Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Q.E: alea jacta est ή όχι για τη διάβαση του Ρουβικώνα της ποσοτικής χαλάρωσης.........

Σήμερα θα διεξαχθεί στις στην Φρανκφούρτη, έδρα της E.C.B. όπου και θα συνεδριάσει η Ε.Ε. της και τα αποτελέσματα της θα τα μάθουμε στις 13:30.  Τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτή τη συνεδρίαση; Ουδείς γνωρίζει.  Θα προχωρήσει ο Mario Draghi στη διάβαση του Ρουβικώνα ή όχι; Θα αποφασιστεί η έναρξη ενός Q.E. ή ακόμη καλύτερα ενός Q.Q.E. ή όχι; 


Εχθές ανακοινώθηκε από την Markit ότι ο συνολικός δείκτης PMI βρέθηκε στα κατώτατα 16 μηνών στο 51,1 από 52,1  τον προηγούμενο μήνα, με το Reuters να σχολιάζει «Οι συνεχιζόμενες μειώσεις τιμών σε συνδυασμό με τις ενδείξεις επιδείνωσης και στις χώρες του πυρήνα, θα προβληματίσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία συνεδριάζει αύριο και μάχεται για την ανάκαμψη της οικονομίας και για την στήριξη του πληθωρισμού».

Στον ίδιο ρυθμό κινείται και η ανάπτυξη όπως ανέφερε ο  επικεφαλής αναλυτής της Markit Chris Williamson ανέφερε «Η ευρωζώνη φαίνεται πως θα καταγράψει ανάπτυξη μόλις 0,1% του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ενώ είναι μεγάλες οι πιθανότητες αυτή η στασιμότητα να γυρίσει σε νέα ύφεση με το νέο χρόνο εάν δεν υπάρξουν ενδείξεις ανάκαμψης της ζήτησης».

Ενώ όπως μας πληροφόρησε το Bloomberg, σε ημερίδα στην Ουάσινγκτον, ο Dimon είπε πως στην Ευρώπη θα είναι δύσκολα τα πράγματα, προβλέποντας πολυετή «ανάπτυξη χαμηλότερη των βέλτιστων δυνατοτήτων της». «Όλοι έχουν τα ίδια δομικά ζητήματα που διαβάζετε για άλλες χώρες, όμως πρόκειται για 17 κράτη –και ορισμένα από αυτά τα δομικά ζητήματα έχουν συμφωνηθεί σε 17 κοινοβούλια και στη συνέχεια στις Βρυξέλλες».

Τα ίδια συμβαίνουν και στο μέτωπο του πληθωρισμού ο οποίος υποχώρησε στο 0,3% και θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι καταστατικός στόχος της ECB είναι να διατηρεί το συγκεκριμένο μέγεθος μεταξύ 2% και 3%.

Από το μέτωπο της ανεργίας έχουμε μια στασιμότητα στο υψηλότατο 11,5%.

Με λίγα λόγια όλα συνηγορούν στην έναρξη ενός προγράμματος κρατικών ομολόγων.

Βέβαια ο Draghi βρίσκεται αντιμέτωπος με την άρνηση τόσο της Bundesbank όσο και του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ενώ ο Αλαν Ρουσκίν, της Deutsche Bank δήλωσε: «Νομίζω ότι έχουμε ακούσει αρκετές δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ που υποδεικνύουν ότι είναι πολύ νωρίς να περιμένουμε κάτι το Δεκέμβριο καθώς θέλουν να δουν εάν αποδίδουν κάποιες από τις παλαιότερες αποφάσεις τους», όπως για παράδειγμα τα στοχευμένα φτηνά δάνεια προς τις τράπεζες T-LTRO.

Ας ελπίσουμε το «whatever it takes» που επαναλαμβάνεται μονότονα από τον Super Mario να λάβει επιτέλους σάρκα και οστά και να μην παραμείνουμε και πάλι στις δηλώσεις.........

Στα καθ' υμάς; Ελάχιστα θα επηρεάσει οποιαδήποτε τέτοια απόφαση την Ελλάδα εάν δεν διορθώσει τις διαρθρωτικές αδυναμίες της.  Το χειρότερο όλων θα είναι να κρυφτούν τα προβλήματα κάτω από το χαλί για άλλη μια φορά, με αφορμή ένα τέτοιο πρόγραμμα......


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου