Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Και όμως οι Κασσάνδρες σιώπησαν........γιατί;

Έως σήμερα και για τουλάχιστον 7 μήνες διαβάζαμε, στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και σε συνεχόμενα καταστροφολογικά δημοσιεύματα ότι οι ξένοι ξεπουλούν και φεύγουν από το Ελληνικό Χρηματιστήριο.  Επί 7 μήνες με στοιχεία από το axia numbers αποδεικνύαμε ότι αυτό σε καμία περίπτωση δεν είχε ισχύ μιας τόσο τα ενεργά χαρτοφυλάκια των ξένων επενδυτών αυξανόταν όσο και η συμμετοχή τους στην συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.Α.


Για πρώτη φορά είχαμε δηλώσεις στελεχών του επιπέδου ενός Paulson, e-mail επενδυτών όπως ο Sponer και το Capital Group - που τελικά επιβεβαιώθηκε πλήρως - ότι είτε αναμένουν τις πολιτικές εξελίξεις είτε θέλουν να φύγουν σαν τρελοί από την Ελληνική αγορά εάν και εφόσον επιβεβαιωθούν τα σενάρια.

Για πρώτη φορά, επίσης, από τον Ιανουάριο του 2014, οπότε και ξεκινήσαμε τη δημοσίευση στοιχείων, παρατηρείται μείωση τόσο του ποσοστού των ενεργών ξένων χαρτοφυλακίων όσο και του ποσοστού τους επί της συνολικής κεφαλαιοποίησης.  Αν και οριακά στον παρακάτω πίνακα παρατηρούμε ότι σε επίπεδο ενεργών λογαριασμών είχαμε έστω και οριακή,  μείωση της τάξης του 0,02% ενώ σε επίπεδο συμμετοχής στη συνολική κεφαλαιοποίηση του FT/ASE 25 είχαμε και πάλι οριακή μείωση της τάξης του 0,62.


 
στοιχεία axianumbers



Βέβαια ακόμη και παρά την εμφάνιση αυτών των ανησυχητικών σημείων η οποία ελπίζουμε να είναι συγκυριακή, στον πίνακα 2, βλέπουμε ότι οι ξένοι επενδυτές συνεχίζουν να εμφανίζονται με καθαρές εισροές στο Χ.Α.Α.  και τους τελευταίους 25 μήνες.





- μειωμένες κατά πολύ βέβαια σε σχέση με το 2013 όπως παρατηρούμε στον παρακάτω πίνακα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου