Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Κάπως έτσι αποτιμά η αγορά τις τράπεζες

Όπως ανέφερα στον Νικόλα, θα προσπαθήσω να απαντήσω στο ερώτημα του χρησιμοποιώντας τον πίνακα της HSBC και τον δείκτη:
PTBV =Τιμή / Ενσώματη λογιστική αξία ή Price/Tangible Book Value
Ο παραπάνω δείκτης μας δείχνει το ποσό των χρημάτων που θα λάβει κάποιος επενδυτής, για κάθε μετοχή του, εάν η εταιρεία παύση να λειτουργεί και τα ενσώματα στοιχεία της εκποιηθούν στις τιμές που έχουν αναγραφεί στα βιβλία της εταιρείας.
Η διαφορά του TBV με τον απλό BV είναι ότι στην πρώτη δεν περιλαμβάνονται άυλα περιουσιακά στοιχεία – πατέντες, πνευματικά δικαιώματα κ.λ.π. – άρα είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.
Με λίγα λόγια όσο μικρότερος της μονάδος είναι ο δείκτης τόσο πιο κελεπούρι είναι η μετοχή.  Ισχύει αυτό για τις τράπεζες; Η απάντηση, κατά την προσωπική μου άποψη, είναι πως ΟΧΙ, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Οι τράπεζες έχουν ως αποθέματα χρηματοοικονομικά προϊόντα και όχι τραπέζια και καρέκλες ούτε αποθέματα και μηχανές, αυτά ακριβώς τα προϊόντα αποτιμά η αγορά και κρίνει την τιμή της μετοχής.
Ας δούμε λοιπόν τον πίνακα της HSBC με τα συγκεκριμένα νούμερα/προβλέψεις, επαναλαμβάνω ότι οι τιμές των μετοχών αναφέρονται στις 25/08/2014.
 
 Παρατηρούμε λοιπόν ότι η αγορά πιστεύει, ότι τα στοιχεία:
1.- Της Εθνικής είναι ελλιπώς αποτιμημένα στα βιβλία της και για τα τρία έτη αναφοράς
2.- Της Πειραιώς είναι σχεδόν σωστά αποτιμημένα στα βιβλία της για τα δύο πρώτα έτη ενώ για το τρίτο διαπιστώνει ότι θα «απαξιωθούν» κατά 10% περίπου,
3.- Για την Alpha ισχύει ότι και για την Πειραιώς,
4.- Για την Eurobank βλέπουμε ένα discount της τάξης του 7-15%.

Κάπως έτσι αποτιμά η αγορά τις συγκεκριμένες τράπεζες και με τη συγκεκριμένη σειρά……. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου