του Πάσχου Μανδραβέλη
πηγή: Καθημερινή
Το εντυπωσιακό δεν είναι τα 22 εκατ. πρόστιμο που θα πληρώσει η χώρα στην Ε.Ε. για τις παράνομες χωματερές· συνηθισμένοι οι φορολογούμενοι στα πρόστιμα. Το εκπληκτικό είναι η γεωγραφική κατανομή τους. Ας εξαιρέσουμε την Περιφέρεια Αττικής. Εκεί ακόμη περιμένουμε να δούμε πώς μαζεύουν οι αντιμνημονιακοί τα σκουπίδια και -όπως όλοι προβλέπουν- ο ένας και μοναδικός ΧΥΤΑ των Λιοσίων θα εκραγεί από υπερσυσσώρευση.
Το εκπληκτικό είναι πως οι περιφέρειες με τις περισσότερες χωματερές είναι εκείνες τις οποίες διαφημίζουμε παγκοσμίως για την «ανείπωτη ομορφιά τους». Στον χάρτη διασποράς των 49 χωματερών («Κ» 20.11.2014) βλέπουμε 18 από αυτές (δηλαδή το ένα τρίτο) να βρίσκονται στην Πελοπόννησο και μάλιστα σε παραθεριστικούς δήμους, όπως είναι το Λουτράκι, το Ξυλόκαστρο, η Μεσσήνη, ο Δήμος Κυνουρίας, ή ορεινοί προορισμοί όπως είναι ο Δήμος Γορτυνίας, Ανδρίτσαινας-Κρεσταίνων κ.λπ. Χωματερή έχει ακόμη και ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης εκεί όπου υποδέχονται τους τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων με νταούλια. Οι τουρίστες αυτοί για να επισκεφθούν την Αρχαία Ολυμπία περνούν κι από τον Δήμο Πηνειού και δεν ξέρουμε αν το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει και επίσκεψη σε ένα μνημείο του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, που είναι η χωματερή του εν λόγω δήμου.
Το άλλο ένα τρίτο των ανεξέλεγκτων χωματερών βρίσκεται στο Νότιο Αιγαίο, σε νησιά που είναι τα μπριλάντια του ελληνικού τουριστικού στέμματος: Θήρα, Μήλος, Σίφνος, Ικαρία, Πάτμος, Χάλκη κ.λπ. Δεκαέξι νησιά που είναι η ατμομηχανή της βαριάς μας βιομηχανίας δεν έχουν ακόμη βρει τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων (τι στην ευχή; σκουπίδια θα καίει αυτή η ατμομηχανή;).
Γεννάται όμως ένα ερώτημα. Καλά οι πολιτικοί (της κεντρικής ή της τοπικής σκηνής) είναι μπήξε-δείξε και δεν ενδιαφέρονται για το καλό του τόπου. Δεν ενδιαφέρονται καν για τα πρόστιμα που θα πληρώσει η Ελλάδα από τους φόρους μας· οι ιθαγενείς στενάζουν υπό το βάρος του ΕΝΦΙΑ και λοιπών φόρων και η χώρα θα πληρώνει 54.450 ευρώ καθημερινά μέχρι να κλείσει και η τελευταία χωματερή. Οι επιχειρηματίες, οι μαγαζάτορες αυτών των περιοχών δεν ενδιαφέρονται για την επιβίωση των οικονομικών τους μονάδων; Δεν νοιάζονται να γίνει ο τόπος τους καλύτερος, να κερδίσουν περισσότερα, να προκόψουν κι αυτοί μαζί με τον τόπο; Τι κάνουν για αυτό; Πώς πιέζουν την Πολιτεία; Πάλι οι ξένοι θα φταίνε αν η ελπίδα της ελληνικής οικονομίας πεταχτεί σε κάποια από τις παράνομες χωματερές που βρίσκονται δίπλα στις παραλίες;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου