Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Bloomberg: Πιστωτική γραμμή «tailor made» ζητά η Ελλάδα

Τώρα εάν πω ότι τα λέγαμε από την περασμένη Πέμπτη, στην ανάρτηση με τίτλο «Οι εναλλακτικές λύσεις για την "έξοδο" από το Μνημόνιο.......μετά το καυτό διήμερο», θα γίνω κουραστικός;
Πηγή: Euro2day
Η Ελλάδας ζητά ίδρυση ταμείου ύψους 15 δισ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από τα αδιάθετα κεφάλαια του ΤΧΣ και τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα. Το ελληνικό σχέδιο δεν ακολουθεί τα πρότυπα του ESM. Οι προκλήσεις για την κυβέρνηση.
Πρόταση για ειδική πιστωτική γραμμή που να διαφέρει από τα προηγούμενα άλλων χωρών και να ανταποκρίνεται στις ειδικές ανάγκες της Ελλάδας έχουν καταθέσει Έλληνες αξιωματούχοι, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg. Το πρακτορείο επικαλείται δύο πηγές και αναφέρει ότι η ελληνική πρόταση δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη της ευρωζωνης να μη δεσμευθούν με την υπόσχεση παροχής νέου δανείου, μετατρέποντας τα αδιάθετα κεφάλαια από το υφιστάμενο πρόγραμμα, που προς το παρόν προορίζονται για τη στήριξη των τραπεζών, σε γραμμή πίστωσης.
«Με αυτόν τον τρόπο, οι Έλληνες αξιωματούχοι θα έχουν ένα εφεδρικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν μπορέσει η χώρα να πουλήσει ομόλογα» σχολιάζει το Bloomberg και συμπληρώνει: «Η κίνηση αυτή είναι μία επιτομή όσων προσπαθεί να εξισορροπήσει ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς θέλει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι η Ελλάδα ανακτά την οικονομική της ανεξαρτησία, διαβεβαιώνοντας παράλληλα τους επενδυτές ότι το πλέον υπερχρεωμένο κράτος της Ευρώπης θα μπορεί να αναχρηματοδοτεί τις υποχρεώσεις του χωρίς διεθνή στήριξη».
Το ύψος της πιστωτικής γραμμής μπορεί να αγγίξει τα 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2016, όπου περιλαμβάνονται και τα κέρδη που πραγματοποίησαν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης αγοράζοντας ελληνικά κρατικά ομόλογα. Σημειώνεται πως τα κράτη-μέλη έχουν ήδη δεσμευθεί για την απόδοση αυτών των κερδών στην Ελλάδα.
Η πρόταση που διαπραγματεύονται οι Έλληνες αξιωματούχοι περιλαμβάνει την ίδρυση ενός ειδικού ταμείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, που θα χρηματοδοτηθεί από τα κεφάλαια του ΤΧΣ για τις τράπεζες τα οποία δεν έχουν διατεθεί. Έτσι θα παρακαμφθεί η προληπτική γραμμή χρηματοδότησης υπό όρους του ESM, για την οποία η Ελλάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις, αλλά και η γραμμή χρηματοδότησης ενισχυμένων προϋποθέσεων, την οποία η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει λόγω των σκληρών όρων που περιλαμβάνει.
«Με στήριξη από τη βελτιωμένη εικόνα στα δημοσιονομικά της Αθήνας και την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ο Α. Σαμαράς ποντάρει την πολιτική του αξιοπιστία στην έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης φέτος» σχολιάζει το Bloomberg και συμπληρώνει: «Οι αξιωματούχοι που διαπραγματεύονται τη συμφωνία χρειάζεται ακόμη να συμφωνήσουν στο τι είδους εποπτεία θα συνοδεύει το νέο ταμείο. Το σχέδιο βασίζεται επίσης στην προϋπόθεση ότι τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν θα χρειαστούν αυτά τα κεφάλαια. Οι πιστωτές της Ελλάδας πάντως, ανησυχούν ότι εάν το ταμείο αυτό είναι πολύ μικρό, τότε οι αγορές δεν θα πειστούν πως υπάρχει επαρκής στήριξη στη χώρα».

Πηγή: Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου