Ενα ερώτημα: οι υπάλληλοι της Βουλής, που δουλεύουν πολλές φορές υπερωρίες, δεν δικαιούνται να έχουν μια πισίνα κι ένα μπάρμπεκιου; Γιατί δεν το χτίζουν -με δικά τους χρήματα, βεβαίως, βεβαίως- στο προαύλιο του Κοινοβουλίου ή ακόμη καλύτερα στον Εθνικό Κήπο, που έχει κι άπλετο χώρο;
Στη χώρα της αυθαιρεσίας τα παράλογα δεν προξενούν πλέον εντύπωση. Ούτε καν γέλιο. Αν, δηλαδή, βλέπαμε σε μια κωμωδία το «εύρημα» να χτίζουν οι
σωφρονιστικοί υπάλληλοι μια πισίνα εντός των φυλακών, δεν θα γελούσαμε. Θα το θεωρούσαμε παρωχημένο αστείο. Θα ψέγαμε τον σκηνοθέτη για έλλειμμα φαντασίας. Πού να ξέραμε τι θα μας επιφύλασσε η ιλαρή ελληνική πραγματικότητα; «Στην είσοδο του προαυλίου υπάρχει διακοσμητικός βράχος εν είδει καταρράκτη από τον οποίο ξεκινά ροή νερού που μέσω ενός διαμορφωμένου αύλακα επενδεδυμένου με πέτρα, οδηγείται σε κατασκευή συλλογής νερού ορθογωνικού σχήματος, εξωτερικών διαστάσεων 7,38x4,17, εσωτερικά επενδεδυμένη με πλακίδια και με εσωτερικό επιτοίχιο φωτισμό. Το βάθος είναι κλιμακωτό. (...) Στον έναν αναβαθμό έχει τοποθετηθεί αντλία, η οποία μεταφέρει το νερό στον υπερκείμενο διακοσμητικό βράχο και το νερό επανέρχεται με φυσική ροή. (...) Στον χώρο επίσης έχει τοποθετηθεί προκατασκευασμένη ψησταριά πλησίον του εσωτερικού φράχτη. Ακόμη περιμετρικά του κήπου έχουν κατασκευασθεί κλουβιά με διάφορα είδη πτηνών». (Από το πόρισμα της αυτοψίας στον χώρο του Ψυχιατρικού Καταστήματος Κορυδαλλού που παραδόθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.)
Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, ούτε στο δικό σου χωράφι δεν μπορείς να χτίσεις χωρίς άδεια. Για ολόκληρο πάρκο αναψυχής στις φυλακές Κορυδαλλού, εντός δημοσίου χώρου, δεν εκδόθηκε ούτε πολεοδομική άδεια. Οπως δήλωσε στον ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84», ο πολλά βαρύς και χρόνιος πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων, κ. Αντώνης Αραβαντινός: «Να πάρω άδεια από την πολεοδομία, να κάνω τι;». Προσοχή! Αυτό δεν το δηλώνει ένας τυχαίος αυθαίρετος οικιστής· είναι ο κατ’ επανάληψη εκλεγμένος συνδικαλιστής από υπαλλήλους του υπουργείου Δικαιοσύνης, η δουλειά των οποίων είναι η επιβολή των νόμων και φυσικά η τήρησή τους. Επιπλέον, έχουν ορκιστεί γι’ αυτό.
Η κατασκευή του πάρκου αναψυχής στο προαύλιο των φυλακών Κορυδαλλού είναι ίσως η κωμική κορωνίδα στο ελληνικό βασίλειο της αυθαιρεσίας. Ακολουθεί, δε, και τον γνωστό καμβά: Κατ’ αρχάς βρίσκεις έναν καλό σκοπό για να αυθαιρετήσεις, έτσι ώστε η αυθαιρεσία να νομιμοποιηθεί διά των διακηρύξεων περί καλών προθέσεων. Πώς λέμε ότι «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη»; Κατά τον ίδιο τρόπο «οικοδομική άδεια είναι οι ανάγκες για αναψυχή των σωφρονιστικών υπαλλήλων».
Δεύτερον: αν πιαστείς στα πράσα παρανομώντας, αντεπιτίθεσαι. Βρίσκεις μύριους κακούς που συνωμοτούν κατά των αγαθών σκοπών σου. Μπορεί να είναι οι καπιταλιστές, οι τραπεζίτες, οι μνημονιακοί, τα εκδοτικά συμφέροντα· μπορεί κι όλοι μαζί.
Τρίτον: αρχίζεις τους συμψηφισμούς. Είναι εκπληκτικό και πέρασε ασχολίαστο: ο επίσημος δικτυακός τόπος του Σωματείου Εργαζομένων στις φυλακές Κορυδαλλού φιλοξενεί κείμενο του βαρυποινίτη κ. Βασίλη Στεφανάκου, ο οποίος αφενός πλέκει το εγκώμιο του αρχιφύλακα κ. Αραβαντινού και αφετέρου ψέγει τους δημοσιογράφους με το γνωστό μοτίβο: «Για τα αυθαίρετα των αφεντικών σας δεν κάνετε ρεπορτάζ, για τις περίφημες “χορηγίες” των εκπομπών σας, το εργαλείο φορο-αποφυγής των εσόδων της διαφήμισης, γιατί δεν κάνετε ρεπορτάζ;».
Μ’ αυτά και μ’ αυτά όλη η χώρα έγινε το βασίλειο της αυθαιρεσίας. Ολοι εξυπηρετούν «ανώτερους σκοπούς» και φυσικά όλοι επικαλούνται αυτά που έκαναν οι άλλοι. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου