξεκίνησαν οι συνομιλίες, ύστερα από την εκλογική νίκη της αριστερής κυβέρνησης του Τσίπρα, πως δεν είχαν άλλη επιλογή, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ.

Ο Juncker, πρώην πρόεδρος του Eurogroup και βετεράνος deal-maker της ΕΕ, δεν θέλει να διασπαστεί η ευρωζώνη στη θητεία του, αναφέρουν αξιωματούχοι.

Αυτό περιορίζει τις διαπραγματευτικές επιλογές και ενισχύει τη θέση εκείνων στην Αθήνα που τζογάρουν ότι η ευρωζώνη δεν θα επιτρέψει την χρεοκοπία της Ελλάδας, οπότε εάν η χώρα αντισταθεί καιρό στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, η ευρωζώνη θα υποχωρήσει πρώτη.

Δεν συμμερίζονται όλες οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, την άποψη της Επιτροπής ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. Και είναι οι κυβερνήσεις που θα αποφασίσουν σε ποια, εάν βρεθεί κάποια, συμφωνία θα καταλήξουν για την Ελλάδα, καθώς μόνο αυτές έχουν λεφτά. Η Επιτροπή δεν έχει ίδια κεφάλαια.
Υπεράσπιση της τακτικής....

Υπεράσπιση της τακτικής..


Ο Juncker υπερασπίστηκε τις διαφοροποιημένες διαπραγματευτικές τακτικές.

«Είναι απολύτως φυσιολογικό ότι οι τρεις θεσμοί να έχουμε διαφορετικές απόψεις, αλλά πρέπει να βεβαιωθούμε ότι στο τέλος τα τρία θεσμικά όργανα θα πρέπει να παρουσιάζεται με μια ενωμένη διαπραγματευτική θέση απέναντι στην Ελλάδα», ο Juncker δήλωσε στο πρακτορείο MNI σε συνέντευξή του την Τρίτη.

«Οι Έλληνες δεν θα πρέπει να προσπαθήσουν να παίξουν με τις διαφορετικές απόψεις μεταξύ των τριών θεσμικών οργάνων», είπε.

Οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ διέσωσαν, απρόθυμα, την Ελλάδα δύο φορές παλιότερα, επειδή θεώρησαν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή εκείνη την εποχή - ένα Grexit το 2010 ή το 2012 θα είχε χτυπήσει άσχημα όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Όχι όμως πια, λένε τα "γεράκια"

Με τo σχέδιο της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων σε εξέλιξη, ένα επιχειρησιακό ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ να βρίσκονται υπό την εποπτεία μιας ενιαίας αρχής, τα αυστηρά stress test, και τις τρεις από τις πέντε χώρες που βρισκόταν σε πρόγραμμα διάσωσης να έχουν βγει ήδη από τα προγράμματά τους, πολλοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ένα Grexit θα είναι διαχειρίσιμο πολιτικά και θα έχει περιορισμένες οικονομικές συνέπειες.

H Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία, οι οποίες αναγκάστηκαν να κάνουν αυστηρές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο των δικών τους προγραμμάτων διάσωσης, δεν βλέπουν το λόγο για τον οποίο η Ελλάδα πρέπει να τύχει καλύτερης μεταχείρισης, από αυτή που είχαν οι ίδιοι. Εάν δοθούν ευνοϊκότεροι όροι στην Αθήνα η επανεκλογή των κυβερνήσεων τους θα υπονομευθεί.

Ο Juncker παραδέχθηκε ότι η Αθήνα μπορεί να έχει παρερμηνεύσει την φιλικότητα με αποτέλεσμα τα πράγματα να έχουν γίνει πιο δύσκολα.

«Μερικές φορές έχω την εντύπωση ότι όταν λέω ξανά και ξανά ότι το Grexit δεν αποτελεί επιλογή, ότι η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή, οι Έλληνες αισθάνονται ότι μπορώ και να τα αποτρέψω», είπε στο MNI.

«Δεν είμαι ο μόνος παίκτης. Έτσι, είμαι ανοιχτός στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Ελλήνων, αλλά μερικές φορές οι Έλληνες κάνουν τις ζωές των φίλων τους πάρα πολύ δύσκολες», είπε.

ΔΝΤ ο «κακός μπάτσος»


Με την Επιτροπή να αναλαμβάνει την ήπια προσέγγιση, το ΔΝΤ έχει γίνει ο «κακός μπάτσος» μεταξύ των τριών θεσμικών οργάνων. ΟΙ απόψεις του είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένες με τις σκληροπυρηνικές κυβερνήσεις. Η ΕΚΤ είναι σχετικά ουδέτερη, αλλά με περισσότερη κλίση προς τη στάση του ΔΝΤ, σύμφωνα με αξιωματούχους.

«Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η πολύ φιλική και κάποιες φορές, ασαφής και συγκεχυμένη επικοινωνία διαφόρων τμημάτων της Commision, έχει οδηγήσει τους Έλληνες να έχουν μια διαφορετική εικόνα», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις.

"Αυτοί (οι Έλληνες) όντως πίστευαν ότι υπήρχε μια εύκολη διέξοδος. Και πάλι, για να είμαστε δίκαιοι, αυτό που λέμε από τη μεριάς μας, ότι το 90 των Ελλήνων, αποτελεί μοχθηρία," είπε ο αξιωματούχος.

Ένα παράδειγμα της σύγχυσης των διαπραγματευτικών τακτικών ήρθε τον Φεβρουάριο όταν ο Moscovici ετοίμασε ένα προσχέδιο συμφωνίας για μια παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Το έδειξε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup που θα συζητούσε το ζήτημα. Η Ελλάδα ήταν έτοιμη να υπογράψει το έγγραφο του Moscovici άμεσα.

Αλλά μπαίνοντας στη συνάντηση, δόθηκε στον Βαρουφάκη,, ένα πολύ διαφορετικό κείμενο, που ετοίμασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem. Η Αθήνα δεν μπορούσε να το δεχθεί και η συνάντηση τελείωσε με πικρία και χωρίς συμφωνία.

Οι Έλληνες διέρρευσαν το κείμενο του Moscovici στα μέσα ενημέρωσης, φέρνοντας σε αμηχανία την Commision, η οποία αισθάνθηκε ότι οι προσπάθειές της για διευκολύνουν ένα συμβιβασμό, είχαν προδοθεί.

Ενώ επικρίνουν την εκτελεστική αρχή της ΕΕ, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης αναφέρουν επίσης, πως το ΔΝΤ και η ΕΚΤ δεν έχουν την ίδια πολιτική ευθύνη με την Επιτροπή για την διαμεσολάβηση στην επίτευξη μιας συμφωνίας.

Το να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ των 19 κρατών και των τριών θεσμών, συνορεύει με το αδύνατο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι απόψεις διίστανται ορισμένες φορές ακόμη και εντός της ίδιας της κυβέρνησης.

«Εάν η Επιτροπή δεν προσπαθούσε να γεφυρώσει τις απόψεις δεν θα υπήρχε καμία σύγκλιση. Επομένως, εάν θέλετε μια συνολική αποτυχία, να ζητήσετε από την Επιτροπή να μην δίνει τις δικές της απόψεις», δήλωσε ο Juncker.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου