Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Οι αντιμνημονιακοί που φέρνουν νέο μνημόνιο......πανηγυρίζωντας.....

Αυτό που παρατηρούμε αυτές τις μέρες ξεπερνάει και τα όρια της πιο αχαλίνωτης φαντασίας.  Μιας φαντασίας που θα ζήλευαν πένες όπως αυτή του Jules Wern και του Erich von Däniken, ενώ παράλληλα ταϊζουν το poppolo παραμύθια επιπέδου Hans Christian Andersen, θα ήθελα να γράψω Αισώπου, αλλά τα παραμύθια του τελευταίου ήταν εξόχως διδακτικά και έμοιαζαν περισσότερο με παραβολές.


Όπως όλοι ξέρουμε, στις 31-12-2014 το περιλάλητο και τόσο "μισητό" μνημόνιο θα λάμβανε τέλος και χρειαζόταν απλά να κλείσει η τελευταία αξιολόγηση και να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα πριν από αυτή.  Δεν ξεχνούμε βέβαια ότι αυτή πήρε παράταση ως τις 28-02-2015.


Και μετά ήρθαν οι αντιμνημονιακοί.  


Η φαιδρότητα του πράγματος είναι πραγματικά μοναδική.  Με την αλλαγή της κυβέρνησης και την προεκλογική περίοδο που προηγήθηκε "καταφέραμε" το ακατόρθωτο........να συζητάμε πλέον όχι την έξοδο από το μνημόνιο αλλά την υπογραφή ενός νέου μνημονίου με άλλο όνομα.....και μάλιστα πριν από αυτό ζητάμε μια περίοδο χάριτος στην οποία όλα θα παγώσουν μαζί με την οικονομία.


Ήδη τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού έχουν καταρρεύσει, υπ' ευθύνη της παρούσας κυβέρνησης που καλούσε τους πολίτες να μην πληρώνουν, οι εισροές από τα ταμεία της Ε.Ε. έχουν παγώσει και φυσικά, οι επενδύσεις που θα ξεκινούσαν λόγω των αποκρατικοποιήσεων έχουν σταματήσει μπροστά στην αβεβαιότητα για το τι μας ξημερώνει, ενώ και κάθε άλλη επένδυση έχει ανασταλεί.  Ακόμη και τα ξένα Funds που επένδυαν στην Ελλάδα έχουν κάνει «κράτει μηχανών».


Με λίγα λόγια όχι απλά οδηγούμαστε σε ένα νέο μνημόνιο αντί της εξόδου - επαναλαμβάνω - αλλά θα είναι και πολύ πιο σκληρό λόγω του ναυαγίου του κρατικού μηχανισμού και όλα αυτά ακόμη και στην περίπτωση που οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αποδεχθούν τις απαιτήσεις της σημερινής κυβέρνησης, για πλεόνασμα 1,5% κλπ μιας και το χρηματοδοτικό κενό αυξάνεται μέρα με την μέρα και οι υποχρεώσεις τρέχουν αμείλικτα.


Μάλιστα εχθές ο Γιάνης (με ένα νι) μας είπε ότι θα υπέγραφε ευχαρίστως το προσχέδιο Moscovisci το οποίο στην ουσία δεν ήταν τίποτε άλλο παρά παράταση του μνημονίου μέχρι να υπογραφεί ένα νέο μνημόνιο. Ας το δούμε:

»Σήμερα το Eurogroup κατέγραψε την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα, βασιζόμενο στον εντατικό διάλογο μεταξύ των νέων ελληνικών αρχών και των θεσμών.
»Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή τους δέσμευση για μια ευρύτερη, κοινωνικά πιο δίκαιη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρύθμισης που θα έχει στόχο την μακροπρόθεσμη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης.
»Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσουν μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης.
»Ανακοίνωσε την πρόθεση της να αναλάβει άμεση δράση για να διασφαλίσει ένα πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα και για να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση. Θα διασφαλίσει ότι οποιοδήποτε νέο μέτρο δεν θα αναστρέφει υπάρχουσες δεσμεύσεις και ότι θα έχει πλήρη χρηματοδότηση. Θα απέχει από μονομερείς ενέργειες και θα εργαστεί σε στενή συνεννόηση με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους.
»Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της στους εταίρους, για να διασφαλίσει υγιή και βιώσιμα δημόσια οικονομικά, επιτυγχάνοντας και στη συνέχεια διατηρώντας μεγάλα (sizeable) πρωτογενή πλεονάσματα.
»Η δυνατότητα της επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου του 2015 θα εξεταστεί υπό το φως των νέων οικονομικών συνθηκών. Τα μέτρα για την μείωση του βάρους του χρέους και της επίτευξης μιας ακόμα πιο αξιόπιστης και βιώσιμης μείωσης του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ θα εξεταστεί σε ευθυγράμμιση με την δέσμευση του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012.
»Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την ξεκάθαρη δέσμευση τους να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους προς όλους τους πιστωτές τους.
Τα παραπάνω σχηματίζουν την βάση για μια παράταση της τρέχουσας δανειακής συμφωνίας, που θα μπορούσε να πάρει την μορφή ενός ενδιάμεσου [4 μηνών] προγράμματος, ως ένα μεταβατικό στάδιο για ένα νέο συμβόλαιο ανάπτυξης για την Ελλάδα, που θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί σε αυτήν την περίοδο.
»Όπου κρίνεται απαραίτητο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσφέρει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για να ενισχύσει και να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
»Το Eurogroup καλεί τους θεσμούς να συνεχίσουν την τεχνική εργασία με τις ελληνικές αρχές, μεταξύ των οποίων και ο υπολογισμός των ενδιάμεσων χρηματοδοτικών αναγκών, πως θα καλυφθούν και τους κατάλληλους όρους. Οι θεσμοί θα δώσουν αναφορά στο Eurogroup ως την 21η Φεβρουαρίου

και το Αγγλικό κείμενο:












































Πράγματι παρατηρούμε μια τεράστια "επιτυχία" των αντιμνημονιακών......μας φέρνουν νέο μνημόνιο και το πιθανότερο χειρότερο από το προηγούμενο....κι όλα αυτά για να φτάσει το σύστημα του χθες να κάνει τους τελευταίους σπασμούς για να προστατεύσει το στρατό των αφισοκολλητών και σφουγγοκολάριων του Δημοσιοκηφηνιστάν, τους σφουγγοκωλάριους 
συντεχνίτες και τους κρατικοδίαιτους λαμογιο "επιχειρηματίες".


Αχ! Βρε Σουρή πόσο επίκαιρος είσαι ακόμη και σήμερα;



Ποιος είδε κράτος λιγοστό
σ’ όλη τη γη μοναδικό,
εκατό να εξοδεύει
και πενήντα να μαζεύει;

Να τρέφει όλους τους αργούς,
νά ‘χει επτά Πρωθυπουργούς,
ταμείο δίχως χρήματα
και δόξης τόσα μνήματα;

Νά ‘χει κλητήρες για φρουρά
και να σε κλέβουν φανερά,
κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε
τον κλέφτη να γυρεύουνε;

Όλα σ’ αυτή τη γη μασκαρευτήκαν
ονείρατα, ελπίδες και σκοποί,
οι μούρες μας μουτσούνες εγινήκαν
δεν ξέρομε τί λέγεται ντροπή.

Σπαθί αντίληψη, μυαλό ξεφτέρι,
κάτι μισόμαθε κι όλα τα ξέρει.
Κι από προσπάππου κι από παππού
συγχρόνως μπούφος και αλεπού.

Θέλει ακόμα  -κι αυτό είναι ωραίο-
να παριστάνει τον ευρωπαίο.
Στα δυό φορώντας τα πόδια που ‘χει
στο ‘να λουστρίνι, στ’ άλλο τσαρούχι.

Σουλούπι, μπόϊ, μικρομεσαίο,
ύφος του γόη, ψευτομοιραίο.
Λίγο κατσούφης, λίγο γκρινιάρης,
λίγο μαγκούφης, λίγο μουρντάρης.

Και ψωμοτύρι και για καφέ
το «δε βαρυέσαι» κι «ωχ αδερφέ».
Ωσάν πολίτης, σκυφτός ραγιάς
σαν πιάσει πόστο: δερβέναγάς.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου