Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Bloomberg: Γιατί ένας μισητός άνθρωπος μιλάει εξ ονόματος της Ελλάδος;

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βρεθεί σε μια επιχειρησιακή ή στρατηγική συνάντηση όπου τελικά η συζήτηση στράφηκε στις προσωπικότητες που βρισκόταν στην αίθουσα, παρά τη λογική ή το βάσιμο του υπό συζήτηση θέματος. Οι τελευταίες ανατροπές, στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της, δείχνουν μια παρόμοια δυναμική η οποία δεν βοηθά στην συνεργασία μεταξύ των υπουργών οικονομικών της ζώνης του ευρώ. Η λύση τελικά ήταν να αλλάξει το καστ, αντί να συνεχίσει να ελπίζει κάποιος ότι το δράμα θα έχει αίσιο τέλος.

Ο Έλληνας Υπ.Οικ. Γιάνης Βαρουφάκης, στολίσθηκε με διάφορα κοσμητικά επίθετα όπως τζογαδόρος, ερασιτέχνης και άνθρωπος που σπαταλά τον χρόνο των άλλον, στη συνεδρίαση του Eurogroup της Παρασκευής. 

O Βαρουφάκης απάντησε με ένα τιτίβισμα χρησιμοποιώντας τα λόγια του προέδρου της Αμερικής Franklin Roosvelt από το 1936:

Yanis

O Roosvelt χρησιμοποίησε αυτά τα λόγια, για να χτυπήσει με προσβλητικό τρόπο αυτούς που αποκαλούσε «παλιούς εχθρούς της ειρήνης -. επιχειρηματικά και οικονομικά μονοπώλιο, κερδοσκοπίας, απερίσκεπτους τραπεζίτες, ταξικούς ανταγωνιστές, τοπικιστές κερδοσκόπους του πολέμου».  Η συγκεκριμένη αλληλουχία των σχολίων του Βαρουφάκη και η ταύτιση του μαζί τους είναι  εξωφρενικά ακατάλληλη και βαθιά λυπηρή,  εξακολουθεί να δείχνει ότι έχει την τάση να αντιμετωπίζει τους πιστωτές του ως ορκισμένους εχθρούς.

Όταν η νέα ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο και ο Βαρουφάκης έγινε επικεφαλής του υπουργείου οικονομικών, πολλά ειπώθηκαν για το ακαδημαϊκό υπόβαθρο του στη θεωρία των παιγνίων. Αλλά αυτό δεν είναι ένα παιχνίδι. Πολύ συχνά, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ακούγεται σαν να επικεντρώνεται στην επιτυχία της νίκης απευθυνόμενος αποκλειστικά στο εσωτερικό ακροατήριο.  Οι ομόλογοι του, υπουργοί Οικονομικών, από όλη την Ευρώπη είναι αρκετά ενοχλημένοι και από ότι φαίνεται δεν είναι πλέον πρόθυμοι να διαπραγματευτούν μαζί του για τίποτε.

Οι Έλληνες είναι αρκετά σαφής για το τι θέλουν. Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε το Σαββατοκύριακο, της ΚΑΠΑ Research, για την εφημερίδα «Το Βήμα» έδειξε ότι το 72,9% θέλουν να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, το 71,9% βλέπει την επίτευξη συμφωνίας ως την καλύτερη λύση για τα δεινά της χώρας, και το 68,8% βλέπει την έξοδο από το ευρώ ως πραγματικό κίνδυνο. Μια ξεχωριστή έρευνα της ALCO για την εφημερίδα Πρώτο Θέμα έδειξε παρόμοια αποτελέσματα, ενώ ανέφερε επίσης ότι ο Βαρουφάκης έχει ποσοστό αποδοχής 55%, ακόμη και αν το 52% είπαν ότι είναι δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση. Μακάρι να ήταν τόσο δημοφιλής με τους ομολόγους του, που τυχαίνει να ελέγχουν το πορτοφόλι του ευρώ και οι οποίοι ως εκ τούτου έχουν περισσότερη εξουσία πάνω στο πεπρωμένο της Ελλάδας από το εκλογικό της σώμα.

Υπάρχει μια θεωρία που κάνει το γύρο της μπλογκόσφαιρας, ότι Βαρουφάκης θα αποδειχθεί χρήσιμος ως αποδιοπομπαίος τράγος και θα ριχθεί στη θάλασσα κατηγορούμενος για όλες τις υπαναχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης από τις προεκλογικές της υποσχέσεις ώστε να ικανοποιηθούν οις απαιτήσεις των δανειστών της. Αυτό φαίνεται επικίνδυνο παιχνίδι, υποθέτει ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μεταξύ των σημερινών συνομιλητών, η οποία φαίνεται όλο και πιο απίθανη.

Εάν και σύμφωνα με τη δική του παραδοχή, ο Βαρουφάκης είναι ομόφωνα μισητός από όλους αυτούς που θα επιδιώξει να πείσει, η σημερινή ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση ότι αναδομεί τη διαπραγματευτική της ομάδα θα πρέπει να εκληφθεί ως μια ευχάριστη είδηση. Ο αν. υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συντονίσει την ομάδα διαπραγμάτευσης Η Ελλάδα θα έχει νέα φωνή που χρειάζεται να μιλάει  εξ ονόματό της και, όπως το ανέφερε συνάδελφος σε έκθεση του στο Bloomberg News, από σήμερα ο Βαρουφάκης θα έχει τα φτερά του κομένα. Ο χρόνος και τα χρήματα τελειώνουν, ας ελπίσουμε εισάγοντας νέα πρόσωπα να βγει η Ελλάδα από τα τέχοντα αδιέξοδα της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου