Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Μακροοικονομικά στοιχεία της Ελληνικής Οικονομίας από την ΤτΕ

Σε συνέχεια των πρόδρομων δεικτών που δημοσίευσα ήδη, θα συνεχίσω με μακροοικονομικά στοιχεία της Ελληνικής Οικονομίας όπως αυτά τηρούνται στην ΤτΕ και δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 20-08-2014.








1.- Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων.



Κατά την προσωπική μου άποψη ο σημαντικότερος δείκτης μιας οικονομίας. Μας δείχνει εάν μια οικονομία παράγει περισσότερα από όσα καταναλώνει και άρα προσδοκά ανάπτυξη και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου μεσομακροπρόθεσμα ή το αντίθετο.

Παρατηρούμε ότι, επιτέλους και μετά από πολλά χρόνια, δεν θυμάμαι πραγματικά από πότε, το 2014 ο συγκεκριμένος δείκτης απόκτησε θετικό πρόσημο έστω και με 726 εκ. €.

Το μελανό σημείο του πίνακα είναι ότι το ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών παραμένει ελλειμματικό, μιας και το Εμπορικό Ισοζύγιο κυρίως αλλά και το Ισοζύγιο Εισοδημάτων αντισταθμίζουν οποιαδήποτε θετική μεταβολή στα υπόλοιπα.

2.- Εισαγωγές Εξαγωγές


Παρατηρούμε ότι οι εξαγωγές, έστω και ασθμαίνοντας, διατηρούν το θετικό πρόσημο ανόδου και στα τρία εξεταζόμενα χρόνια.

Στα αρνητικά η επανάκαμψη των εισαγωγών που μας δείχνει ότι δεν καταφέρνουμε τις αντικαταστήσουμε με εγχώριος παραγόμενα προϊόντα. Τάση που αν συνεχιστεί και συνδυαστεί με την μελλοντική αύξηση του βιοτικού επιπέδου θα επαναφέρει το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών στην προτέρα μορφή που μας οδήγησε στο σημερινό οικονομικό κατάντημα.

3.- Επενδύσεις



Παρατηρούμε ότι για πρώτη φορά μετά (και πάλι) από πολλά χρόνια και οι Άμεσες Επενδύσεις αλλά και οι Επενδύσεις Χαρτοφυλακίου, επισημαίνονται με θετικό πρόσημο.

Βέβαια οι Άμεσες Επενδύσεις απέκτησαν θετικό πρόσημο από τις - ελάχιστες και άτολμες - ιδιωτικοποιήσεις και δεν προήλθαν ως αποτέλεσμα τις αύξησης της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας με την πάταξη της πολυνομίας και του τέρατος της Δημόσιας γραφειοκρατίας.  Να υπενθυμίσουμε ότι η ανταγωνιστικότητα της χώρας, σύμφωνα με την κατάταξη του World Economic Forum, αντικατοπτρίζει την 81η θέση του πίνακα πίσω από την Μποτσουάνα, την Ουκρανία, τη Ρουάντα και όχι μόνον - τις προσεχείς μέρες θα γίνει σχετική αναφορά.

Από την θετική πορεία των Επενδύσεων χαρτοφυλακίου καταρρίπτεται ο μύθος "οι ξένοι πουλούν και φεύγουν" που τόσο όμορφα πιπιλίζεται από διάφορους "παράγοντες" και όπως αποδεικνύεται και από τα μηνιαία πληροφοριακά δελτία του helex.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου