Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Economist: Η Ελλάδα βαδίζει τρεκλίζοντας στην καταστροφή

Ήταν μία παράσταση που θα έκανε τον Orwell υπερήφανο για τη διγλωσσία της. Χθες το απόγευμα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι παραμένει προσηλωμένος στην εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, με την ευρωζώνη με την οποία παρασχέθηκε τετράμηνη παράταση στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας του.  Ο ίδιος προχώρησε αμέσως στην παρότρυνση προς τους βουλευτές να ψηφίσουν ένα νόμο για την "ανθρωπιστική κρίση", που προβλέπει κουπόνια τροφίμων και δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια για απόρους.  Αυτό ήταν ακριβώς το είδος του μέτρου που η συμφωνία Φεβρουάριο υποχρέωνε την Ελλάδα να αποφύγει δηλαδή τη λήψη νομοθετικών μέτρων χωρίς διαβούλευση με τους πιστωτές της.


Ως εκ τούτου, ο κ Τσίπρας φτάνει σήμερα στις Βρυξέλλες, για τη σύνοδο κορυφής της Ευρώπης επικεφαλής της κυβέρνησης του, κάτω από ένα σύννεφο καχυποψίας. Η ελληνική περίπτωση δεν είναι στην επίσημη ατζέντα, αλλά είναι στην κορυφή του μυαλού του καθενός. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας του Φεβρουαρίου η Ελλάδα έπρεπε να καταρτίσει και να ξεκινήσει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ως αντάλλαγμα για την εκταμίευση μετρητών του προγράμματος διάσωσης ώστε να κρατηθεί η οικονομία της χώρας στη ζωή.

Αντ 'αυτού οι υπουργοί της υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησης έχουν ξοδέψει τον χρόνο τους συμπεριφερόμενοι ωσάν κλόουν,  O κος Τσίπρας κατηγόρησε τη Γερμανική κυβέρνηση γιατί δεν τίμησε τις παρελθούσες υποχρεώσεις για τις πολεμικές αποζημιώσεις το Β'  Παγκοσμίου Πολέμου.  Ο υπουργός του της Άμυνας, απείλησε να ανοίξει τις πόρτες της Ελλάδας - και άρα της Ευρώπης - στους εξαθλιωμένους και πιθανά επικίνδυνους μετανάστες από τη Μέση Ανατολή.  Κι ο Γιάνης Βαρουφάκης, υπουργός Οικονομικών, διόλου προβληματισμένος, εμφανίζεται σε γκλάμουρ φωτογράφιση γαλλικού περιοδικού.


Εν τω μεταξύ, η δουλειά που χρειάζεται για να λυθούν τα προβλήματα της χώρας δεν έχει καλά καλά ξεκινήσει.Τεχνικά κλιμάκια που έχουν αποσταλεί στην Αθήνα για να ελέγξουν την πραγματική κατάσταση των οικονομικών στοιχείων της Ελλάδας και να συζητήσουν τις λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων αντιμετώπισαν κωλυσιεργίες και καθυστερήσεις. Κανείς λοιπόν δεν ξέρει ακριβώς πόσο άσχημα είναι τα οικονομικά της Ελλάδας και λίγοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι μπορεί να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της περισσότερο από μερικές βδομάδες. Η λύση φαίνεται να είναι πιο μακρινή από ποτέ.
Σήμερα το απόγευμα ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, θα προεδρεύσει μίας συνάντησης μεταξύ του κ. Τσίπρα και των σημαντικότερων «παικτών» του ελληνικού δράματος: της Άγκελας Μέρκελ, της καγκεlαρίου της Γερμανίας, του Μάριο Ντράγκι, προέδρου της ΕΚΤ, του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, προέδρου της Κομισιόν, του Γερούν Ντάισελμπλουμ, προέδρου του Eurogroup, και του Φρ. Ολάντ, προέδρου της Γαλλίας. Ο κ. Τσίπρας θα έχει άλλη μια ευκαιρία να ανοίξει τα χαρτιά του τη Δευτέρα, οπότε και θα επισκεφτεί το Βερολίνο μετά από πρόσκληση της Άγκελα Μέρκελ.
Tο ότι εξασφάλισε αυτές τις συζητήσεις είναι μία κάποια νίκη για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος εδώ και καιρό επιδιώκει μία πολιτική λύση στην ελληνική κρίση. Αλλά είναι αρκετά δύσκολο να δει κανείς τι περιμένει να κερδίσει από αυτές, εκτός από το να ξαναχτίσει την εμπιστοσύνη που η κυβέρνησή του κατέστρεψε τους τελευταίους δύο μήνες. Δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι η κ. Μέρκελ ή οποιοσδήποτε άλλος θα αποκλίνει από τη γραμμή στην οποία η Ευρωζώνη έχει με συνέπεια κρατήσει από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία κατά το τέλος Ιανουαρίου: ότι δηλαδή τα χρηματοδοτικά προβλήματα της Ελλάδας πρέπει να λυθούν πολιτικά στο Eurogroup, αλλά τεχνικά μέσω των θεσμών που κάποτε ήτανγνωστοί ως τρόικα. (η ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ).
Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται ακόμα να πιστεύει πως μπορεί να κερδίσει μια ανακούφιση για την Ελλάδα μέσα από την καθαρή δύναμη της πολιτικής του βούλησης. Ωστόσο, δεν έχουν παρουσιαστεί νέες δυνατότητες από τότε που επετεύχθη η συμφωνία του Φεβρουαρίου.
Ο κ. Ντράγκι δε φαίνεται έτοιμος να ενδώσει στις ελληνικές παρακλήσεις και να επιτρέψει περισσότερο βραχυπρόθεσμο χρέος για την Ελλάδα. H συζήτηση για τους δημοσιονομικούς στόχους και το χρέος της Ελλάδας θα επιστρέψει, αλλά δεδομένου του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, αυτά έχουν πλέον μικρή σημασία. Και οι πιστωτές της Ελλάδας δεν πρόκειται να χαλαρώσουν τις απαιτήσεις τους. Η αδιαλλαξία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει επιτύχει μόνο να κάνει ακόμα πιο αδιάλλακτους τους Ευρωπαίους.
Μαύρα σύννεφα εμφανίζονται παντού. Οι εκροές καταθέσεων επιταχύνονται, τα έσοδα από φόρους μειώνονται, το ΔΝΤ είναι ενοχλημένο, η ΕΚΤ αδιάλλακτη και η Κομισιόν αρχίζει να χάνει την υπομονή της. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ο Ντάισελμπλουμ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για λύση στα πρότυπα της Κύπρου για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. 
Eίναι δύσκολο να δει κανείς τι έχει επιτύχει η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτοί οι Έλληνες είναι οι πιο ιδιαίτεροι άνθρωποι με τους οποίους έχω δουλέψει» υποστήριξε ένας αξιωματούχος.
Η ελληνική οικονομία καταστράφηκε από την λιτότητα που επέβαλαν τα δύο προγράμματα διάσωσης. Μετά από πέντε χρόνια εκχώρησης της χάραξης πολιτικής στην τρόικα, η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ανακτήσει τον έλεγχο είναι απολύτως κατανοητή. Αλλά δεν μπορεί να επιλύσει το βασικό πρόβλημα: την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών. Καμία εντυπωσιακή αντίδραση από τον κ. Τσίπρα δεν θα το αλλάξει αυτό.

πηγή: economist

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου