Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Αυτή τη φορά ο ελληνικός ιός δεν φαίνεται να είναι μεταδοτικός..........

SIMON KENNEDY / BLOOMBERG
Η Ελλάδα είναι και πάλι η λέξη που ακούγεται στις αγορές. Προς το παρόν, όμως, το λεξιλόγιο της κρίσης δεν περιλαμβάνει τις λέξεις Πορτογαλία, Ισπανία ή Ιταλία.

Η δεύτερη ελληνική κρίση έρχεται πέντε χρόνια αφότου η Ευρώπη δέχτηκε τα πρώτα πλήγματα. Μπορεί όμως αυτή τη φορά να αποδειχτεί λιγότερο μεταδοτική χάρη στο γεγονός ότι έχουν βελτιωθεί τα οικονομικά μεγέθη των χωρών και ότι οι πολιτικοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης έχουν δημιουργήσει μηχανισμούς βοήθειας.

«Όσον αφορά τις πιθανότητες μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης πιστεύουμε ότι η σημερινή κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από την προηγούμενη», λέει ο Τζιοβάνι Ζάνι, οικονομολόγος της Credit Suisse. «Οι οικονομικές ανισορροπίες στις χώρες της περιφέρειας είναι πολύ μικρότερες». Το γεγονός υπογραμμίζεται από τις εκτιμήσεις της Capital Economics, σύμφωνα με τις οποίες το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα έχει μειωθεί από σχεδόν 16% του ΑΕΠ το 2009 σε λιγότερο από 2% το 2014. Τα ελλείμματα σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία έχουν επίσης μειωθεί στο μισό.

Οσο για τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η Ελλάδα έχει σήμερα πλεόνασμα από έλλειμμα ίσο με το 11% του ΑΕΠ το 2009. Η Ιρλανδία έχει σήμερα πλεόνασμα ίσο με 3% του ΑΕΠ από έλλειμμα 3%, ενώ η Ισπανία έχει ισοσκελίσει το έλλειμμα που το 2009 ήταν ίσο με το 5%. Η μεταβολή αυτή, σε συνδυασμό με τις ισχυρότερες ευρωπαϊκές άμυνες και την εικασία ότι σύντομα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα, είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι επενδυτές δεν ξεπούλησαν αυτή την εβδομάδα τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Ενώ η απόδοση του ελληνικού τριετούς ομολόγου ξεπέρασε το 10%, προδίδοντας τον φόβο των επενδυτών να δανείσουν για μεγαλύτερη περίοδο, τα ομόλογα της Ευρωζώνης πήγαν καλά. Οι αποδόσεις των ισπανικών και ιρλανδικών κρατικών ομολόγων εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από το 2% και της Πορτογαλίας κάτω από το 3%. Καμία σχέση με το αποκορύφωμα της κρίσης, όταν η απόδοση του ιρλανδικού δεκαετούς είχε φτάσει το 14% και του πορτογαλικού το 18%.

Η μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη του χρόνου μπορεί να προέλθει από την πολιτική και όχι από την οικονομία. Ανά την Ευρώπη οι ψηφοφόροι έχουν πληγεί από τη λιτότητα και ενισχύουν την άνοδο κομμάτων διαμαρτυρίας όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και οι Podemos στην Ισπανία. Εκλογές θα διεξαχθούν το 2015 σε Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία και μπορεί να προκαλέσουν αναταραχή στις αγορές. «Μέχρι τώρα φαίνεται πως οι επενδυτές αντιμετωπίζουν ως μεμονωμένο γεγονός την πρόσφατη κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης», επισημαίνει ο Τζόναθαν Λάιονς, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital στο Λονδίνο. «Ομως αυτό μπορεί να μη διαρκέσει. Το επεισόδιο αποτελεί υπενθύμιση ότι ακόμη και αυτές οι οικονομίες που μείωσαν σε πολύ μεγάλο βαθμό το δημοσιονομικό τους έλλειμμα δεν είναι απρόσβλητες από την πολιτική αβεβαιότητα και τις πιέσεις των αγορών».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου