Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Telegraph: Ο «Tσίπρους Christ» και o λαϊκιστής Λαφαζάνης απειλούν την Ευρώπη με σχίσμα

Οι ελπίδες που προεκυψαν ότι η αναδομημένη διαπραγματευτική ομάδα του προγάμματος διάσωσης της Ελλάδας θα σπάσει το αδιέξοδο των τελευταίων δύο μηνών με τους δανειστές, δέχθηκαν νέο χτύπημα την Τετάρτη, καθώς ο υπουργός ενέργειας, της αριστερής κυβέρνησης Παναγιώτης Λαφαζάνης  δεσμεύτηκε πως η χώρα του δεν πρόκειται να παραδοθεί στους δανειστές της.

Υπογραμμίζοντας το βαθύ σχίσμα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος για το μέλλον της Ελλάδας στο ενιαίο νόμισμα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ανέφερε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει «κανένας συμβιβασμός» με τις δυνάμεις των πιστωτών, οι οποίοι ζητούν «υποταγή και παράδοση» από την κυβέρνησή του.

«Η κυβέρνησή μας δεν θα υποταχθεί, ούτε θα παραδοθεί», έγραψε ο κ Λαφαζάνης σε ελληνική εφημερίδα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχτεί μια συμφωνία που θα ήταν ασυμβίβαστη με τις  ριζοσπαστικές δεσμεύσεις της».
O Λαφαζάνης,  μια δημοφιλής φιγούρα της ριζοσπαστικής αριστερής πλατφόρμας του κόμματος, επιτέθηκε στην τρόικα για τον πνιγμό της ελληνικής οικονομίας και την προσπάθεια της να στραγγαλίσει τον λαό οδηγώντας τον στην υποταγή.
 «Αν οι εταίροι  μας και το ΔΝΤ πιστεύουν ότι θα μας εκβιάσουν χρησιμοποιώντας την άρνηση της χρηματοδότησης ως όπλο, και ότι θα τρομοκρατούν τον ελληνικό λαό για πάντα με τη χρήση του «μπαμπούλα» της χρεωκοπίας και του εθνικού νομίσματος, είναι θλιβερά πλανημένοι».
Ο υπουργός ενέργειας, ο οποίος έχει σχέσεις με τη Μόσχα, υπήρξε ένας από τους πιο αυστηρούς επικριτές των σχεδίων της τρόικας μην πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις της η Αθήνα, για την αντιμετώπιση στην Ελλάδα της  «ανθρωπιστικής κρίσης» μέσω της αύξησης των μισθών και των συντάξεων για τους φτωχότερους.
Πρόσθεσε ότι η χώρα θα μπορούσε σταδιακά να σταθεί στα πόδια της μετά από μια έξοδο από το ευρώ, αλλά προειδοποίησε ότι η νομισματική ένωση θα  «υποστεί σοβαρό και θανάσιμο τραύμα" αν έπρεπε η Ελλάδα να αναγκαστεί να βγει από το ευρώ.


Η παρέμβαση έρχεται εν μέσω των ελπίδων που είχαν δημιουργηθεί ότι η Αθήνα βρισκόταν πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις ώστε να απελευθερωθεί το πακέτο βοήθειας του προγράμματος, μετά από μια παύση δύο μηνών που έχει ωθήσει τη χώρα στο χείλος της κατάρρευσης.
Η νεοσυσταθείσα Ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης του προγράμματος διάσωσης, με επικεφαλή τον εκπαιδευμένο στηνΟξφόρδη  υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο, επρόκειτο να παρουσιάσει ένα σχέδιο καταλόγου μεταρρυθμίσεων στους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.

Ο διορισμός του, χαμηλών τόνων, μαρξιστή οικονομολόγου, ήρθε μετά από την αυξανόμενη οργή των Βρυξελλών για τις τακτικές του υπουργού Οικονομικών κ Βαρουφάκη και την απώλεια στήριξης του.

Επιμένοντας όμως παραμένει ακόμα στην πρώτη γραμμή των συνομιλιών, ο «ροκ σταρ» πρώην ακαδημαϊκός είπε ότι αυτός είναι ο «επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την ευρωομάδα».

Τα σχόλια του κ Βαρουφάκη ήρθαν, μετά την επίθεση που δέχτηκε από μια ομάδα αυτόνομων αναρχικών σε ένα εστιατόριο της Αθήνας με τη σύζυγό του, την Τρίτη το βράδυ. Ο υπουργός Οικονομικών κατάφερε να βγει αλώβητος από το επεισόδιο, ενώ η ομάδα των κουκουλοφόρων πέταξαν γυάλινα αντικείμενα στο ζευγάρι.

 Τα νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι οι ελληνικές τραπεζικές καταθέσεις έχουν μειωθεί στο χαμηλό δεκαετίας, καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να αποσύρουν τα χρήματα και τα περιουσιακά στοιχεία τους εκτός του χρηματοπιστωτικού συστήματος.





Οι καταθέσεις της Τράπεζας μειώθηκan περαιτέρω κατά 2,5 δισ Μάρτιο, με περισσότερα από 26 δις να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από το Δεκέμβρη 2014.

Τα εξαντλούμενα διαθέσιμα αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τις ολοένα και αυξανόμενες ποσότητες μετρητών από τον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης της τραπεζικής χρηματοδότησης (ELA) που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ΕΚΤ αναγκάστηκε να γεφυρώσει το χάσμα και πάλι την Τετάρτη, με την αύξηση του ορίου του ELA κατά 1,4 δις €.   Σχεδόν 77 δις € έχουν αντληθεί από τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν αποκοπεί από τα συνήθη δάνεια από το Φεβρουάριο. 

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβίβασε περαιτέρω τις Ελληνικές τράπεζες σε επίπεδα junk, επικαλούμενος τη "μεγάλη αβεβαιότητα" για τη δυνατότητα της χώρας να εξυπηρέτησει τα χρέη της.

Οι τράπεζες έχουν διολισθήσει σε αξιολόγηση Caa2, μόλις δυο βήματα πιο πάνω από το επίπεδο που σηματοδοτεί επικείμενη χρεωκοπία καθώς δεν υπάρχει «καμία άμεση προοπτική να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης».

Παρά την αναταραχή που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και η οικονομία, ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dilsselbloem, δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να εξετάσει την χαλάρωση τν περιορισμών έως ότου επιτευχθεί συμφωνία.

«Η ελληνική κυβέρνηση τζογάρει με την ιδέα ότι αν διαπραγματεύεται μαζί μας, η ΕΚΤ θα ανοίξει τα ταμία της», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.

«Αλλά δεν θα υπάρχει εύκολη πρόσβαση στα προγράμματα της ΕΚΤ μέχρι να υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία με το Eurogroup», είπε ο κ Dijsselbloem. «Αυτό έγινε σαφές σε αυτούς ξανά και ξανά».

 «Χωρίς περαιτέρω δάνεια, η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει, αυτή είναι η πραγματικότητα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου