Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Ας δούμε τις Δημοσκοπήσεις με μια άλλη ματιά.....ας δούμε τι μας δίνουν με τον Μ/Ο.....

Αφού κάθε εταιρεία βγάζει τα δικά της αποτελέσματα ας δούμε τι βγάζουν το σύνολο των δημοσκοπήσεων κατά μέσο όρο (Μ/Ο) από τον Ιούλιο έως σήμερα, με βάση την πρόθεση ψήφου.  
Για τους παρακάτω πίνακες λάβαμε υπόψιν 21 δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν κατά το διάστημα Ιούλιος - Δεκέμβριος 2014 από τις εταιρείες Metron Analysis, Alco, Pulse, MRB και για τα μέσα "Το Ποντίκι", Mega, TVXS, "Ελεύθερος Τύπος", Action 24 και "Παραπολιτικά".


Προσπαθήσαμε να συμπεριλάβουμε όλες τις δημοσκοπήσεις ανεξαρτήτως μέσου και κομματικής τοποθέτησης του ώστε να είναι όσο πιο αντικειμενική γίνεται.  

Οι μόνοι περιορισμοί που τέθηκαν ήταν;

1.- Οι εταιρείες να έχουν πραγματοποιήσει άνω των δύο δημοσκοπήσεων στο συγκεκριμένο διάστημα,

2.- Οι εταιρείες να έχουν πραγματοποιήσει δημοσκόπηση εντός του Δεκεμβρίου, ώστε να συμπεριλαμβάνουν και τις τελευταίες εξελίξεις.

Ας δούμε λοιπόν τις δημοσκοπήσεις με μια διαφορετική ματιά, συγκεντρωτικά.


Στον πίνακα 1 παρατηρούμε τη διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.



Όπως βλέπουμε η διαφορά των δύο κομμάτων κορυφώθηκε τον Οκτώβριο ενώ από τότε ακολουθεί πτωτική διαφορά.

Στον πίνακα 2 θα δούμε την συσχέτιση της διαφοράς με τη διαφορά που είχαν τα δύο κόμματα στις ευρωεκλογές της 30ης Μαΐου.


Πίνακας 2
Παρατηρούμε ότι ενώ η διαφορά των Ιούλιο είχε πέσει στα κατώτατα επίπεδα της εξεταζόμενης περιόδου, σταδιακά εκτινάχθηκε στο 4,95% τον Οκτώβριο και έκτοτε άρχισε να αποκλιμακώνεται.

Συνεχίζοντας θα δούμε τον Πίνακα 3, στον οποίο και με βάση τον μήνα Ιούλιο=0, παρατηρούμε πως μετακινούνται οι αναποφάσιστοι προς τα κόμματα σε σχέση με την εκατοστιαία μεταβολή τους.


Εδώ μάλλον θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι το κόμμα που ευνοείτε περισσότερο από τη μείωση των αναποφάσιστων είναι αυτό της Νέας Δημοκρατίας.  Αυτό άλλωστε προκύπτει και από το τελευταίο βαρόμετρο της MRB για τις συσπειρώσεις των κομμάτων και την κατεύθυνση των ψηφοφόρων του κάθε κόμματος.




Ο παραπάνω πίνακας επιβεβαιώνει και επιβεβαιώνεται από τον πίνακα 3.  Η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με την MRB, "χάνει" προς τους αναποφάσιστους ποσοστό 11,50%  ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο 3,40%, λογικό λοιπόν όταν υπάρχει πόλωση και ένταση να αυξάνεται η συσπείρωση των κομμάτων και φυσικά να ωφελείται αυτός που "έχανε" περισσότερο.


Συμπεράσματα:

1.- Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να προηγείται σταθερά, παρατηρούμε ότι πλέον έχει φτάσει στα όρια του και δεν δείχνει καμιά δυναμική ανόδου των ποσοστών του, αντίθετα αυτά δείχνουν να κάμπτονται.

2.- Εάν επιβεβαιωθεί η κίνηση των αναποφασίστων με τα ως σήμερα δεδομένα η διαφορά θα τείνει συνεχώς μειούμενη.  Αναρωτιέμαι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στην πόλωση όταν αυτό εκ των πραγμάτων τον δυσχέραινει υπέρ του δέοντος μιας και συσπειρώνει τον αντίπαλο του.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου