Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε πιστωτική απαίτηση.........ας κρατήσουν(;) οι χοροί που έλεγε και ο Διονύσης

Επιτέλους εγένετο φως.......μια πράξη που οι άλλες χώρες την έχουν ρυθμίσει προ πολλού χωρίς να ταλαιπωρούν το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία γενικότερα εδέησαν και οι εν Ελλάδι πολιτικοί να την κάνουν πράξη.....να πούμε όμως και του στραβού το δίκαιο, έγινε με τον καλύτερο τρόπο, μιας και ακολουθείτε κατά βάση το Ισπανικό μοντέλο και όχι το Πορτογαλικό που κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγούσε σε νέο dilution των μετόχων.

Με την αναγνώριση πλέον ως φορολογικής απαίτησης του συνόλου του αναβαλλόμενου φόρου παύει κατ' αρχήν το κριτήριο που είχε θέση της απομείωσης κατά 10% το 2015 και 20% το 2016  ενώ παράλληλα αναγνωρίζεται το σύνολο της ζημίας, ως ποσοστό του φορολογικού συντελεστή, που υπέστησαν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.

Κατά δεύτερον και εδώ είναι το κυριότερο της υπόθεσης ως φορολογική απαίτηση θεωρείται πλέον και η αναδιάρθρωση δανείων - και πάλι όσον αφορά - το ποσοστό του φορολογικού συντελεστή, δίνοντας ένα τεράστιο κίνητρο στα τραπεζικά ιδρύματα να προβούν σε αναδιαρθρώσεις προβληματικών επιχειρήσεων που είναι όμως βιώσιμες αλλά και στο κλείσιμο πολλών άλλων που μόνο ζημιά προκαλούν στο επιχειρείν λόγω της αδυναμίας τους να επιβιώσουν μεν αλλά "κλέβοντας" μερίδια αγοράς από τις βιώσιμες και συνήθως όχι με θεμιτούς τρόπους.


Να υπενθυμίσουμε ότι κριτήριο βιωσιμότητας για μια επιχείρηση σύμφωνα με τα standards της ΕκΤ και σύμφωνα με την διαδικασία που θα ακολουθήσει στα stress test είναι οι δανειακές ανάγκες να είναι μικρότερες ή ίσες με το πενταπλάσιο του EBITDA.

To πρόσθετο κεφαλαιακό μαξιλάρι που δημιουργείται, εάν θεωρήσουμε ότι τα επιχειρηματικά  NPLs είναι περίπου στα 80 δις € και σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις των διεθνώνν οίκων το ποσό του haircut - με οποιονδήποτε τρόπο - θα φτάσει περίπου τα 25-30 δις €, θα ανέλθει σε ένα ποσό της τάξεως των 4 - 4,5 δις €.

Σε αυτό εάν προσθέσουμε και το πρόσθετο μαξιλάρι των περίπου 2- 2,5 δις € που αποφέρει η απαλοιφή της απομείωσης των ετών 2015-2016 όπως τα αναφέραμε στην πρώτη παράγραφο έχουμε ένα πρόσθετο κεφαλαιακό μαξιλάρι της τάξης των 6  - 6,5 δις €.

Και για να ευλογήσω και ολίγον την - ανύπαρκτη - γενειάδα μου, θα αναφέρω ότι στο συγκεκριμένο θέμα και με τα συγκεκριμένα ποσά αναφέρθηκα από εχθές......

Ήδη στη Wall street το ADS της Εθνικής ενισχύεται κατά 6,67% στα 3,20 $ ή στα 2,50 €......με μέγιστο ακόμη και τα 3,35 $.

Από τα ως άνω και σύμφωνα πάντα με τις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις περισσότερο ευνοημένες δείχνουν οι Πειραιώς και η Eurobank.

Παρακάτω το κείμενο της τροπολογίας......

http://air.euro2day.gr/cov/90/9026371111.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου