Ρωτήστε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για την κατάσταση στην οποία είναι η χώρα του και πιθανότατα θα λάβετε μία πολύ διαφορετική απάντηση από αυτήν που ακούγεται στην ευρωζώνη.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών είπε τη Δευτέρα πως είναι πεπεισμένος ότι η κυβέρνησή του κάνει ό,τι απαιτείται για να εξασφαλίσει περισσότερη χρηματοδότηση και να αποφύγει τη χρεοκοπία. Οι ομόλογοί του, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Eurogroup, έκαναν λόγο για μικτά μηνύματα, χασομέρι και απουσία λεπτομερειών αναφορικά με την επιδείνωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης της Ελλάδας.
Πέρα από τις εντυπώσεις, τα χρονικά περιθώρια για την Ελλάδα εξαντλούνται, όπως επίσης και τα χρήματα, αλλά και οι φίλοι. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, του οποίου η κυβέρνηση ήταν η πιο συμφιλιωτική νότα προς τα ελληνικά αιτήματα για λιγότερη λιτότητα, εξέφρασε την απογοήτευσή του με τον Βαρουφάκη. Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ανησυχεί για επανάσταση ενάντια στη λιτότητα στην πατρίδα του, επίσης σκληραίνει τη ρητορική του.
«Είναι η ώρα όπου δεν χρειάζονται άλλες διακηρύξεις προθέσεων ούτε σλόγκαν, αλλά νούμερα και αξιόπιστα στοιχεία» δήλωσε ο κ. Σαπέν στις Βρυξέλλες.
Η Ελλάδα διεκδικεί την εκταμίευση της δόσης των 7 δισ. ευρώ, ενώ φημολογείται πως τα δημόσια ταμεία μπορεί να αδειάσουν μέχρι τα τέλη του μήνα. Και ενώ τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να ξεκινήσουν εργασίες την Τετάρτη για να εκτιμήσουν τις ανάγκες της χώρας, οι αξιωματούχοι στην ευρωζώνη διαμαρτύρονται για την έλλειψη προόδου.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πως μεγάλο μέρος των διαπραγματεύσεων τις τελευταίες εβδομάδες «ήταν απολύτως χάσιμο χρόνου». «Δεν έγιναν πολλά» στην Ελλάδα από το Φεβρουάριο, όταν η ευρωζώνη επέτρεψε την 4μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης» είπε και συμπλήρωσε: «Οπότε εγείρεται το ερώτημα: πόσο σοβαροί είναι;».
Για τον Βαρουφάκη, τον 53 ετών οικονομολόγο του οποίου η εξειδίκευση είναι στη θεωρία παιγνίων, όλα πάνε καλά και η κυβέρνηση βρίσκεται σε τροχιά για να ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις της. «Πιστεύω πως κάνουμε τη δουλειά μας σωστά» είπε και συμπλήρωσε: «Η δουλειά μας είναι να ξεκινήσουμε τη διαδικασία η οποία είναι απαραίτητη για να έχει εμπιστοσύνη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
Η ελληνική κυβέρνηση, αφού υποσχέθηκε στο εκλογικό σώμα ότι θα απελευθερώσει τη χώρα από τις προϋποθέσεις που συνδέονται με το πρόγραμμα στήριξης, τώρα δεσμεύεται να ολοκληρώσει ένα πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων σε αντάλλαγμα για τη στήριξη. Τώρα χρειάζεται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα τις εφαρμόσει.
«Εάν συνεχίσει έτσι, το αυτοκινητικό δυστύχημα είναι αναπόφευκτο» σχολιάζει ο Andrew Lynch, διαχειριστής κεφαλαίων στη Schroder Investment Management και συμπληρώνει: «Και οι δύο πλευρές χρειάζεται να σταματήσουν τις πόζες και να καταλήξουν το ταχύτερο δυνατό σε συμφωνία επειδή σε αντίθετη περίπτωση θα φτάσουν σε ένα σημείο όπου θα είναι επιρρεπείς σε ατυχήματα. Και εκεί τα ατυχήματα μπορεί να είναι πολύ σοβαρά».
Ο Βαρουφάκης έχει ήδη εξοργίσει τους ομολόγους του φτάνοντας σε μία συνεδρίαση του Eurogroup με καθυστέρηση 35 λεπτών, όπως δήλωσαν δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, διατηρώντας την ανωνυμία τους καθώς οι συνεδριάσεις του Eurogroup είναι ιδιωτικές.
Σύμφωνα με τους ίδιους, μπήκε στη συνεδρίαση με μία κάμερα, παρότι αυτό δεν επιτρέπεται επειδή οι συζητήσεις υποτίθεται ότι διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Όταν εκείνες οι συζητήσεις κατέρρευσαν, ο Βαρουφάκης χαρακτήρισε την πρόταση της ευρωζώνης για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος στήριξης «εξωφρενική» και «απαράδεκτη».
Υπουργοί της ευρωζώνης του είπαν επίσης να μιλά με λιγότερο διασπαστικό ύφος, όπως αποκαλύπτει άλλος Ευρωπαίος παράγοντας. Οι υπουργοί έχουν εξοργιστεί από τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί, είπε ο ίδιος.
Ο Βαρουφάκης ενόχλησε την ιταλική κυβέρνηση όταν ανέφερε στις 8 Φεβρουαρίου ότι οι Ιταλοί αξιωματούχοι του είπαν πως και η δική τους χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν χαρακτήρισε τα σχόλιά του «εκτός τόπου».
Και ενώ κάποτε ο διχασμός μεταξύ Βορρά και Νότου έδινε στην Ελλάδα κάποιους φυσικούς συμμάχους ενάντια στη γερμανικά καθοδηγούμενη λιτότητα, τώρα υπάρχουν πολιτικοί λόγοι για τις χώρες του Νότου να αποφεύγουν το Βαρουφάκη.
Στην Ισπανία, το αντιμνημονιακό Podemos ηγείται στις δημοσκοπήσεις εν όψει των εκλογών στα τέλη του έτους. Στην Πορτογαλία, οι εκλογές θα γίνουν το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο και οι Σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο βρίσκονται πίσω στις δημοσκοπήσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση «προσπαθεί να χτίσει συμμαχίες με την ευρωπαϊκή περιφέρεια και επίσης με την Ιταλία και τη Γαλλία - τις άλλες χώρες που αντιτίθενται στη λιτότητα» εξηγεί ο Mujtaba Rahman, πρώην αξιωματούχος της Ε.Ε. που τώρα είναι διευθυντής ευρωπαϊκής ανάλυσης στο Eurasia Group και συμπληρώνει: «Για πολύ διαφορετικούς λόγους, κάθε μία από αυτές τις χώρες συμμαχεί πρακτικά με τη Γερμανία».
Έτσι, το πιο υπερχρεωμένο κράτος της Ευρώπης βρίσκεται «απέναντι σε έναν άξονα δυνάμεων, με πρωτεργάτες τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους» όπως δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ο Αλέξης Τσίπρας. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την εχθρική αντίδραση του υπουργού Οικονομικών της Ισπανίας, Luis de Guindos, ο οποίος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του και για τις διαπραγματεύσεις της Δευτέρας
Ορισμένες φορές, «τα μηνύματα των Ελλήνων υπουργών δεν είναι πολύ ευθυγραμμισμένα» είπε μετά τη συζήτηση και συμπλήρωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου