Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Economist: Το Ελληνικό χρέος κρασάρει.....Συγγνώμη, αλλά καμία επέκταση πλέον...

Είναι ευρέως γνωστό ότι η αναζήτηση κεφαλαίων από την Ελλάδα, για την αποπληρωμή των πιστωτών της, είναι σε απελπιστική κατάσταση, αλλά η είδηση της Πέμπτης από την Ουάσιγκτον ήταν εντυπωσιακή. Πηγές του ΔΝΤ επιβεβαίωσαν, όπως ανέφεραν οι FT, ότι η Ελλάδα αιτήθηκε ανεπίσημα την αναβολή των καταβολών της χώρας προς το Ταμείο, οι οποίες ανέρχονται σε 2,5 δις € τον Μάιο και τον Ιούνιο.  Το ΔΝΤ απέρριψε το αίτημα ανεπιφύλακτα.  Αλλά ακόμη και μόνη η ύπαρξη αυτής της αίτησης έδειξε ότι ούτε η ίδια η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι πλέον πεπεισμένη ότι θα μπορέσει να συμφωνήσει με τους πιστωτές της στην  Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται και στον αρμόζοντα χρόνο ώστε να ξεκλειδώσουν τα κεφάλαια του προγράμματος διάσωσης που είναι αναγκαία ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία, η χώρα δείχνει να βρίσκεται ακόμη πιο κοντά στην καταστροφή.

Το ερώτημα σχετικά με την καθυστέρηση των πληρωμών προς το ΔΝΤ είναι χαρακτηριστικό της απρόβλεπτης συμπεριφοράς της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα, της οποίας ηγείται το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ.  Εντός του Eurogroup και μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι μεταβαλλόμενες απαιτήσεις και η μη τήρηση της εμπιστευτικότητας  έχουν καταστρέψει κάθε ίχνος
αξιοπιστίας της Ελληνικής κυβέρνησης.  Τα  άλλα μέλη έχουν παραιτηθεί, σε μεγάλο βαθμό, από την προσπάθεια να κατανοήσουν τους ελληνικούς στόχους, και αντ 'αυτού καθορίζουν τους όρους. Την Τετάρτη, ο ευρισκόμενος σε σκληρή γραμμή, Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schauble, απαίτησε από την Ελληνική κυβέρνηση να "εξαπατά τον κόσμο" και να προχωρήσει γρήγορα σε σκληρές μεταρρυθμίσεις, λέγοντας ότι η λύση στο αδιέξοδο «βρίσκεται εξολοκλήρου στα χέρια της Αθήνας».  Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, σημείωσε με παρόμοιο τρόπο, στη συνέντευξη τύπου την Τετάρτη, όταν ρωτήθηκε για πόσο καιρό ακόμη η ΕΚΤ θα παρέχει ρευστότητα έκτακτης ανάγκης (ELA), κρατώντας τις Ελληνικές τράπεζες στη ζωή (βλ. διάγραμμα) είπε ότι «αυτό βρίσκεται στα χέρια της Ελληνικής κυβέρνησης η οποία απαιτείται να επιλύσει (τα προβλήματα) των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. 

Η Ελλάδα και το Eurogroup πρέπει να συμφωνήσουν σχετικά με κατάλογο των μεταρρυθμίσεων πριν αποδεσμευθούν, από την Ε.Ε. 7,2 δις € του προγράμματος διάσωσης ώστε να αποπληρωθούν τα
Ελληνικά χρέη.  Η Ελλάδα ήλπιζε να καταλήξει σε συμφωνία, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup που θα διεξαχθεί στις 24 Απριλίου στη Ρίγα, αλλά οι υπόλοιπες χώρες λένε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πλέον ρεαλιστικό.  Η Ελλάδα έχει σημειώσει ελάχιστη πρόοδο στην εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων που αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις, τις συντάξεις και την αγορά εργασίας τις οποίες έχει ζητήσει η Ε.Ε..  

Η συνεχιζόμενη αδυναμία των Ελλήνων να παρέχουν ακριβείς πληροφορίες για τη θέση του πρώτου προειδοποίηση οικονομικών της κυβέρνησής τους θα μπορούσαν να ξεμείνει από χρήματα το Φεβρουάριο, τότε Μαρτίου, στη συνέχεια, τον Απρίλιο-έχουν υψώσει τη δυσπιστία, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τις διαπραγματεύσεις της ΕΕ.  Η συνεχιζόμενη αδυναμία των Ελλήνων να παρέχουν ακριβείς πληροφορίες για την χρηματοοικονομική θέση της κυβέρνησης τους, προειδοποίησαν ότι θα ξεμείνουν από ρευστό πρώτα τον Φεβρουάριο, μετά τον Μάρτιο και τώρα τον Απρίλιο, έχει εκτοξεύσει τη δυσπιστία, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τις διαπραγματεύσεις στην Ε.Ε.

Στην Ουάσινγκτον, ο κ Βαρουφάκης μπορεί να επαναλάβει το αίτημα της αναβολής των καταβολών των επερχόμενων πληρωμών της Ελλάδας προς το ΔΝΤ (200 εκ. € την 1η Μαΐου και 750 εκ. € στις 12 Μαΐου). Είναι απίθανο όμως, να λάβει οποιαδήποτε υποστήριξη. Έχει κερδίσει μια συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα, αλλά οι διπλωμάτες λένε οι δύο τους θα έχουν μόνο ένα γρήγορο πεντάλεπτο συνομιλίας (σ.σ. αυτό διαψεύσθηκε). Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν απότομα την Πέμπτη.  Η απόδοση των τριετών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε στο σχεδόν 27%,, το υψηλότερο επίπεδο από το 2012.

Η ακραία ταλάντωση του ελληνικού ομολόγου οφείλεται κυρίως στην απόφαση της Standard & Poors, ο οργανισμός αξιολόγησης αποφάσισε να υποβαθμίσει τα μακροπρόθεσμα ομόλογα της Ελλάδας από B- σε CCC + κατάσταση. Η απόφαση της S & P βασίστηκε εν μέρει στην εκτίμηση της ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1% τους τελευταίους έξι μήνες.  

Η απόφαση της S & P βασίστηκε εν μέρει στην εκτίμηση της ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1% τους τελευταίους έξι μήνες, δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία εξήλθε για λίγο  από μια βαθιά, εξαετή ύφεση το περασμένο έτος.


Εν τω μεταξύ, πίσω στην Αθήνα, η πολιτική πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ γιγαντώνεται. Την Τετάρτη ο Αλέκος Flampoyr;arhw, υπουργός επικρατείας για το συντονισμό των λειτουργιών της κυβέρνησης και από τους στενότερους πολιτικά έμπιστους του κ Τσίπρα,  άφησε να εννοηθεί σε μια τηλεοπτική του  συνέντευξη ότι  θα μπορούσε να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα για το αν η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. 

Αυτό πιθανότατα θα αποφαινόταν θετικά υπέρ του ευρώ,  το οποίο θα μπορούσε να δώσει στον κ Τσίπρα μια δικαιολογία ώστε να εξωπετάξει τα ακροαριστερά μέλη του ίδιου του κόμματο του, που έχουν μπλοκάρει τις μεταρρυθμίσεις. Ο χρόνος είναι περιορισμένος.  

Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι εάν δεν απεμπλακούν τα κεφάλαια του προγράμματος διάσωσης, η χώρα θα ξεμείνει από ρευστά στο τέλος Απριλίου και θα αναγκαστούν να επιλέξουν ανάμεσα στην καταβολή των μισθών ή την καταβολή στο ΔΝΤ. Αυτή τη φορά, λένε, η προθεσμία είναι πραγματική.

πηγή: economist




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου