Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

E.S.M./Τ.Χ.Σ. το μακρύ χέρι των Ευρωπαίων στην Ελληνική οικονομία......ακραίο σενάριο

Όπως όλοι γνωρίζουμε το Ελληνικό χρέος επιβαρύνθηκε με περίπου 48 δις από την ανακεφαλαίωση του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μέσω ομολόγων του EFSF/ESM και με χειριστή το Τ.Χ.Σ. από αυτά τα περίπου 37 δις δόθηκαν απευθείας στις τράπεζες ενώ στο Τ.Χ.Σ. παρέμειναν ομολογίες ύψους 11.5 δις €.


Σήμερα το Τ.Χ.Σ. κατέχει σε ποσοστό επί του μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών:

- Ε.Τ.Ε.: 57,24%

- Alpha Bank: 66,24%

- Τράπεζα Πειραιώς: 66,93%

- Eurobank: 35,41%

Συνεπώς παρατηρούμε ότι στις 2 από τις 4 τράπεζες το Ταμείο κατέχει καταστατική πλειοψηφία.

Θα πρέπει να παρατηρήσουμε εδώ ότι στις υπόλοιπες χώρες που μπήκαν σε καθεστώς MoU το τραπεζικό χρέος δεν προσμετρήθηκε στο Δημόσιο χρέος.

Υπάρχει η δυνατότητα  η E.C.B. μέσω του ESM/EFSF να κινηθεί ώστε να ανατρέψει στο σύνολο του το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ; η απάντηση είναι ένα απόλυτο και μεγάλο ΝΑΙ.

Κατ΄αρχήν οι συστημικές τράπεζες ελέγχουν το σύνολο των Ελληνικών επιχειρήσεων χρεωμένων ή υπερχρεωμένων και το σύνολο της αγροτικής παραγωγής μέσω της Πειραιώς στην οποία συγχωνεύτηκε η αμαρτωλή - σε όλα της - Α.Τ.Ε.

Μια ματιά μόνο στο χαρτοφυλάκιο των συμμετοχών της Πειραιώς και μόνο δια μέσου της MIG μας δείχνει το μέγεθος της συμμετοχής στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι.(εδώ)  ενώ κρατάει τα κλειδιά του Αγροτικού τομέα στο σύνολο του.

Εφόσον λοιπόν το αποφασίσει η E.C.B. θα μπορούσε να κάνει ένα "δώρο" προς την κυβέρνηση Τσίπρα, αναλαμβάνοντας το σύνολο του Τραπεζικού κλάδου και "διαγράφοντας" 50 δις € από το χρέος της χώρας.  Να τονίσουμε εδώ ότι χρειάζεται και παράλληλη πολιτική κάλυψη από μια απόφαση του Eurogroup, για τη δημιουργία κάποιου παράλληλου φορέα που θα αναλάβει να τρέξει το project.

Ένα δώρο φυσικά που δύσκολα θα μπορούσε να το αρνηθεί ο Τσίπρας, αλλά ένα δώρο που θα τον εγκλώβιζε ακόμη περισσότερο.  Βέβαια δεν θα μπορούσε να κάνει πίσω μιας και η ανόητη ρητορική του, επί μακρόν. αναφερόταν ακριβώς στους τραπεζίτες και τα λεφτά που "έφαγαν", χωρίς ποτέ να τολμήσει να πει ότι οι Ελληνικές τράπεζες διαλύθηκαν και οι μέτοχοι (μεγάλοι και μικροί) καταστράφηκαν μέσω του PSI+ επειδή εμπιστεύτηκαν και δάνεισαν αφειδώς το Ελληνικό δημόσιο και όχι επειδή έκαναν άλλες λανθασμένες επενδύσεις.

Με 50 δις λοιπόν.....και στην ουσία χωρίς να έχει καταβληθεί ούτε ένα πραγματικό ευρώ

- Αναστέλλει οποιαδήποτε πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα κόκκινα, πράσινα, μπλε και λαχανί δάνεια αποκόπτωντας την από μια μεγάλη μάζα μπαταχτσήδων που την ψήφισαν με την ελπίδα να τους διαγράψει τα χρέη,

- Αποκτά άμεσο λόγο - και όχι μόνον - σε οποιαδήποτε αναμόρφωση της Ελληνικής οικονομίας και οποιοδήποτε σχεδιασμό των ΣΑΝΕΛ,

- Μπορεί να θέσει θέμα τεράστιου αριθμού απολύσεων, άρα αποκτά λόγο και στην εργατική νομοθεσία,

- Έχει υπό την άμεση επίβλεψη του τον ρυθμό χρηματοδότησης του δημοσίου,

- Έχει άμεσο λόγο στην εκτέλεση και τις κατευθύνσεις του ΕΣΠΑ μιας και η χρηματοδότηση του γίνεται σε μεγάλο ποσοστό μέσω του τραπεζικού συστήματος,

- Έχει υπό την άμεση επίβλεψη του το σύνολο του πρωτογεννούς-δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα

Με λίγα λόγια θέτει υπό την εποπτεία του τα υπερυπουργεία:

1.- Οικονομικών

2.- Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού

3.- Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας

4.- Εργασίας

5.- Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Σε όλα αυτά βέβαια οι Ευρωπαίοι εταίροι θα είχαν στο πλευρό τους το σύνλο των διεθνών επενδυτών που θα προτιμούσαν να συνδιαλέγονται με τους τεχνοκράτες της ECB και της Commision παρά με τους παρανοϊκούς ΛαφαζανοστρατουλοΚατρούγκαλους.....

Και μετά ο Αλέκος θα ψάχνει για το ποιος κυβερνά.....







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου