Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Bloomberg: Οι Έλληνες αυξάνουν την πίεση Τσίπρα να συμβιβαστεί καθώς οι συνομιλίες συνεχιστούν

H Ελλάδα επανέλαβε τις προσπάθειες για να σπάσει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της, καθώς δημοσκοπήσεις του Σαββατοκύριακου έδειξαν ότι η πλειοψηφία του λαού, της χώρας, θέλουν η κυβέρνηση τους να κάνει τους συμβιβασμούς που απαιτούνται για την αποδέσμευση των κεφαλαίων για την οικονομία της.

Δύο δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύτηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, έδειξαν μια συνεχιζόμενη πτώση στην υποστήριξη των Ελλήνων, στην επιθετική στάση της κυβέρνησης στις συνομιλίες της με τη ζώνη του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες στην έρευνα της Alco για την εφημερίδα Πρώτο Θέμα δήλωσαν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συμβιβαστεί ακόμη και εάν οι πιστωτές απορρίψουν ελληνικά αιτήματα.

«Οι Έλληνες είναι απολύτως σαφές, ότι θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ με ότι αυτό συνεπάγεται», δήλωσε ο Αριστείδης Χατζής, αναπληρωτής καθηγητής του δικαίου και της οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. «Έχουν κατανοήσει ότι αυτό θα απαιτήσει σκληρούς συμβιβασμούς, ακόμα και λιτότητα».

Η Ελλάδα αγωνίζεται να συγκεντρώσει τα αναγκαία μετρητά για να πληρώσει τους συνταξιούχους και τους Δημόσιους υπαλλήλους της αυτή την εβδομάδα. Το πιο χρεωμένο κράτος της Ευρώπης υπολογίζει στις καταθέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Δήμων αλλά και σε άλλα κεφάλαια για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο τέλος του μήνα σε πληρωμές άνω των 1,5 δις €, ενώ την Παρασκευή, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, δήλωσαν ότι δεν θα εκταμιεύσουν περισσότερη βοήθεια μέχρι να εκπληρωθούν οι όροι του προγράμματος διάσωσης. Τα κρατικά ταμεία θα πρέπει να βρουν περαιτέρω 200 εκ. € έως τις 6 Μαΐου, όταν καιη Ελλάδα πρέπει να πληρώσει το αντίστοιχο ποσό σε τόκους προς το ΔΝΤ.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της χώρας και των πιστωτών θα συνεχιστούν με μια τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα και μια συνάντηση την Τετάρτη, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η διαδικασία, δήλωσε, την Κυριακή, ένας Έλληνας αξιωματούχος. Τα βασικά σημεία τριβής στις συζητήσεις μέχρι τώρα αφορούν την περαιτέρω απελευθέρωση στην αγορά εργασία, τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Οι Ελληνικές μετοχές κινούνται ανοδικά, με το δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών να κερδίζει 0,5% στις 12:32μ.μ. τοπική ώρα. Οι αποδόσεις των τριετών ελληνικών κρατικών ομολόγων κερδίζουν 12 μονάδες βάσης στο 26,42%,

Αποφασιστικό σημείο

Η πολιτική αστάθεια και η κατάσταση στην Ελλάδα είναι εν δυνάμει «εχθροί» της οικονομικής ανάκαμψης,, δήλωσε ο Ισπανός Πρωθυπουργός Mariano Rajoy, στη Μαδρίτη τη Δευτέρα.

Ο κυβερνών συνασπισμός ενάντια στη λιτότητα στην Ελλάδα έχει αγωνιστεί για να αποδεσμεύσει βοήθεια μετά από τη συμφωνία για την επέκταση του προγράμματος διάσωσης. τον Φεβρουάριο. Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα εκφράσει την πεποίθηση ότι η συμφωνία είναι επικείμενη, μόνο και μόνο για να αποκρούσει τους αξιωματούχους της ευρωζώνης που αναζητούν συγκεκριμένα βήματα. Η περασμένη εβδομάδα δεν ήταν διαφορετική: λίγες ημέρες αφού ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε ότι οι απόψεις συγκλίνουν, οι ομόλογοι του, της ευρωζώνης, τον έπληξαν με ένα καταιγισμό κριτικής.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική πικοινωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για να συζητήσουν την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις,ανέφερε την Κυριακή ένας κυβερνητικός αξιωματούχος στην Αθήνα.  Η  Εφημερίδα Bild έγραψε τη Δευτέρα ότι «ο Τσίπρας ζήτησε από τη Μέρκελ να συγκαλέσει, σε περίπτωση ανάγκης, έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο  Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε το δημοσίευμα.

«Πλησιάζουμε ένα μάλλον αποφασιστικό σημείο», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV, ο Brendan Brown, επικεφαλής της οικονομικής έρευνας της Mitsubishi UFJ Securities International Plc στο Λονδίνο,   

Η υποστήριξη για την επιθετική στάση της κυβέρνησης έπεσε στο 46 % σε δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, σε σύγκριση με 56% που βρισκόταν πριν από ένα μήνα. Δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έδειξαν ότι οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν η κυβέρνηση να επιτύχει συμβιβασμό με τους πιστωτές.

Σύμφωνα με έρευνα της ΚΑΠΑ Research, που δημοσιεύτηκε στο εβδομαδιαίο Βήμα, το 71,9% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι μια συμφωνία με τους πιστωτές θα ήταν το καλύτερο για τη χώρα, ενώ το 23,2% δήλωσαν ότι προτιμούν μια σύγκρουση. Η έρευνα της Alco έδειξε ότι το 50%  των ερωτηθέντων θέλουν μια συμβιβαστική λύση, ακόμη και εάν οι πιστωτές απορρίψουν τις απαιτήσεις της Ελληνικής κυβέρνησης, ενώ το 36 % δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιλέξει τη«ρήξη».

Ενώ μόνο το 27% των ερωτηθέντων, στην έρευνα της Alco, δήλωσαν ότι είναι υπέρ ενός δημοψηφίσματος σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας.  Αν τελικά αυτό επιλεγεί για την επικύρωση της συμφωνίας με τους πιστωτές της χώρας, θα μπορούσε να προσφέρει στον Τσίπρα το μέσο για την παράκαμψη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με του Χατζή, του το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Ένα δημοψήφισμα θα κλείσει τη συζήτηση », είπε.

Καθώς το αδιέξοδο στις συνομιλίες για την εκταμίευση των δανείων έκτακτης ανάγκης προς την Ελλάδα συνεχίζονται για όγδοο συνεχή μήνα, η συναίνεση κατά τις συναντήσεις του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον αυτό το μήνα δείχνουν όλο και περισσότερο ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα είναι συστηματικά διαχειρίσιμες,  δήλωσε ο προεδρος της UBS  Axel Weber στην ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου