Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

To μήνυμα εστάλη..........Οι τελικοί αποδέκτες ποιοι ήταν;

Τις τελευταίες μέρες οι αγορές έστειλαν το "μήνυμα" τους προς κάθε κατεύθυνση.  Το σύνολο των εγχώριων ΜΜΕ, περιορισμένο στον Ελλαδικό μικρόκοσμο, θεώρησε ότι αυτό, απευθυνόταν στον Σαμαρά, τον Βενιζέλο και τον Τσίπρα και εν γένη στο εγχώριο πολιτικό γίγνεσθαι.  

Το λάθος σε αυτή τη προσέγγιση είναι ότι δεν λαμβάνει υπόψιν του ότι το σύνολο των αγορών κατακρημνίστηκε. Ποιος τελικά ήταν ο αποδέκτης όμως;


Διαβάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις τόσο του Reglng του European Stability Mechanism (ESM) όσο και του Bullard της FED όσο και τις ενέργειες (;) του Draghi παρατηρούμε ότι οι αγορές τελικά απευθυνόταν πολύ πιο ψιλά από τον δικό μας μικρόκοσμο.

Οι ειδήσεις που αναμένονται είναι πολλές και φυσικά όσοι επένδυσαν μερικές εκατοντάδες δις στις παγκόσμιες αγορές δεν θα ήθελαν να είναι αρνητικές. Ας δούμε ποιες είναι αυτές:

1.- Στις 26 Οκτωβρίου ανακοινώνονται, τα αποτελέσματα του Asset Quality Review (AQR) και των stress test από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ελέγχου των Τραπεζών (European Bank Authority-EBA) όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB).  Στα συγκεκριμένα τεστ ελέγχονται οι 128 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης και εάν οι Ελληνικές είναι "πρόβλημα" κανείς δεν ξέρει τι "σκελετούς" κρύβουν οι υπόλοιπες στους ισολογισμούς τους. 

Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε ότι οι Ελληνικές Τράπεζες και έχουν στρεσαριστεί δις από την ΤτΕ και την Black Rock και έχουν ανακεφαλαιωθεί εντός του 2014 σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΤτΕ και έχουν εγκεκριμένα σχέδια αναδιάρθρωσης από την DG Comp, με λίγα λόγια και όπως λέγαμε από τις 10 Αυγούστου στο post «Πιθανές ανάγκες κεφαλαιοποίησης των Τραπεζών» με τα στοιχεία να αναμορφώνονται στις 31 Αυγούστου και μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων εξαμήνου αλλά και στις 12 Οκτωβρίου με μία άκρως εμπεριστατωμένη ανάλυση με τίτλο «Δανειακό χαρτοφυλάκιο συστημικών τραπεζών» του φίλου ManosV οι ανάγκες επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα είναι είτε ανύπαρκτες για κάποιες από αυτές ή εύκολα διαχειρίσιμες.  

Στα ίδια συμπεράσματα κατέληγαν τόσο η Deutche Bank, η Citi αλλά και η JP Morgan. Τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε στον τύπο δειλά δειλά να κυκλοφορούν δημοσιεύματα που πλέον επιβεβαιώνουν την παραπάνω πρόβλεψη μας και μιλούν για κεφαλαιακές ανάγκες περίπου στο 1-1,5 δις και εκείνο όχι για όλες τις τράπεζες, όπως αυτό του έγκριτου «Στρατηγικού Αναλυτή» στο Euro2day αλλά και του Χρήστου Κίτσιου στο ίδιο ιστολόγιο.

Με άλλα λόγια το μήνυμα των αγορών πήγαινε κατ΄ αρχήν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στην Ευρωπαϊκή αρχή  ελέγχου των τραπεζών να είναι φειδωλή στις κρίσεις της σχετικά με τις ανάγκες των Ευρωπαϊκών Τραπεζών και κατά δεύτερον στη Γερμανία που με καλβινιστική σκοπιά προσπαθεί να επιβάλλει τη δημοσιονομική πειθαρχία με απόλυτους τρόπους, αν και έχει απόλυτο δίκαιο η προσπάθεια της θα έπρεπε να είχε αρκετά μεγαλύτερο χρονικό βάθος.

Το μήνυμα βέβαια ήταν σαφέστατο και προς την Ελληνική Κοινωνία η οποία έχει την εντύπωση, ακόμη και σήμερα, ότι με μαγικούς τρόπους, με σχισίματα/παγώματα των μνημονίων και ότι άλλο φαντάζεται ο ανθρώπινος νους, θα επανέλθει στο ρέμπελο 2009 και θα απολαμβάνει αβροχοίς ποσί τα "καλά" του υπερδανεισμού.  Τελευταίοι - κατ'  εμέ - αποδέκτες του μηνύματος ήταν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος που έτρεξαν αφρόνως, μετά της ευρωεκλογές, να μιμηθούν την παλαβή αριστερά και τη Λαϊκή δεξιά, βλέποντας απλά τα δημοσκοπικά αποτελέσματα.

2.- Η FED σε ένα περιβάλλον αποσταθεροποίησης έχει αποφασίσει να μειώσει το QE σταδιακά και να το εξαλείψει το νέος έτος.  Σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειασθεί να μειωθούν σε απίστευτα μεγάλο βαθμό οι θέσεις των επενδυτών τόσο στα διεθνή χρηματιστήρια όσο και στις αγορές των ομολόγων.  Εάν και η Yellen θεωρεί - και έχει δίκαιο - ότι η Αμερικανική Οικονομία είναι σε θέση ανάπτυξης η αντίστοιχη Ευρωπαϊκή είναι απολύτως υφεσιακή και η Αμερική δεν μπορεί να αναπνεύσει ή μάλλον δυσκολεύεται να αναπνεύσει χωρίς της Ευρώπη, τον μόνο πραγματικό της σύμμαχο.  Σε αυτούς - και πάλι κατά την προσωπική μου άποψη - πήγαινε το δεύτερο μήνυμα, με την καταβάθρωση των Αμερικάνικων δεικτών.

Εξ όσων είδαμε το μήνυμα ελήφθη και οι αντιστάσεις - ακόμη και της Γερμανίας - άρχισαν να κάμπτονται.  Όπως είχαμε πει μετά τη μικρή συμμετοχή των Ευρωπαϊκών τραπεζών στη πρώτη φάση του Allotment των TLTRO's η Ευρώπη και η ΕΚΤ είναι πολύ κοντά στη πλήρη ποσοτική χαλάρωση με τον απαράβατο όρο να προχωρήσουν οι χώρες μέλη σε πλήρη εφαρμογή των ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ μεταρρυθμίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου