Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Berenberg: Ελλάδα, Μια αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή - μέχρι τα τέλη του 2014.....η ύφεση του Τσίπρα

Σύμφωνα με το τελευταίο σημείωμα της τράπεζας Berenberg, στην Ελλάδα υπάρχει ένα φαινόμενο που φέρει την κωδική ονομασία «Tsipras recession» (ύφεση Τσίπρα).

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας, Χόλγκερ Σμίντλινγκ, ασκεί έντονη κριτική στις πολιτικές που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση την οποία και κατηγορεί ευθέως για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία.

Με σημείωμά του προς τους επενδυτές, ο αναλυτής επισημαίνει πως «τα λίγα πολιτικά λάθη κοστίζουν περισσότερα από την εξάλειψη της διεθνούς εμπιστοσύνης».
«Το γεγονός πως η λαϊκιστική αριστερή κυβέρνηση της Αθήνας έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στους διεθνείς πιστωτές συνιστά ένα από τα μικρότερα προβλήματα της Ελλάδας» εξηγεί εν συνεχεία.

Το χειρότερο όλων, συμπληρώνει ο Holger Schmieding, είναι επιδείνωση του κλίματος στο εσωτερικό της χώρας.

Ελλάδα: Μια αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή - μέχρι τα τέλη του 2014




Η Ελληνική τραγωδία: η οδυνηρή νίκη του λαϊκισμού

Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ ματαιώνει την ελληνική ανάκαμψη


Η απειλή του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν στην Ελλάδα ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την προεδρική εκλογή, οι οποίες οδήγησαν σε 
σε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στα τέλη Ιανουαρίου.

Η κατάσταση πριν από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ: η χώρα σε φάση ανάκαμψης.

  • Το ΑΕΠ ανέκαμπτε με ρυθμό 2,3% σε ετήσια βάση στα πρώτα 3 τρίμηνα του 2014
  • 1,6% αύξηση σε ετήσια βάση στον τομέα της απασχόλησης στο Q3
  • Πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 1% του ΑΕΠ
  • 2,8% αύξηση σε ετήσια βάση των πραγματικών μισθών στο Q3
  • 7,0% αύξηση σε ετήσια βάση σε πραγματικές εξαγωγές κατά το 3ο τρίμηνο, οδηγείται κυρίως από τη ναυτιλία και άλλες υπηρεσίες
  • Η Ελλάδα είχε ανακτήσει την πρόσβαση στην αγορά με την έκδοση ένός 5ετούς ομολόγου
Με το πρόγραμμα του ΔΝΤ να τελειώνει στα μέσα του 2016, η Ελλάδα δεν θα χρειαζόταν τίποτε περισσότερο από μια προληπτική γραμμή στήριξης (PCCL) από την Ευρώπη μετά το τέλος του προγράμματος, στις αρχές του 2015.


 Από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ: οδεύει προς την άβυσσο

  • Φυγή κεφαλαίων ύψους περίπου € 50 δις (28% του ΑΕΠ) στο τρίμηνο  Δεκέμβριος -Φεβρουάριος, σύμφωνα με τον ορισμό Target2
  • Σοβαρή διαρροή σε τραπεζικές καταθέσεις ύψους περίπου € 30 δις
  • 14% μείωση σε ετήσια βάση των φορολογικών εσόδων τον Ιανουάριο / Φεβρουάριο
     
  • Επιστροφή στην ύφεση (το ΑΕΠ συρρικνώθηκε ελαφρά το 4ο τρίμηνο του 2014 και το Q1 2015)
  • Σημαντική πτώση των κορυφαίων δεικτών για τις επιχειρήσεις, ενώ οι καταναλωτές (= ψηφοφόροι) γιορτάζουν αναμένοντας φορολογικές περικοπές.

Ελλάδα: Από την ανάκαμψη του Σαμαρά στην ύφεση του Τσίπρα;



Grexit ? 

Τα δεινά του λαϊκισμού: σενάρια για την Ελλάδα


Η Ευρώπη έχει επεκτείνει το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας μέχρι το τέλος Ιουνίου. Εάν η Ελλάδα ολοκληρώσει την εκκρεμούσα επανεξέταση προόδου των μεταρρυθμίσεων της, θα λάβει την τελευταία δόση ύψους 7,2 δις € του προγράμματος, η οποία μπορεί να είναι αρκετή για να κρατήσει την Ελλάδα στη ζωή. Στη συνέχεια, η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

1ο Σενάριο: Ο Τσίπρας μιμείται τον Λούλα σύντομα, επιτυγχάνει τις απαραίτητες συμφωνίες με την τρόικα  (45% πιθανότητα).

Συνεχίζει τις τρέχουσες πολιτικές με μικρές μόνο τροποποιήσεις, αποδεχόμενος ένα συμβιβασμό που του προσφέρετε από την Ευρώπη και σώζει την αξιοπρέπεια του.
Η Ελλάδα βγαίνει και πάλι στο προσκήνιο μετά από κάποιες αναταράξεις. Οι λαϊκιστές σε όλη την Ευρώπη ξεφουσκώνουν.

2ο Σενάριο: Το σοκ της πραγματικότητας διασπά την υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση η οποία πέφτει εντός 6 μηνών (πιθανότητα 25%)

Ακολουθεί υψηλή αβεβαιότητα, νέος κυβερνητικός συνασπισμός ή νέες εκλογές οι οποίες βγάζουν μια πιο ρεαλιστική κυβέρνηση.

3ο Σενάριο: Grexit (πιθανότητα 30%)

Έχοντας να επιλέξει μεταξύ της υπαναχώρησης από τις δυσβάσταχτες προεκλογικές της υποσχέσεις και να διακινδυνεύσει την έξοδο του ευρώ, η κυβέρνηση της Ελλάδας αρνείται να δεχθεί τη συμφωνία που της προσφέρουν οι πιστωτές της. Η Ελλάδα υπαναχωρεί από τις υποχρεώσεις της προς χρεοκοπεί, Η ΕΚΤ σταματά να δέχεται ελληνικά assets ως collaterals και αδυνατεί να επιτρέψει την περαιτέρω επείγουσας παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.
Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί να εκτυπώσει νέο νόμισμα (Grexit).

4o Σενάριο: Πτώχευση εντός του ευρώ, εξαιρετικά απίθανο.

Οι Ελληνικές τράπεζες θα πτωχεύσουν εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει απέναντι στους πιστωτές της.  Μόνο η ΕΚΤ μπορεί να εφοδιάσει τις τράπεζες με ευρώ.  Για να επιτευχθεί αυτό η Ελλάδα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με την Ευρώπη και να ακολουθήσει τους όρους που θα τις θέσουν οι Ευρωπαίοι.  Αλλά εάν είναι να γίνουν δεκτοί οι όροι κατά κύριο λόγο δεν είναι αναγκαία η χρεωκοπία (σ.σ. ναι αλλά πως θα πείσει ο Τσίπρας το poppolo ότι αγωνίστηκε ¨σκληρά" αλλά οι "κακοί" Ευρωπαίοι δεν του έκαναν τα χατίρια;)

πηγή: Berenberg









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου