Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΛ.ΣΤΑΤ. και 10η Οκτωβρίου................τι ακριβώς σημαίνει;

Μια "λεπτομέρεια" που ξεφεύγει(;) από όλους μας είναι η αλλαγή του προτύπου έκδοσης στατιστικών στοιχείων που έχει εγκριθεί από την Ε.Ε. και θα ισχύσει από τα στοιχεία Σεπτεμβρίου 2014.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της 10ης Ιανουαρίου 2014, η ΕΛ.ΣΤΑΤ.θα προχωρήσει στην ανακοίνωση των στοιχείων Σεπτεμβρίου 2014, για το ΑΕΠ, στις 10 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το πρότυπο ESA 2010 και μάλιστα αναδρομικά από τα στοιχεία του 2010.



Τι περιλαμβάνει αυτό το πρότυπο; Μα φυσικά την ένταξη μέρους της παραοικονομίας στο πραγματικό Α.Ε.Π. μιας χώρας.  Όσο κι αν μερικοί λοιδορούν τη συγκεκριμένη απόφαση και το συγκεκριμένο πρότυπο -κατ' εμέ- είναι προς την σωστή κατεύθυνση μιας και το χρήμα δεν έχει ούτε χρώμα ούτε οσμή. Εάν κακώς παράγεται πρέπει να καταπολεμηθεί, αλλά εφόσον παράγεται πρέπει να καταμετρηθεί.

Ήδη η Ισπανία (ΙΝΕ) έχει προχωρήσει στην έκδοση των στοιχείων της βάση αυτού του προτύπου, ενώ στην ανακοίνωση της, η στατιστική αρχή της χώρας προχώρησε σε αναπροσαρμογή του Α.Ε.Π. σε +0,87% και μάλιστα με έτος βάσης το 2010.

Το ίδιο έκανε και η Ιταλία η οποία αύξησε το Α.Ε.Π. της  κατά 3,8% και πάλι με έτος βάσης το 2010.

Εάν σκεφτούμε η παραοικονομία στην Ιταλία, σύμφωνα με την μελέτη του F. Shneinder (2013) την οποία αποδέχεται τόσο το ΚΕΠΕ όσο και η Ε.Ε, έχει παραοικονομία της τάξης του 21%  ενώ για την Ελλάδα η ίδια μελέτη μας αναφέρει, ότι η παραοικονομία ανέρχεται στο 28%. θα λέγαμε ότι στις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ. θα πρέπει να αναμένουμε μια αύξηση του Α.Ε.Π. κατά περίπου 5-6%.

Εν περίληψή λοιπόν θα έχουμε άμεσα και κατ΄ αρχήν μείωση του λόγου Δημοσίου χρέους / Α.Ε.Π. ενώ κατά δεύτερον θα πρέπει να αναμορφωθούν όλοι οι δείκτες οι σχετικοί με την ανάπτυξη/ύφεση της χώρας.

Από το παραπάνω εξηγείται και η σπουδή τηw Moody's να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αξιολόγησης άμεσα.

Πηγές:

Ανακοίνωση ΕΛ.ΣΤΑΤ.


Μελέτη Κ.Ε.Π.Ε. σελ. 20-21


Eurostat


Instituto National de Estatistica (INE)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου