Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Πρόγραμμα ABS της ECB, λογικές προϋποθέσεις και αναγκαίες παράμετροι..........

Όπως ανέφερα εχθές στις 14:19 απο τη σύνοδο της ΕΕ της ΕΚΤ βγήκε λευκός καπνός και οι συμμετέχοντες συμβιβάστηκαν στην ανακοίνωση των νέων προγραμμάτων, πιστωτικής επέκτασης, της EKT με την αγορά ABSPP (asset baked-securities purchased programme) καθώς και CBPP-3 (covered bond purchasing programme)  όπως, πλέον, όλοι γνωρίζουμε.


Ο Draghi στην ομιλία του δεν ήταν ιδιαίτερα ξεκάθαρος αλλά έδωσε τις βασικές προϋποθέσεις για την αποδοχή των συγκεκριμένων στοιχείων ενεργητικού από τις Ελληνικές και τις Κυπριακές τράπεζες, χώρες οι οποίες έχουν αξιολόγηση μικρότερη από BBB- ή σύμφωνα με την ορολογία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας CQS3.

Και για τα δύο προγράμματα σύμφωνα με τη δήλωση Draghi θα πρέπει η χώρες που δεν πληρούν τα κριτήρια αξιολόγησης να βρίσκονται σε κάποιο πρόγραμμα. Η χρήση της συγκεκριμένης  λέξης και μάλιστα από το συγκεκριμένο άτομο ΔΕΝ είναι τυχαία.  Και η Πορτογαλία και η Ισπανία που έχουν βγει από τα μνημόνια (MoU) έχουν υπογράψει  Post Programme Surveillance  (PPS) δλδ ένα πρόγραμμα επιτήρησης από την Ε.Ε.  

Οι Ευρωπαϊκοί λαοί - και όχι κάποιοι τοκογλύφοι - έχουν δανείσει πολλά δις στην Ελλάδα για να αφήσουν τα πράγματα στην πρότερη διαχείριση χωρίς κανένα είδος ελέγχου.  Μάλιστα και ούτως ή άλλως σύμφωνα με τις συνθήκες οι προϋπολογισμοί ΟΛΩΝ των κρατών μελών θα ελέγχονται από τις Βρυξέλλες.  Θα μπορούσε να γίνει αλλιώς; η απάντηση είναι μονολεκτική: ΟΧΙ, μιας και ο συγκεκριμένος όρος του κριτηρίου αξιολόγησης είναι ενταγμένος στο καταστατικό της ECB. Είναι επιτυχία της Ελλάδος και της Κύπρου; ΝΑΙ, μιας και κατ΄ουσίαν παραβιάζεται αυτός ο ουσιαστικός όρος του καταστατικού και μάλιστα με αρκετούς τραπεζίτες να είναι αντίθετοι σε αυτή την πρόνοια που πέρασε χάριν της επιμονής του Super Mario.

Και για τα δύο προγράμματα, τα πρόβληματα για την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι:

i) το χαμηλό ποσοστό ανά ISIN που ορίζεται στο 30% έναντι του 70% για τις άλλες χώρες, 
ii) η υπερκάλυψη ανά ISIN κατά 25% και 
iii) η υποχρεωτική ύπαρξη και δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα της Citi:



Οι Ελληνικές τράπεζες έχουν απόθεμα 44,3 δις € από ABS & CB ή το 12,5% του ενεργητικού τους, ενώ στα συγκεκριμένα προγράμματα υπολογίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί το 8,3% του συνολικού ενεργητικού, ήτοι περίπου 30 δις €, με συντελεστή πάντα το 30% δλδ περίπου 9 δις €.


Εάν λάβουμε υπ΄όψιν μας την έκθεση της Price Waterhouse Cooper σύμφωνα με τη οποία το 2012 χρειάζονταν περίπου 10 δις € ρευστότητα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, μάλλον η παραπάνω κάλυψη όχι απλά αρκεί αλλά μπορεί να είναι ο θεμέλιος λίθος για την έναρξη ενός ενάρετου κύκλου για Ελληνική Οικονομία, βέβαια θα ήταν καλό να πούμε ότι θα χρειαστούν άλλα 15 δις € - υπάρχουν προβλέψεις στα τραπεζικά ιδρύματα - για το ξεσκαρτάρισμα του παλιού κρατικοδίαιτου κύκλου των τελευταίων 40 ετών.

Παράλληλα με τον συγκεκριμένο τρόπο οι τράπεζες μειώνουν το κόστος επιτοκίου βοηθούμενες να επιτύχουν πολύ πιο εύκολα τα εγκεκριμένα σχέδια αναδιάρθρωσης.

Για άλλη μια φορά λοιπόν οι Ευρωπαίοι μας δείχνουν με ανεξίτηλο τρόπο, ότι λεφτά υπάρχουν αλλά όχι με λευκές επιταγές και όχι για την φαυλότητα του παρελθόντος.

Το Σοβιέτ απέθανε........

Πηγές:

1.- Tecnhical Anex 1 (ABSPP)
2.- Technical Anex 2 (CBPP-3)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου