Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Θα καταφέρουμε να αυτοκτονήσουμε; Ελπίζω πως όχι.....

Τις τελευταίες μέρες ακούσαμε σε κάθε τόνο και με κάθε τρόπο το τι έγινε το 2010 και το 2012 από τους τότε καθ΄ ύλην υπεύθυνους αλλά και το τι ζητάνε πλέον οι Ευρωπαίοι και γενικότερα η Διεθνής κοινότητα, για να συνεχιστεί η στήριξη στην Ελλάδα.

Ξεκινώντας από τα ιστορικά γεγονότα, είχαμε την προδημοσίευση του βιβλίου του τότε Υπουργού Οικονομικών των Η.Π.Α. Timothy Geithner με τίτλο «Stress Test: Reflections on Financial Crises».  Επίσης είχαμε την παρουσίαση του βιβλίου του Herman Van Rompuy με τίτλο «Η Ευρώπη στη Θύελλα: Υποσχέσεις και Προκαταλήψεις» ενώ παράλληλα είχαμε και  τον απολογισμό της δεκαετίας του José Manuel Barroso  ως επικεφαλής της Commision.


Ας δούμε ως επικεφαλίδες τι ανέφεραν οι παραπάνω:

Geithner«Θα δώσουμε στους Έλληνες ένα μάθημα. Είναι πραγματικά απαίσιοι. Μας είπαν ψέματα. Είναι χάλια, είναι σπάταλοι, εκμεταλλεύτηκαν την όλη κατάσταση και θα τους τσακίσουμε». (ολόκληρη η συνέντευξη εδώ)

Rompuy: «Αν στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 κέρδιζαν όσοι ήταν αντίθετοι με το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αυτό θα είχε οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση» και συνεχίζει «Απαντώντας ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ελλάδα δεν κινδύνευσε. Όμως απαντώντας προσωπικά, δεν μπορώ να μην παραδεχτώ ότι στις Κάννες φοβήθηκα» ενώ δεν παραλείπει να πει «Μην πετάτε τις θυσίες που έχουν γίνει».

Barroso: «Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει συνέντευξη του κ. Μπαρόζο στο πρακτορείο Reuters. Εκεί θυμάται, το κρίσιμο καλοκαίρι του 2012, να καλεί σε σύσκεψη τους κορυφαίους οικονομολόγους των ευρωπαϊκών και αμερικανικών τραπεζών και να τους θέτει δύο ερωτήματα. «Πόσοι πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα είναι στην Ευρωζώνη μέχρι το τέλος του χρόνου» ήταν το πρώτο, στο οποίο όλοι -εκτός από έναν- απάντησαν ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει. Γιατί, όπως θυμάται, το βασικό σενάριο τότε ήταν το Grexit. H δεύτερη ερώτηση ήταν: «Πόσοι πιστεύετε ότι το ευρώ θα διατηρήσει τη σημερινή του μορφή και η απάντηση ήταν 50/50».

Ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει: «Ο κ. Μπαρόζο δηλώνει ότι τότε χρειάστηκε να πείσει την κ. Μέρκελ. «Για εμένα το σημαντικό δεν ήταν να την πείσω γιατί τη συνέφερε να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά για τους κινδύνους που θα υπήρχαν αν δεν είχαμε την Ελλάδα στο ευρώ. Της είπα, θέλεις να πηδήξεις στο σκοτάδι; Και αυτό ήταν σημαντικό επιχείρημα σε μια γυναίκα που προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο και όχι να μεγιστοποιήσει το όφελος».

Με λίγα λόγια οι Ευρωπαίοι ήταν έτοιμοι να μας πετάξουν εκτός ευρώ και ευρωζώνης και μάλιστα χωρίς καμιά διάθεση βοήθειας.  Στα καθ'  υμάς οι σύγχρονοι Ροβεσπιέροι κράδαιναν πότε πιστόλια στο τραπέζι και πότε Ζάππεια μιλώντας στους εγχώριους χειροκροτητές τους. Ενώ ακόμη και σήμερα έχουμε πολιτικούς που κρατούν πυρηνικά και οποιοδήποτε άλλο "φονικό" όπλο, απειλώντας κατ' ουσίαν ότι θα αυτοκτονήσουμε να δείτε εσείς τι θα πάθετε.

Σήμερα μετά από τεράστιες θυσίες του Ελληνικού λαού με το ίδιο όμως πολιτικό σύστημα, που αρνούνταν και συνεχίζει να αρνείται οποιαδήποτε διαρθρωτική αλλαγή που θα μας έβγαζε οριστικά από την κρίση, το κλίμα έχει αλλάξει αναφανδόν.

Οι τελευταίες δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων αυτό δείχνουν. Ας δούμε μερικές:

Angela Merkel«Μεγάλη οικονομική πρόοδος έχει γίνει στην ευρωζώνη αφότου κορυφώθηκε η κρίση του χρέους, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματα για τη στήριξή τους ή βρίσκονται κοντά στην έξοδο από αυτά.»

Wolfang Schauble«στην Ελλάδα η εξέταση της πορείας του προγράμματος δεν μπορεί ακόμη να ολοκληρωθεί γιατί σημαντικά τμήματα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί, κάτι που είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση του προγράμματος, γι' αυτό απευθύναμε όλοι έκκληση στην Ελλάδα να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν το πρόγραμμα»

Pierre Moscovici«Η Ελλάδα θα χρειαστεί τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι εκεί για να την παρέχει», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα πρώτα του ταξίδια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην Κομισιόν θα είναι στην Αθήνα και την Κύπρο.

Jeroen Dijsselbloem
Τόνισε ότι ο Γκίκας Χαρδούβελης παρουσίασε στο Eurogroup το ελληνικό σχέδιο για την επόμενη μέρα. Ωστόσο, όπως είπε, η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεργαστούν στενά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόΗ ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προϋπόθεση για να υπάρξει συζήτηση για τα επόμενα βήματα, ξεκαθάρισε.
v.- Jurki Katainen 4-11
«ο μέσος πολίτης μπορεί μεν να μην αντιλαμβάνεται και να μην επικροτεί τις μεταρρυθμίσεις,ωστόσο το γεγονός ότι η πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2015 είναι πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μ.ο. δίνει μια ελπίδα ότι οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν καρπούς.»
Ενώ όλα τα στοιχεία συντείνουν στο ότι η Ελλάδα είναι στα όρια της εξόδου από την κρίση μιας και:
1.- Οι πρόδρομοι δείκτες της Ελληνικής Οικονομίας αρχίζουν να γίνονται θετικοί (πατήστε εδώ)
2.- Για πρώτη φορά μετά από 6-7 χρόνια βλέπουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε δύο συνεχόμενα τρίμηνα (πατήστε εδώ) σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ.
3.- Υπάρχει σαφώς πρωτόγεννες ταμειακό πλεόνασμα, βάση των στοιχείων της ΤτΕ (πατήστε εδώ).
4.- Κάποιες επενδύσεις δειλά δειλά ξεκινούν.
5.- Ο τουρισμός κάνει συνεχόμενα άλματα και ρεκόρ, αποτελώντας την λοκομοτίβα της Οικονομίας.
Οι Έλληνες πολιτικοί αποδεικνύονται και πάλι λίγοι και μικρόνοες. Από τη μια οι συγκυβερνώντες προσπαθούν με τεχνάσματα να μην εφαρμόσουν τίποτε από αυτά που συμφωνήθηκαν πριν 6 μήνες με την τρόικα και από την άλλοι η αντιπολιτευόμενοι έχει ονειρώξεις «επανάστασης» και «εφόδου για την κατάληψη των ανακτόρων».  Ενώ ο Ελληνικός λαός σηκώνει "μπαντιέρες" επανάστασης έτοιμος να τινάξει στον αέρα όλες τις θυσίες του.
Ας ευχηθούμε να μην επαληθευθεί η φράση του Στ. Μάνου «όταν ο Ελληνικός λαός βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού......πηδάει».

Αν και προσωπικά θα επιμείνω ότι τελικά θα τα βρουν με την τρόικα και όλα θα προχωρήσουν ομαλά και θα επιλυθούν στις 18 Δεκεμβρίου.  Άλλωστε αυτό είναι το πρωταρχικό σενάριο - κατ' εμέ - όπως το ανάρτησα στο post «8-11 έως 18-12....... 40 ημέρες που θα κρίνουν το μέλλον αυτής και της επόμενης γενιάς....»

Σε αυτό μάλλον κατατείνει και οι επί τριημέρου δηλώσεις των Παπαδημούλη, Γλέζου, Τσουκαλά.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου