Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

ETE: Δρομολογείται η ΑΜΚ για την πώληση του 40% της Finansbank

Ξεκινά η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank κατά 715 εκατομμύρια τουρκικές λίρες, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, είναι επαρκώς «ώριμη» -καθώς έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον επενδυτές- για να ολοκληρωθεί σύντομα. 


Με την τουρκική θυγατρική να συνεχίζει να αποτελεί τον βασικό "αιμοδότη" κερδών για την ΕΤΕ και να εμφανίζει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, η ελληνική τράπεζα προχωρά, μάλλον με βαριά καρδιά, στην αποδέσμευση του ποσοστού της Finansbank που έχει συμφωνήσει με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp).

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του  σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΕΤΕ, προβλέπεται η μείωση του ποσοστού της στη Finansbank, ώστε, έως το τέλος του 2015, η συμμετοχή της να περιοριστεί στο 60%. 

Παρ’ όλα αυτά, αν η Εθνική υλοποιήσει στο σύνολό του το σχέδιο αναδιάρθρωσης και με απόλυτη προσήλωση και αποτελεσματικότητα, τότε ενδέχεται να συζητηθεί ξανά μέσα στο 2015 το θέμα της Finansbank, αν και οι πιθανότητες η Κομισιόν να δώσει το πράσινο φως για τη μείωση του ποσοστού πώλησης είναι περιορισμένες. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να δοθεί και άτυπη παράταση από τη στιγμή που βασικό ζητούμενο είναι το μέγιστο δυνατό κεφαλαιακό όφελος από την πώληση.  

Με τα κεφάλαια της αύξησης της Finansbank, αναμένεται να καλυφθεί το ποσό των κεφαλαιακών αναγκών της ΕΤΕ που ενδεχομένως προκύψει από τις ανακοινώσεις των stress tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Κυριακή. 

Χθες πάντως, μιλώντας σε συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Αλέξανδρος Τουρκολιάς εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα αποτελέσματα των tests, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «με τα υπάρχοντα μέχρι σήμερα δεδομένα μπορεί να κοιμόμαστε ήσυχοι». 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας αναφέρει τα εξής:

"Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος («ΕΤΕ») ανακοινώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της τουρκικής θυγατρικής Finansbank A.S. αποφάσισε σήμερα την υποβολή σχεδίου ενημερωτικού δελτίου προς το “Capital Markets Board of Turkey”, καθώς και των λοιπών απαιτούμενων αιτήσεων προς τις αρμόδιες τουρκικές αρχές, αναφορικά με την αύξηση του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank A.S. μέχρι ποσού TL 715.000.000, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και έκδοση νέων μετοχών, οι οποίες θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς και ιδιωτικής τοποθέτησης. 

Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΕΤΕ, προβλέπεται η μείωση του ποσοστού της ΕΤΕ στη Finansbank A.S., ώστε, έως το τέλος του 2015, η συμμετοχή της να περιοριστεί στο 60%".

Αυτή την ώρα η μετοχή της Finansbank σημειώνει άνοδο 4,7% στις 3,14 λίρες στην Κωνσταντινούπολη.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου