Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

28η Μαίου: 36 χρόνια Ελλάδα - Ευρωπαϊκή Ένωση......

Σαν σήμερα στις 28 Μαΐου 1979, πριν ακριβώς 36 χρόνια, η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα άνοιγε την αγκαλιά της για να υποδεχθεί το 10ο μέλος της, σε μια πανηγυρική τελετή στο Ζάππειο Μέγαρο.  Ο πρωθυπουργός, τότε, Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραψε τη συνθήκη ένταξης της χώρας στην Ε.Ο.Κ.


Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και σήμερα φτάσαμε, με την πιο παλαβή κυβέρνηση που πέρασε ποτέ από αυτόν τον τόπο, να είμαστε έτοιμοι να κουνήσουμε το μαντήλι του αποχαιρετισμού και μάλιστα εξοβελισμένοι ως τριτοκοσμικοί παρίες που ουδεμία σχέση έχουν με τον Δυτικό πολιτισμό, την Ευρώπη και τη Δημοκρατία, εγκλωβισμένοι στα οθωμανικά πρότυπα, του ρουσφετιού, της ρέμουλας και του ωχ! αδερφισμού στα οποία επιμένουμε με ολίγη εσάνς από σταλινικό λαϊκισμό.

Επειδή είναι αδύνατον να περιγράψουμε τα θεσμικά οφέλη από τη συγκεκριμένη ένταξη όπως την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την κινητικότητα των κεφαλαίων - την οποία εκμεταλευτήκαμε συνήθως με αρνητικό τρόπο, τις ευκαιρίες μετακίνησης κλπ θα αρκεστούμε να περιγράψουμε τις προσόδους της χώρας από τις διάφορες αναπτυξιακές πολιτικές συνοχής και από τα γεωργικά ταμεία.


Ταμεία Συνοχής


Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε τα ποσά που έλαβε η Ελλάδα μέσω των διαφόρων προγραμμάτων που αποσκοπούσαν στη βελτίωση των υποδομών, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας  τη δημιουργία νέων εξωστρεφών επιχειρήσεων και την αναβάθμιση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης.



Βέβαια οι οθωμανικές πρακτικές, η κακοδιοίκηση και η κατασπατάληση οδήγησαν τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα στα χέρια επιτηδείων, κομματικών φίλων, δημοσίων υπαλλήλων που "ενέκριναν" και "έλεγχαν" τη ροή του χρήματος.

Έτσι δεν είδαμε σε καμία περίπτωση να εκπληρούνται οι σκοποί για τους οποίους διατέθηκαν.  Ενώ η Ελλάδα γέμισε με αποσπασματικά έργα, συνήθως ημιτελή ή επιδότησε επιχειρήσεις μέσω της υπερτιμολόγησης που γινόταν ανεκτή με το κατάλληλο μπαχτσίσι.

Παρόλα αυτά κάποια μεγάλα έργα έγιναν και τα απολαμβάνουμε όλοι μας όπως η Εγνατία οδός, τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, του Βόλου, της Ηγουμενίτσας - τα οποία πλην του τελευταίου αποτελούν νεκροταφεία εμπορικής κίνησης - η γέφυρα του Ρίου Αντιρρίου, το μετρό των Αθηνών και τόσα άλλα.

Κοινή Αγροτική Πολιτική


Παράλληλα στον αγροτικό τομέα, αν και δύσκολο να επιμετρηθεί ακριβώς το ποσόν, δόθηκαν κατά την τελευταία 15ετία περίπου 40 δις € σύμφωνα με τον κ. Παν. Καρβούνη, εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.  Ενώ για την 5ετία 2015-2020 τα προϋπολογιζόμενα ποσά ανέρχονται στα 20 δις € μέσω της ΚΑΠ. 

Βέβαια κι τα κονδύλια προς τον αγροτικό τομέα κατασπαταλήθηκαν μέσω των υπερχρεωμένων κομματικών αγροτικών συνεταιρισμών, των επιδοτήσεων ανύπαρκτων έργων κλπ, με αποτέλεσμα αντί η αγροτική παραγωγή να αναδιαρθρωθεί από τον πακτωλό χρημάτων, να έχουμε καταντήσει να εισάγουμε πλέον του 70% των αγροτικών προϊόντων που καταναλώνουμε.

Όφελος

Συνολικά η Ελλάδα υπολογίζεται ότι έλαβε πάνω από 200 δις €   στα 36 χρόνια συμμετοχής της.

Με όρους «καθαρού δημοσιονομικού οφέλους», των συνολικών δηλαδή απολαβών του κράτους από τον κοινοτικό προϋπολογισμό μείον τη συνολική συνεισφορά του σε αυτόν, η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο όφελος για την περίοδο 2007-10 (την τελευταία για την οποία υπάρχουν στοιχεία, σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΛΙΑΜΕΠ).

Ακολουθούν η Πολωνία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Με βάση την ίδια μελέτη, πάντα για την περίοδο 2007 – 2010, «σε σχέση με το συνολικό ΑΕΠ κάθε κράτους, αν εξαιρεθεί το Λουξεμβούργο λόγω της εγκατάστασης εκεί (και στο Βέλγιο) των κοινοτικών οργάνων, η χώρα της οποίας οι συνολικές εισπράξεις από τις δαπάνες του κοινοτικού προϋπολογισμού καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ της (σε τρέχουσες τιμές και ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης) είναι πάλι η Ελλάδα (3,3%), ακολουθούμενη σε μεγάλη απόσταση από τις Λιθουανία, Πορτογαλία και Λετονία».

Όσο για τα έσοδα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), εδώ η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση γιατί την υποσκέλισε η Ιρλανδία. Η τελευταία έλαβε από την ΚΑΠ την περίοδο 2007 – 2010 354 ευρώ ανά κάτοικο,η Ελλάδα 287 ευρώ ανά κάτοικο και η Δανία 210 ευρώ ανά κάτοικο. Στην τρίτη θέση (μετά την Πολωνία) βρίσκεται η Ελλάδα με βάση τα απόλυτα ποσά που εισέπραξε την περίοδο 2007 – 2010 από τα διαρθρωτικά ταμεία (ΚΠΣ, ΕΣΠΑ, Ταμείο Συνοχής). Η Πολωνία εισέπραξε 5,7 δισ. και ακολουθεί η Ισπανία με 4,7 δις. ευρώ, ενώ τρίτη είναι η χώρα μας με 3,4 δισ.


Πρόγραμμα Διάσωσης

Σε όλα αυτά βέβαια δεν συνυπολογίζουμε την τεράστια βοήθεια που λάβαμε από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης κατά τα τελευταία χρόνια της κρίσης ύψους 240 δις €.  Βοήθεια που ουδείς άλλος μπορούσε ή ήταν δυνάμενος να μας παράσχει αλλά ούτε και είχε τη διάθεση.

Βέβαια ένα σεβαστό ποσοστό του "σοφού" Ελληνικού λαού, ακόμη και σήμερα ορέγεται την έξοδο μας από την Ευρωπαϊκή οικογένεια, οραματιζόμενο ένα σταλινικό μέλλον για τη χώρα στα πρότυπα της Αλβανίας του Εμβέρ Χότζα και της  Ρουμανίας του Τσαουσέσκου.


Οι μεγάλοι ηγέτες

Ας δούμε τι μας είπε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στο διάγγελμα του, σαν σήμερα πριν 36 χρόνια:




Θα παραμείνουμε μέλη της Ευρωπαϊκής Οικογένειας;

Σύμφωνα με τις συνθήκες που διέπουν το ευρώ, αυτό είναι αναντικατάστατο και η μόνη περίπτωση εξόδου από το κοινό νόμισμα είναι η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μόνον.

Ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε μια τεράστια κρίση και οι μόνοι που δύνανται και θέλουν να βοηθήσουν είναι οι Ευρωπαίοι εταίροι, ο "σοφός" Ελληνικός λαός εξέλεξε στις 25 Ιανουαρίου ένα συρφετό φραξιών και συνιστωσών που απαρτίζεται από μαοϊστές, σταλινιστές, νεοκομμουνιστές, αναρχικούς, σοσιαλιστές(;) προερχόμενους από το παλιό κακό ΠΑΣΟΚ και οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο στο νέο αντικαταστάτη του, που απαιτεί οι Ευρωπαίοι να συνεχίζουν να του πληρώνουν τις αργομισθίες του στο Δημόσιο, να του χαρίζουν λεφτά για να "επιχειρεί" κρατικοδιαίτος, να συνταξιοδοτείται ως υπεργηρος στα 45 και τόσα άλλα απίθανα.

Η Ευρώπη πλέον δείχνει να μην ανέχεται τα καπρίτσια του τελευταίου κακέκτυπου κράτους στην ήπειρο και απαιτεί να προσαρμοστεί και αυτό το μέλος σε αυτά που ισχύουν για όλους τους υπόλοιπους.

Αναρωτιέμαι εάν θα επαληθευθεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν έλεγε ότι πιστεύει στους Έλληνες και ότι θα τα καταφέρουμε να προσαρμοστούμε στην Ευρώπη.  Μετά από 36 χρόνια δεν το έχουμε καταφέρει.

Ίσως τώρα στο χείλος του γκρεμού να μην πηδήξουμε (για πρώτη φορά στην ιστορία μας)......Ας το ευχηθούμε και ας το ελπίσουμε.

Χρόνια πολλά Ελλάδα.....Χρόνια Πολλά Ευρώπη.....

πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου