Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Η απόφαση της E.C.B. - Σκληρό μήνυμα στην κυβέρνηση.......μικρό το πρόβλημα για τις Τράπεζες (προς ώρας)

Σήμερα είχαμε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες(;) αποφάσεις από την E.C.B. Κατ' αρχήν εγκρίθηκε η παράταση του E.L.A. προς τις τράπεζες ενώ κατά δεύτερον είχαμε την απόφαση του Δ.Σ. της E.C.B. η οποία άρει την εξαίρεση για τα αξιόγραφα που εκδίδονται ή έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.


Η ανακοίνωση της E.C.B.


«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να άρει την εξαίρεση (waiver) για τα αξιόγραφα που εκδίδονται ή έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Η εξαίρεση επέτρεπε στα χρεόγραφα αυτά να χρησιμοποιούνται στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Η απόφαση του Δ.Σ. βασίζεται στο γεγονός ότι δεν είναι αυτήν την στιγμή δυνατό να προβλεφθεί μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και ευθυγραμμίζεται με τους υφιστάμενους κανόνες του ευρωσυστήματος.
Η απόφαση δεν έχει επιπτώσεις για το καθεστώς των ελληνικών τραπεζών ως αντισυμβαλλόμενων στις πράξεις νομισματικής πολιτικής. Οι ανάγκες ρευστότητας για τα αντισυμβαλλόμενα μέρη του ευρωσυστήματος, για τα αντισυμβαλλόμενα μέρη που δεν έχουν επαρκή collateral, μπορούν να ικανοποιηθούν από την αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζα, μέσω του ELA εντός των προβλεπόμενων κανονισμών του ευρωσυστήματος.
Τα εν λόγω αξιόγραφα θα πάψουν να γίνεται αποδεκτά ως collateral με την λήξη της τρέχουσας πράξης αναχρηματοδότησης (11 Φεβρουαρίου 2015).
Τί σημαίνει αυτό για τις Τράπεζες
Σύμφωνα με το bloomberg, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν στηρίζεται ιδιαίτερα στο ελληνικό δημόσιο χρέος ως ενέχυρο για την εξασφάλιση ρευστότητας. Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει ότι η έκθεση των ελληνικών χρηματο-πιστωτικών ιδρυμάτων στο κρατικό χρέος ανέρχεται σήμερα στα περίπου 21 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, το χρέος αυτό υφίσταται «κούρεμα» έως και 40% όταν χρησιμοποιείται από την ΕΚΤ ως εγγύηση.
Όλες οι εγγυήσεις που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες για τις πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ που δεν αποτελούν κρατικό χρέος, εξακολουθούν να είναι απολύτως κατάλληλες για χρήση. Η απόφαση της ΕΚΤ αφορά το ελληνικό κράτος και όχι τις ελληνικές τράπεζες.

Επίσης, τυχόν έλλειμμα ρευστότητας θα καλυφθεί πλήρως από τον μηχανισμό ELA με ευθύνη της Τράπεζας της Ελλάδος.

Συνολικά, λοιπόν, η κίνηση της ΕΚΤ θα έχει λογικά πολύ μικρό αντίκτυπο στις ελληνικές τράπεζες -υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα χαθεί εντελώς η εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τις επόμενες ημέρες- και θα πρέπει να τη δούμε ως εξής: η ΕΚΤ ασκεί πίεση στην ελληνική κυβέρνηση. 


Τι σημαίνει αυτό για την κυβέρνηση

Με δεδομένα:

α) ότι ήδη τα Ελληνικά ομόλογα έχουν εξαιρεθεί από το Q.E. έως τον Ιούλιο,

β) ότι η E.C.B. δια στόματος Draghi έχει απορρίψει το αίτημα για να δωθεί άδεια στις Ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν επί πλέον, των εγκεκριμένων 15 δις € από τα σχέδια αναδιάρθρωσης, έντοκα γραμμάτια,

γ) ότι το ποσό των 15 δις €, έχει ήδη καλυφθεί,

δ) ότι τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο υπάρχουν λήξεις Ο.Ε.Δ. ύψους 4,09 δις €






Ενώ αντίστοιχα πρέπει να εξοφλήσει έντοκα γραμμάτια ύψους 2,4 δις € τον Φεβρουάριο και 4,6 δις € τον Μάρτιο (αναλυτικά εδώ),

ε) ότι στο αντίστοιχο διάστημα πρέπει να καλύψει μισθούς και συντάξεις περίπου 5,0 δις € και φυσικά τις λειτουργικές ανάγκες του δημοσίου,

Συμπεραίνουμε ότι η Ελληνική κυβέρνηση και χωρίς την ύπαρξη Μνημονίου/προγράμματος/συμβολαίου θα βρεθεί σε αδυναμία καταβολής των υποχρεώσεων της και μάλιστα κυρίως απέναντι στους Δημοσίους Υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Και μάλιστα ενώ η συγκυβέρνηση των ΣυριζΑΝΕΛ, βρίσκεται πλήρως απομονωμένη από το σύνολο των κρατών της ευρωζώνης και μάλστα ακόμη και από χώρες που ήθελε να πιστεύει ή να κάνει τον κόσμο να πιστεύει ότι είναι πιθανοί σύμμαχοι της.  Ποιος ξεχνάει τον «άξονα του νότου»; Μάλλον τον ξέχασαν οι ίδιοι οι Νότιοι, μιας και με μπαράζ δηλώσεων η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, Γαλλία αλλά ακόμη και η Μάλτα βρίσκονται απέναντι της και μάλστα πολλές φορές με πλήρως χλευαστικό τρόπο, όπως το "δώρο" του Renzi προς τον Τσίπρα ή τα λογοπαίγνια του Sapin μπροστά στον Βαρουφάκη, αλλά και οι πλήρης αποστασιοποιήση του, την επομένη και στη συνέντευξη του στο Reuters και την ψήφο εμπιστοσύνης στον Γαλλογερμανικό άξονα (εδώ).

Καταλήγοντας θα λέγαμε ότι βλέπουμε, να εκτυλίσσεται το Μακιαβελικό σενάριο , που είχαμε αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτηση (εδώ).   Με λίγα λόγια οι Ευρωπαίοι έχουν, επιτέλους, εντοπίσει τον μεγάλο ασθενή που είναι το δημόσιο και τους κρατιστές συγκυβερνώντες - οι προηγούμενοι πήγαν στο σπίτι τους ακριβώς για τον ίδιο λόγο - και φυσικά οδηγούν σε ασφυξία τόσο την συγκυβέρνηση όσο και το σύνολο του Δημοσίου τομέα, ενώ αφήνουν ανοικτή την βαλβίδα ζωής προς την ιδιωτική οικονομία και τις τράπεζες.

Κατά την ταπεινή μας άποψη οδηγούν τον Τσίπρα σε νέες εκλογές στις οποίες το δίλημμα θα είναι πλέον εντός ή εκτός Ευρώπης.

Χαρακτηριστικές οι σημερινές δηλώσεις του υπερυπουργού Σταθάκη:

α) «Προσπαθούμε να βρούμε την πιο λογική λύση και για τις δύο πλευρές, μία λύση που να ελαχιστοποιεί τις απώλειες που θα έχουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι», πλέον περάσαμε από τις πολιτικές λύσεις στις λογικές λύσεις, αναιρώντας (αλλιώς λέγεται) πλήρως τον προεκλογικό αλλά και τον προ ολίγων ημερών μετεκλογικό τόνο και λόγο.  

β)  «Η μοναδική εντολή που έχουμε είναι να ξαναλειτουργήσει η Ελλάδα και να βελτιωθεί η κατάσταση στα ελληνικά νοικοκυριά, το 1/3 εκ των οποίων βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας» πάνε και οι λευκές εντολές, πάει και η λαϊκή ετυμηγορία πάνε και όλα τα φληναφήματα που μας σέρβιραν τόσο καιρό.....είπαμε η «μοναδική εντολή.....».  Αλλιώς πάμε σε εκλογές κε Σταθάκη;


Υ.Γ: Αν από αύριο ακούσετε διάφορα "εθνικοπατριωτικά" τσιτάτα...περί Καραϊσκάκη, Κολοκοτρώνη, Σαμουήλ κ.λ.π. μην παραξενευτείτε......η μόνη λύση των ηλιθίων είναι να απευθύνονται στο θυμικό και όχι στη λογική....

Και αντιγράφοντας - και πάλι - τον φίλτατο Ιουλιανό.....

Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των παλιανθρώπων.
Samuel Johnson ( 1709-1784 , Άγγλος συγγραφέας)
Συγγραφέας του πρώτου λεξικού για την Αγγλική γλώσσα (1755)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου