Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς. Αποτελέσματα εννεαμήνου 2014.



Η Τράπεζα Πειραιώς ιδρύθηκε το 1916. Για πολλές δεκαετίες λειτούργησε ως ιδιωτική Τράπεζα, ενώ το διάστημα 1975-1991 πέρασε υπό κρατικό έλεγχο. Από το Δεκέμβριο του 1991 που ιδιωτικοποιήθηκε έχει παρουσιάσει μεγάλη ανάπτυξη εργασιών, μεγεθών και δραστηριοτήτων, ενώ σήμερα κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά, και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τέσσερις λεγόμενες, συστημικές Ελληνικές τράπεζες.





Τα έσοδα από τόκους, που αποτελούν και το  σημαντικότερο μέρος των εσόδων, παραμένουν στα ίδια επίπεδα, και το ίδιο ισχύει και για τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες. Παρά όμως το γεγονός αυτό, υπάρχει αύξηση στο καθαρά έσοδα από τόκους, πιθανόν λόγω αύξησης της διαφοράς επιτοκίου μεταξύ χορηγήσεων και καταθέσεων, αλλά και στα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες  (Διάγραμμα 1).


Διάγραμμα 1

   






Τα συνολικά έξοδα δείχνουν τάση σταθεροποίησης ως απόλυτο νούμερα, ενώ μειώνονται σημαντικά ως ποσοστό των εσόδων, λόγω της αύξησης των τελευταίων που παρατηρείται στα έσοδα συγκριτικά με την προηγούμενη περίοδο. Η αύξηση αυτή στα έσοδα είναι αποτέλεσμα κυρίως των αυξημένων εσόδων από τόκους, λόγω της καλύτερης διαφοράς μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων (Διάγραμμα 2).



Διάγραμμα 2


   



Βελτίωση παρουσιάζει ο δείκτης καταθέσεων προς χορηγήσεις κυρίως λόγω της μείωσης των χορηγήσεων, σε συνδυασμό με την σταθεροποίηση στα τρέχοντα επίπεδα  καταθέσεων (Διάγραμμα 3)

 



Διάγραμμα 3

   


Η μείωση των χορηγήσεων προέρχεται σε μεγαλύτερο βαθμό από την λιανική τραπεζική, και δευτερευόντως από τις χορηγήσεις σε επιχειρήσεις και δημόσιο (Διάγραμμα 4).


Διάγραμμα 4
 

 
 
 
Ενώ οι σωρευτικές προβλέψεις απομείωσης φτάνουν πλέον στο 14,9% του συνολικού χαρτοφυλακίου,  από 8,4% την προηγούμενη περίοδο (Διάγραμμα 5)
  

Διάγραμμα 5

 

 

Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι τα κέρδη προ φόρων και απομειώσεων, και αφού αφαιρεθεί η υπεραξία που προκύπτει για την προηγούμενη περίοδο, από την συγχώνευση με την Αγροτική προκειμένου να καταστούν το δυνατόν συγκρίσιμα, παρουσιάζουν αύξηση 77,4%. Έτσι, και με δεδομένη την μείωση του αριθμού των συνολικά απασχολούμενων στον όμιλο κατά περίπου 9,3%, προκύπτει σημαντική αύξηση των εσόδων και κερδών ανά εργαζόμενο (Διάγραμμα 6)



Διάγραμμα 6

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου