Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Holger Schmieding, Bloomberg: Σπάνια μία νέα κυβέρνηση μπορεί να προκαλέσει τόσο μεγάλη οικονομική ζημιά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Σπάνια μία νέα κυβέρνηση μπορεί να προκαλέσει τόσο μεγάλη οικονομική ζημιά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Η άνοδος της ριζοσπαστικής αριστεράς στην εξουσία ανέκοψε την ελληνική ανάκαμψη, παρέλυσε τις εγχώριες επενδύσεις και προκάλεσε εκροή κεφαλαίων 50 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα σε τρεις μήνες, που αντιστοιχεί σχεδόν στο 30% του ελληνικού ΑΕΠ.

O Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, σίγουρα ξέρει πώς να ξεκινήσει ένα σημείωμα προς τους πελάτες του.


Είναι καυστικός όσον αφορά τη ζημία, που θεωρεί ο ίδιος, ότι εισήγαγε στην ελληνική οικονομία η εκλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Χρησιμοποίησε και αυτό το διάγραμμα ώστε να εξηγήσει την άποψή του:ότι η κατάρρευση της ελληνικής εταιρικής εμπιστοσύνης συμπίπτει με την εκλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.




Η απάντηση για το τι πρέπει να κάνει άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εύκολη, σύμφωνα με Schmieding. Η χώρα πρέπει να:

- Να σταματήσει να σκάβει μια όλο και πιο βαθιά τρύπα

- Να υιοθετήσει τις σωστές μεταρρυθμίσεις για την υπέρ της ανάπτυξης.

Κάτι το οποίο θα ισοδυναμούσε με πλήρη ανατροπή της πορείας που έχει πάρει η Ελλάδα:

Οι βασικές ιδέες του ΣΥΡΙΖΑ, στις τρέχουσες συζητήσεις με τους δανειστές, δηλαδή μία μερική αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια, λιγότερες ιδιωτικοποιήσεις και περισσότερες κοινωνικές δαπάνες, είναι εντελώς το αντίθετο από αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα.

Η χώρα πρέπει να ακολουθήσει τα βήματα του Gerhard Schröder, ο οποίος μετά από μερικούς «άγριους μήνες» στη θέση του στην Καγκελαρία μετά από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 1998, κατάφερε να υιοθετήσει «το καλύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων που είχε η Γερμανία τα τελευταία 40 χρόνια», έγραψε.

Ο Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει γρήγορα. Όταν ο Gerhard Schröder εξελέγη στη Γερμανία, κατάφερε να ξοδέψει την πρώτη του θητεία πριν σοβαρευτεί και ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις. Ο Τσίπρας δεν έχει την πολυτέλεια τόσου χρόνου.

Αν η Ελλάδα σταματήσει την τρομακτική ρητορική και την αβεβαιότητα για το μέλλον της, πετυχαίνοντας μία λογική συμφωνία με τους πιστωτές της γρήγορα, και αν κάνει σοβαρές μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη, δεν θα χρειαστεί άλλα δημοσιονομικά μέτρα.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούσε τη συμβουλή του Schmieding, αυτό θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη πολιτική αναστροφή στην ιστορία

πηγή: bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου