Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Ένα πιθανότατο σενάριο........BNP Paribas: Ποια κίνηση-έκπληξη Σαμαρά μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα

πηγή: euro2day
Το ενδεχόμενο ο Α. Σαμαράς να «διευκολύνει» τους βουλευτές να εκλέξουν πρόεδρο ανακοινώνοντας εκλογές το β’ εξάμηνο του 2015 εξετάζει η γαλλική τράπεζα. Γιατί «συμφέρει» τόσο την κυβέρνηση όσο και το ΣΥΡΙΖΑ.
Μια υπόσχεση του Ελληνα πρωθυπουργού ότι σε περίπτωση που εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προχωρήσει σε επίσπευση των εκλογών, για παράδειγμα κάποια στιγμή το β’ εξάμηνο του 2015, θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα, υποστηρίζει η γαλλική τράπεζα σε σχόλιό της για την ελληνική πολιτική κατάσταση.
Αυτό, εκτιμά, θα έκανε ευκολότερη την απόφαση ορισμένων βουλευτών να ψηφίσουν για ΠτΔ, καθώς η βασική τους προτεραιότητα είναι να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές όσο το δυνατόν νωρίτερα, αντί για την άνοιξη του 2016 που είναι προγραμματισμένες.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, εκτιμά η BNP Paribas, η υφιστάμενη κυβέρνηση θα μπορούσε να επωφεληθεί από την περαιτέρω βελτίωση της οικονομίας, η οποία εσχάτως ανακάμπτει. Οποιαδήποτε κίνηση «ανακούφισης» από Ε.Ε. - ΔΝΤ στο θέμα του χρέους θα μπορούσε επίσης να καταγραφεί στα υπέρ της κυβέρνησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης θα επωφεληθεί, καθώς οι γενικές εκλογές θα γίνουν σε πιοήπιο περιβάλλον (πιθανότατα θα έχει τεθεί σε εφαρμογή το QE της ΕΚΤ), δεδομένου ότι η αβεβαιότητα, ο φόβος και τα πάρα πολλά που τίθενται σε κίνδυνο δεν βοηθούν το κόμμα.
Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ποια από τις δύο πλευρές θα ωφεληθεί περισσότερο, καταλήγει η BNP Paribas, αλλά αν οι αγορές καταρρεύσουν τις επόμενες δύο εβδομάδες ένας τέτοιος συμβιβασμός δεν μπορεί να αποκλειστεί. Σημειώνει ωστόσο ότι στον ελληνικό Τύπο αυτό το σενάριο δεν εμφανίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου