Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Mark Whitehouse, Bloomberg View: Χαρτογραφώντας το ζοφερό μέλλον της Ελλάδος......Γιατί χαχανίζει αυτός;

Γιατί χαχανίζει αυτός;
Καλά θα κάνουν η Ελλάδα και οι πιστωτές της να πάνε ένα βήμα πίσω, να ερευνήσουν τα συντρίμμια, καθώς θα εισέρχονται σε μια ακόμη εβδομάδα μικροπολιτικής. Τα στοιχεία σχετικά με τις εκροές κεφαλαίων δείχνουν πως μέσα σε λίγους μήνες έχουν αναιρεθεί τα χρόνια που οικοδομήθηκε εμπιστοσύνη εντός της χώρα

Τα παζάρια για τους όρους των δανείων ανάμεσα στη Γερμανία και τους άλλους επίσημους πιστωτές φέρνουν την Ελλάδα μπροστά στο χειρότερο αποτέλεσμα: μια χρεοκοπία και ενδεχόμενα την έξοδο από την Ευρωζώνη. Ως αποτέλεσμα αυτής της ανησυχίας είναι η τάση των επενδυτών και των καταθετών να αποχωρούν από την Ελλάδα και να αναζητούν ασφαλέστερους προορισμούς (βλ. Γερμανία). Κάτι τέτοιο, όμως, στερεί από την ελληνική οικονομία τις ιδιωτικές επενδύσεις που χρειάζεται απεγνωσμένα για να αναπτυχθεί.Τα δεδομένα από την ΤτΕ, η οποία καταγράφει κάθε ευρώ που φεύγει από τη χώρα ως υποχρέωση, υποδηλώνουν ότι η φυγή κεφαλαίων έχει φθάσει σε άνευ προηγουμένου σημείο. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, έως και τον Μάρτιο, περίπου € 62 δισεκατομμύρια (67 δισεκατομμύρια δολάρια) έφυγαν από την Ελλάδα. Αυτό είναι το ισοδύναμο του ενός τετάρτου του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας. Εδώ είναι το διάγραμμα:



Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποια θα σταματήσει η φυγή των κεφαλαίων. Ακόμη και αν οι δύο πλευρές ξεπεράσουν το σημερινό αδιέξοδο, θα πρέπει σίγουρα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το φορτίο του ελληνικού χρέος που αυτή τη στιγμή φτάνει στο 175% του ΑΕΠ της χώρας – άρα, εξακολουθεί να είναι υπερβολικά μεγάλο.

Όπως το Bloomberg από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει, η καλύτερη προσέγγιση που θα έπρεπε να ακολουθήσει η Ευρώπη ήταν η επικέντρωση σε μια τελική συμφωνία με την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει και σημαντική ελάφρυνση του χρέους της. Μόνο έτσι θα μπορούσε η Ελλάδα να ακολουθήσει μια ρεαλιστική πορεία προς τη φερεγγυότητα και την οικονομική ανάκαμψη. Για να καταλήξει: «Όσο συνεχίζονται οι διαπληκτισμοί, τόσο πιο περιττή ζημιά θα γίνεται και θα διαβρώνονται τα όποια ωφελήματα που η κάθε πλευρά ελπίζει να κερδίσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου