Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Επισπεύδεται η Εκλογή Π.τ.Δ...........τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

Μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, σήμερα - επιτέλους - μάθαμε ότι επισπεύδονται οι ψηφοφορίες για την εκλογή του Π.τ.Δ. αλλά και ότι η Ελλάδα πήρε δίμηνη παράταση για το πρόγραμμα ώστε να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση που επίκειται και να εκταμιευθεί η δόση των 1,8 δις €.


Ας προσπαθήσουμε να δούμε τι σημαίνουν όλα αυτά, ξεκινώντας από τις διαδικασίες για την εκλογή του Π.τ.Δ.  Οι πιθανές εξελίξεις είναι δύο:

α) εκλέγεται Π.τ.Δ. συγκεντρώνοντας 180 βουλευτές στην τρίτη ψηφοφορία.  Το ιδεατό σενάριο για την συγκυβέρνηση, την Ευρωζώνη και την Ελληνική Οικονομία, μιας και η κυβέρνηση με την απόλυτη πλειοψηφία του κοινοβουλίου μπορεί να προχωρήσει στην συμφωνία με την τρόικα ώστε επιτέλους να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

β) Δεν εκλέγεται Π.τ.Δ. και οδηγούμαστε σε εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε 3 υποπεριπτώσεις:

β.1)  Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει πρώτο κόμμα και είτε αναγκάζεται να συνεναίσει σε ένα μεγάλο συνασπισμό, οπότε καταρρέει όλη η ρητορική του είτε οδηγεί τη χώρα σε νέες εκλογές φοβίζοντας τα μάλα τους κεντρώους ψηφοφόρους που θα κληθούν να αποφασίσουν μέσα σε ένα κλίμα αφόρητων πιέσεων.

β.2) Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κατακτάει την αυτοδυναμία. Προσωπικά δεν θα ήθελα να είμαι σε καμιά περίπτωση στη θέση του Τσίπρα σε μια τέτοια περίπτωση μιας και θα βρεθεί με όλα τα θέματα ανοικτά έχοντας μια οριακή πλειοψηφία που θα στηρίζεται από τους Λαφαζάνηδες.  Είτε λοιπόν θα προσπαθήσει να εφαρμόσει έστω και μέρος αυτών που λέει, με αποτέλεσμα η χώρα να βρεθεί με κλειστούς τους κρουνούς της χρηματοδότησης από κάθε πλευρά. Η Ε.Κ.Τ. και σύμφωνα με το καταστατικό της, θα αναστείλει τη χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος αποκόπτοντας το από τους μηχανισμούς της, το Ε.Σ.Π.Α. 2014-2019 δεν έχει εγκριθεί ακόμη ενώ το τρέχον δύσκολα θα αποδεχθεί η Ευρώπη να αλλάξει ενώ οι αγορές θα κλείσουν ερμητικά.  Το δίλημμα θα είναι ένα και μόνο είτε αποδοχή νέου προγράμματος από μια πλήρως τιμωρητική Ευρώπη  ή έξοδος από το ευρώ και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.  Και στις δύο περιπτώσεις η αριστερά θα καταρρεύσει και επιτέλους θα απαλαγούμε από τα φληναφήματα και τη φενάκη που μας έχει εμποτίσει τα τελευταία 40 χρόνια, βέβαια δεχόμενοι την ολική καταστροφή και το πισωγύρισμα σε δεκαετίες που κανείς δεν θέλει να θυμάται.

β.3) Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. διαψεύδει τις δημοσκοπήσεις - διόλου απίθανο - και έρχεται δεύτερο κόμμα. Εκεί ακριβώς είναι ότι θα εγκαταλειφθεί από όσους προσέτρεξαν να τον στηρίξουν αναμένοντας τη συνέχιση της πρωθύστερης κατάστασης.

Προσωπικά πλέον δεν ξέρω ποια είναι η πιο ιδεατή λύση.  Στην περίπτωση (α) θα συνεχίσουμε να ακούμε για άλλους δέκα μήνες περίπου τα φληναφήματα για τις "λύσεις" εκτός μνημονίου και δανειακής σύμβασης, ενώ οι της συγκυβέρνησης θα συνεχίσουν να κοιμούνται το σοσιαλιστικό ύπνο του "δικαίου".  Στην περίπτωση (β.1.) θα έχουμε δικαιολογίες πολιτικαντισμού ενώ στην περίπτωση (β.2) θα καταστραφούμε μεν αλλά θα αναγκαστούμε να χτίσουμε ένα νέο κράτος από την αρχή. Η θεωρία της δημιουργικής καταστροφής ίσως τελικά να είναι η λύση (πατήστε εδώ)

Και για να μπω στην ονοματολογία θα αναφέρω το όνομα του Νικηφόρου Διαμαντούρου, Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή του Πολίτη για δύο θητείες, πανεπιστημιακού, ακαδημαϊκού με γνώση των θεσμών της Ελλάδος και της Ευρώπης του οποίου η θητεία λήγει στις 20 Ιανουαρίου 2015 και το όνομα του Βασίλη Σκουρή, πανεπιστημιακού, ακαδημαϊκού (αντεπιστέλλον μέλος) και Προέδρου του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου