Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Reuters: O Έλληνας πρωθυπουργός πήρε στήριξη, αλλά όχι χρήματα από τον Putin....

Την Τετάρτη , ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσέφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ηθική υποστήριξη και μακροχρόνια συνεργασία, αλλά δεν του προσέφερε καμία οικονομική βοήθεια, αφήνοντας την Αθήνα να τα βγάλει πέρα μόνη της όσον αφορά την επίλυση των επειγόντων προβλημάτων του χρέους της με τη Δυτικούς πιστωτές της.

Η υπό αριστερή ηγεσία, Ελληνική κυβέρνηση, βρίσκεται σε διαμάχη με τους πιστωτές της, το ΔΝΤ και τις χώρες της ευρωζώνης και η ρευστότητα της διακυβεύετε μέσα στις επόμενες  λίγες εβδομάδες εκτός εάν έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που της ζητούν ώστε να εισρεύσουν νέα κεφάλαια στη χώρα.

«Η ελληνική πλευρά δεν μας έχει απευθύνει κανένα αίτημα βοήθειας», δήλωσε ο Πούτιν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά τις συνομιλίες του Κρεμλίνου. «Συζητήσαμε τη συνεργασία σε διάφορους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ανάπτυξης μεγάλων ενεργειακών έργων».

Ο Τσίπρας πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες ζητώντας την επίλυση του χρηματοδοτικού της προβλήματος, για μια οικονομική κρίση, η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, είναι ευρωπαϊκή. Δεν είναι ελληνικό το πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό. Στο ευρωπαϊκό πρόβλημα θα βρεθεί ευρωπαϊκή λύση».

Η Αθήνα κατάφερε να πουλήσει 1,138 δις € σε εξαμηνιαία ΕΓΕΔ την Τετάρτη και να διατηρηθεί στη ζωή. Το επόμενο τεστ έρχεται την Πέμπτη, όταν η κυβέρνηση αναμένεται να επιστρέψει στο ΔΝΤ 450 εκ. €, αφήνοντας άδειες από ταμειακά αποθέματα τις κρατικές υπηρεσίες που πρέπει να πληρώσουν τον Απρίλιο τους μισθούς των Δημοσίων υπαλλήλων και τους συνταξιούχους.

Η Ελλάδα, στις 15 Απριλίου, πρέπει να ρολάρει άλλο ένα 1 δις € σε βραχυπρόθεσμου χρέους.

Στην παρθενική του επίσκεψη στη Μόσχα, που προκάλεσε την ανησυχία μεταξύ ορισμένων εταίρων της ΕΕ, ο Τσίπρας έλαβε σοβαρά υπόψιν τις προειδοποιήσεις από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο που τον καλούσαν να μην σπάσει την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για το ρόλο της στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.

Στην συνέντευξη Τύπου, δήλωσε, ότι οι ελληνικές εξαγωγές έχουν πληγεί από τα ρωσικά αντίμετρα , και είπε ότι έχει καταστήσει σαφές προς τους ομολόγους του στην ΕΕ ότι διαφωνεί με το σκεπτικό του «οικονομικού πολέμου».

Απαντώντας έμμεσα στην προειδοποίηση του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, ο Τσίπρας, δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα με αδιαμφισβήτητο το δικαίωμα να εφαρμόσει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και να αξιοποιήσει τη γεωπολιτική της θέσης».

Ο Πούτιν δήλωσε ότι καταλαβαίνει ότι η Ελλάδα, η οποία έχει ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τη Ρωσία, αναγκάστηκε να ακολουθήσει την πολιτική και αποκήρυξε κάθε ιδέα να χρησιμοποιήσει τα δεινά του χρέους της Αθήνας ώστε να την καταστήσει  σφήνα μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

«Θα ήθελα να σας πω ότι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα χρησιμοποιούσαμε τίποτα για να έχουμε μονομερώς κάποια προώθηση της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολο. Θέλουμε να συνεργαστούμε με το σύνολο της ενωμένης Ευρώπης», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης.

Καλή θέληση, αλλά καμία αρωγή

Σε μια χειρονομία καλής θέλησης, Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας δήλωσε ότι είχε ετοιμάσει ένα πακέτο προτάσεων για να διευκολύνει την αναστολή των αντιποίνων όσον αφορά την απαγόρευση των δυτικών προϊόντων διατροφής που θα παρουσιάσει σε μια συνάντηση Ελλήνων και Ρώσων αξιωματούχων την Πέμπτη.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να παράσχει πιστώσεις για την εκτέλεση κοινών έργων με την Ελλάδα στο μέλλον, έργα που ενδεχομένως να περιλαμβάνουν και τον προγραμματισμένο αγωγού Turkish stream για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, για τον οποίο ο Τσίπρας εξέφρασε ενδιαφέρον.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς αποκρατικοποιήσεων εάν η Ελλάδα αποφασίσει να προχωρήσει σε τέτοιες κινήσεις, αγγίζοντας μια ευαίσθητη χορδή της κυβέρνησης Τσίπρα, η οποία είναι διχασμένη με το εάν πρέπει ή όχι να συνεχίσει την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων που είχαν ξεκινήσει οι προκάτοχοι της ως μέρος των όρων του προγράμματος διάσωσης της χώρας.

Ωστόσο, αυτές οι μακροπρόθεσμες προοπτικές δεν προσφέρουν καμία ανακούφιση στην άμεση οικονομική πίεση την οποία δέχεται η Ελλάδα.

Στις Βρυξέλλες, συναντήθηκε το EWG για να ενημερωθεί γύρω από τις βραδυκίνητες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της ώστε να εγκριθεί ένα ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων το οποίο είναι αναγκαίο ώστε να απελευθερωθούν επειγόντως υπολειπόμενα κεφάλαια του προγράμματος διάσωσης.

Η Ελλάδα υπέβαλε μια 26-σέλιδη λίστα μεταρρυθμίσεων την περασμένη εβδομάδα, αλλά οι πιστωτές θεωρούν ότι είναι ασαφής και υπεραισιόδοξη όσον αφορά το ύψος των εσόδων και δεν συμπεριλαμβάνοντα βασικά θέματα όπως η αναμόρφωση του ασφαλιστικού και της αγοράς εργασίας,   οι οποίες θεωρούνται πολύ ευαίσθητες πτυχές για ένα αριστερό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα.

Ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι καμία πρόοδος δεν αναμένεται στη συνεδρίαση, και οι αποφάσεις, πιθανόν να ληφθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα στις 24 Απριλίου.

Πριν από αυτή τη συνάντηση όμως, πολλοί από τους υπουργούς θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, που θα διεξαχθεί  από τις 17 έως τις 19 Απριλίου.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης συναντήθηκε με τηνεπικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον υφυπουργό οικονομικών των ΗΠΑ Nathan Sheets στην Ουάσινγκτον ώστε να ζητήσει την υποστήριξη του στη θέση της Ελλάδας

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι η Lagarde υποσχέθηκε την "μέγιστη ευελιξία" στην αξιολόγηση των ελληνικών μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσφερθεί να δράσουν ως «έντιμος διαμεσολαβητής».

Ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, δήλωσε: «Ο υφυπουργός Sheets προέτρεψε στην Ελλάδα να δεσμευτεί πλήρως στη διαδικασία των τεχνικών διαπραγματεύσεων με τους διεθνείς εταίρους της, προκειμένου να οριστικοποιηθεί μια ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων που η οποία θα είναι αποδεκτή ώστε να υπάρξει έγκαιρη χρηματοδοτική στήριξη από τους πιστωτές προς την Ελλάδα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου