Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Ι.Ο.Β.Ε. : Πρόδρομοι Δείκτες Οικονομικού Κλίματος Νοέμβριος 2014.......

ΕΛΛΑΔΑ: Οριακή βελτίωση του κλίµατος, ελαφρά ενίσχυση καταναλωτικής
εµπιστοσύνης.


Ο Δείκτης Οικονοµικού Κλίµατος στην Ελλάδα τον Νοέµβριο βρίσκεται στα ίδια σχεδόν επίπεδα µε εκείνα του Οκτωβρίου, κινούµενος οριακά υψηλότερα, κατά 0,5 µονάδες και φθάνοντας στις 102,7 µονάδες. Η επίδοση αυτή παραµένει σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση µε τα προηγούµενα έτη και αντανακλά σε µεγάλο βαθµό την επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθµούς της οικονοµίας όπως άλλωστε καταγράφεται και στα επίσηµα στατιστικά στοιχεία. 

Στους επιµέρους τοµείς της οικονοµίας, κυριαρχεί η σταθερότητα των προσδοκιών στη Βιοµηχανία και τις Υπηρεσίες, µε το Λιανικό Εµπόριο να σηµειώνει άνοδο στο σχετικό δείκτη, ενώ αντίθετα οι Κατασκευές εµφανίζουν αισθητή πτώση. 

Από την πλευρά των νοικοκυριών σηµειώνεται ελαφρά βελτίωση στο δείκτη καταναλωτικής εµπιστοσύνης, καθώς δε φαίνεται η αβεβαιότητα που σχετίζεται µε την πορεία της οικονοµικής πολιτικής να έχει µεταβάλει τις προσδοκίες, τουλάχιστον σε σύγκριση µε τον προηγούµενο µήνα.



ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Οριακή υποχώρηση προσδοκιών, λόγω µικρής επιδείνωσης των προβλέψεων για την παραγωγή.

Ο Δείκτης Επιχειρηµατικών Προσδοκιών στη Βιοµηχανία διαµορφώθηκε οριακά χαµηλότερα τον Νοέµβριο σε σχέση µε τον Οκτώβριο, στις 96,9 (από 97,4) µονάδες, αισθητά υψηλότερα σε σχέση µε το αντίστοιχο περυσινό του επίπεδο (84,6 µονάδες). Από τις βασικές µεταβλητές του δείκτη, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς µήνες επιδεινώνονται ελαφρά, µε το ισοζύγιο στις εκτιµήσεις για τα αποθέµατα να διευρύνεται, εξελίξεις οι οποίες αντισταθµίζονται
από την άνοδο στις εκτιµήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση.




ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Έντονη αποδυνάµωση προσδοκιών, από κάµψη στα Δηµόσια Έργα.

Ο Δείκτης Επιχειρηµατικών Προσδοκιών στις Κατασκευές τον Νοέµβριο υποχωρεί έντονα, διορθώνοντας την ισχυρή, αλλά πρόσκαιρη όπως αποδεικνύεται, άνοδό του τον Οκτώβριο, κινούµενος στις 69,6 (από 89,4) µονάδες. Η διόρθωση οφείλεται πρωτίστως στην πτώση του σχετικού δείκτη στα Δηµόσια έργα και την επίστροφή του στα επίπεδα του Σεπτεµβρίου, και λιγότερο στην ηπιότερη υποχώρηση του αντίστοιχου δείκτη στις Ιδιωτικές Κατασκευές. Οι προβλέψεις για το επίπεδο των προγραµµατισµένων εργασιών εξασθενούν αισθητά και ωθούν
σε πτώση το συνολικό δείκτη, ενώ και οι προβλέψεις για την απασχόληση χάνουν ήπια έδαφος.


ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ: Βελτίωση επιχειρηµατικών προσδοκιών, µε άνοδο πωλήσεων.

Ο δείκτης επιχειρηµατικών προσδοκιών στο Λιανικό Εµπόριο διαµορφώνεται τον Νοέµβριο σε επίπεδο σηµαντικά υψηλότερο από εκείνο του Οκτωβρίου, στις 100,3 (από 93,9) µονάδες, στην υψηλότερη επίδοσή του από τον Ιούλιο του 2008. Οι αρνητικές εκτιµήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αµβλύνονται, δίνοντας τη θέση τους σε θετικό πλέον ισοζύγιο, ενώ ανάλογη είναι και η βελτίωση στις ήδη αισιόδοξες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξή τους. 





ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: Οριακή βελτίωση στις επιχειρηµατικές προσδοκίες, θετική αποτίµηση της τρέχουσας ζήτησης

Ο Δείκτης Επιχειρηµατικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες διαµορφώνεται σε οριακά ανώτερα επίπεδα τον Νοέµβριο σε σχέση µε τον Οκτώβριο, στις 91,3 (από 89,8) µονάδες, υψηλότερα και σε σχέση µε την αντίστοιχη περσινή του επίδοση (73,6 µον.). Από τις επιµέρους µεταβλητές του δείκτη, είναι κυρίως οι θετικότερες εκτιµήσεις για την τρέχουσα κατάσταση που ωθούν σε µικρή άνοδο το συνολικό δείκτη, αφού οι µεταβολές στις εκτιµήσεις για την τρέχουσα ζήτηση και τις
προβλέψεις της βραχυπρόθεσµης ζήτησης των επιχειρήσεων είναι οριακές. 



ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ: Μικρή βελτίωση για δεύτερο διαδοχικό µήνα, από προσδοκίες οικονοµικής ανάκαµψης.

Ο δείκτης καταναλωτικής εµπιστοσύνης ανήλθε ελαφρά τον Νοέµβριο σε σχέση µε τον Οκτώβριο, στις -49,9 (από -50,9) µονάδες. Η βελτίωση στο δείκτη εκπορεύεται από την ανάκαµψη των προβλέψεων των καταναλωτών σχετικά µε την οικονοµική κατάστασή τους και την οικονοµική κατάσταση της χώρας, αντανακλώντας την επιστροφή της ελληνικής οικονοµίας σε ισχυρή ανάπτυξη τους καλοκαιρινούς µήνες. 

Όµως, οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας παραµένουν σχεδόν στα ίδια επίπεδα, συνεπώς η αύξηση της δραστηριότητας δεν αναµένεται να έχει άµεσα θετικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας. Η στασιµότητα στο εργασιακό πεδίο δεν επιτρέπει τη σηµαντική αύξηση των εισοδηµάτων, γεγονός που δικαιολογεί την ελαφρά επιδείνωση της πρόθεσης για αποταµίευση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου