πηγή: Eurocapital
Τα εκλογικά σενάρια και τις επιπτώσεις αποτιμά η JP Morgan. Διατηρεί neutral για την αγορά, αλλά βλέπει ευκαιρίες. Τα υπέρ και τα κατά της Ελλάδας. Πότε προτείνει αγορές. Τι λέει για τα σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Τη σύσταση neutral απέναντι στην ελληνική αγορά, εν όψει της εκλογικής περιόδου όπου αναμένεται μεγάλη μεταβλητότητα στο Χ.Α., διατηρεί η JP Morgan σε έκθεσή της.
Ο οίκος υπογραμμίζει ότι τo Grexit είναι μεγαλύτερο θέμα τώρα από ό,τι το 2012, σύμφωνα με το Googletrends και δεν αποτελεί έκπληξη η μεγάλη πτώση των ελληνικών επενδύσεων.
Η JP Morgan υπογραμμίζει ότι εν κατακλείδι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ και οι μετοχές μπορούν να ανακάμψουν.
Πώς έχουν τα πράγματα
Η επόμενη κυβέρνηση θα κληρονομήσει μια βελτιούμενη οικονομία. Οι τράπεζες άντλησαν πέρυσι άνω των 8 δισ. από τις αγορές και πέρασαν τα stress test. Τα νέα επισφαλή δάνεια υποχωρούσαν καθ' όλο το 2014. Το ΔΝΤ προβλέπει ακόμη αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,9%, 3,7% και 3,5% για την τριετία 2015-17.
Από την άλλη πλευρά, το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 κατά τον οίκο είναι 13 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 3 δισ. το τελευταίο διάστημα. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα είναι δύσκολο το επόμενο διάστημα να εκδοθούν επιπλέον έντοκα για να καλυφθούν οι ανάγκες. Αν συνεχιστεί η πολιτική αναταραχή η χώρα θα αντιμετωπίσει χαμηλότερη ανάπτυξη και τα μικρότερα έσοδα θα πλήξουν την αγορά μετοχών αλλά και το πρόγραμμα προσαρμογής.
Τι αποτιμά η αγορά
Τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) αποτιμούν στην παρούσα φάση μια πιθανότητα 62% να κηρυχθεί στάση πληρωμών. Οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων υπερβαίνουν το 10% (σ.σ. υποχωρούν από χθες σε επίπεδα οριακά χαμηλότερα του 10%) και οι τραπεζικές μετοχές είναι διαπραγματεύσιμες με Ρ/BV της τάξεως του 0,55.
Το discount της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές είναι στα υψηλότερα επίπεδα από τη στιγμή που η Ελλάδα επανακατηγοριοποιήθηκε στις αναδυόμενες.
Τα τέσσερα σενάρια της κάλπης
1. Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει και έχει αυτοδυναμία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις, αποκτά κοινοβουλευτική πλειοψηφία και σχηματίζει νέα κυβέρνηση. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι βραχυπρόθεσμα αρνητική για το Χρηματιστήριο ακόμη και εάν (όπως προβλέπει η JP Morgan) η νέα κυβέρνηση διατηρήσει τη χώρα εντός του ευρώ και σε νέο πρόγραμμα.
2. Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει, αλλά χρειάζεται κυβέρνηση συνασπισμού. Ο οίκος περιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει συνεργασία με το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. ή και το Ποτάμι. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η αγορά αναμένεται να κινηθεί αρχικά πτωτικά και αναμένεται να υπάρξει μεταβλητότητα μέχρι το σχηματισμό της κυβέρνησης συνασπισμού.
3. Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις εκλογές, είτε με σχετική είτε με απόλυτη πλειοψηφία. Ο οίκος εκτιμά ότι η Ν.Δ. θα σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού ευκολότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το προτιμώμενο αποτέλεσμα τόσο για τις αγορές όσο και για την τρόικα. Αν η Ν.Δ. ενισχυθεί στις δημοσκοπήσεις, η JP Morgan προβλέπει μετοχικό ράλι.
4. Κανείς δεν κερδίζει. Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές, αλλά δεν δύναται να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Αυτό θα σημάνει δεύτερες εκλογές και κανένα αποτέλεσμα πριν από τα τέλη Μαρτίου ή ακόμη και τον Απρίλιο. Μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση καθιστά ευκολότερη τελική επικράτηση της Ν.Δ., αλλά θα πρέπει να αναμένεται έντονη μεταβλητότητα σε όλο αυτό το διάστημα.
H JP Morgan εκτιμά ότι επικρατέστερο είναι το δεύτερο σενάριο.
Παράλληλα, σημειώνει ότι καθώς οι πιθανοί εταίροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της συμμετοχής στην ευρωζώνη, μια κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να παραμείνει στο ευρώ.
Ο οίκος καταλήγει σημειώνοντας ότι το προφανές θετικό σενάριο για την αγορά είναι η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές.
Όμως θεωρεί ότι είναι πλέον πιθανότερο το χρηματιστήριο να ολοκληρώσει το πρώτο εξάμηνο του 2015 πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα, ακόμη και σε επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου. Ως εκ τούτου, συνιστά αγορές σε κάθε πτωτική συνεδρίαση μετά από επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.
Σε ό,τι αφορά το χρηματιστήριο πάντως η JP Morgan επισημαίνει ότι δημιουργεί ανησυχία η απουσία τοπικών επενδυτών (εγχώριοι οίκοι ελέγχουν κάτω από το 5% της χρηματιστηριακής αγοράς), ενώ οι ξένοι ως επί το πλείστον είναι hedge funds. Παράλληλα οι όγκοι συναλλαγών έχουν μειωθεί στα 70 εκατ. ευρώ τη μέρα, περίπου στο μισό έναντι της πολωνικής αγοράς που δεν… φημίζεται για ρευστότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου