Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Nasdaq: Αξιωματούχος ΗΠΑ: O Lew θα συνετίσει τον Βαρουφάκη

Ο Υπουργός Οικονομικών Jacob Lew θα πιέσει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης να "δεσμευτεί εκ των προτέρων" με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ώστε να επιλυθεί η αντιπαράθεση η οποία αποβαίνει εις βάρος της έκτακτης ανάγκης χρηματοδότηση της χώρας, δήλωσε την Τετάρτη, ένας ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου.

«Είναι επιτακτικό και είναι ζήτημα μεγάλης σημασίας για τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους εταίρους τους και τους θεσμούς να εμπλακούν ενεργά (engage proactively) και εντατικά στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις και να βρουν ένα τρόπο να προχωρήσουν μπροστά», δήλωσε ο επίσημος του Υπουργείου Οικονομικών (των ΗΠΑ) λίγο πριν τη συνάντηση μεταξύ των Υπουργών που θα λάβει χώρα την Τετάρτη στην Washington.

Για τις ΗΠΑ, αυτό σημαίνει περαιτέρω οικονομικές μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα και «κατάλληλη οικονομική στήριξη από τους Ευρωπαίους», πρόσθεσε. «Είναι πολύ σημαντικό οι δύο πλευρές να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται ενεργά και να συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο» τόνισε.

Τα σχόλια έρχονται τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι οι συνομιλίες διάσωσης απέχουν πολύ από τη συμφωνία  και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο χρηματοδοτεί επίσης την καταχρεωμένη χώρα, λέει ότι οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανό να πάρουν κι άλλο χρόνο.


Έλληνες αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η Αθήνα βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμών, αν δεν εκταμιευθούν κεφάλαια από το πρόγραμμα διάσωσης, αυξάνοντας την προοπτική της αθέτησης του χρέους της και ακόμη και την έξοδο της από το ευρώ.


«Είναι σημαντικό να βρεθεί μια στρατηγική που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να συνεχίσει να τηρεί τις υποχρεώσεις της. Αν αυτό δεν συμβεί, αν δεν υπάρξει συμφωνία σε αυτό, τότε θα υπάρξουν οικονομικές, πιθανότατα σκληρές οικονομικές προκλήσεις για την Ελλάδα», προειδοποίησε ο αξιωματούχος.

«Επίσης θα ενισχυθούν και θα οξυνθούν οι αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία. Οπότε είναι ύψιστης σημασίας να επιτευχθεί μια συμφωνία», πρόσθεσε.

πηγή: nasdaq

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου