Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Warren Buffet: Οι Γερμανοί δεν θα χρηματοδοτούν για πάντα τους Έλληνες.....

Ο Warren Buffett δεν είναι σίγουρος ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν κάτι κακό (για την ευρωζώνη).

«Έχω σκεφτεί ότι το ευρώ έχει διαρθρωτικά προβλήματα από την στιγμή που συγκροτήθηκε, κάτι που δεν σημαίνει αναγκαστικά πως θα διαλυθεί» δήλωσε ο Buffet στη συνέντευξη του στην Becky Quick την Τρίτη.

Bloomberg: O Τσίπρας καλεί την αντιπολίτευση να τον στηρίξει στο αδιέξοδο που έφτασαν οι διαπραγματεύσεις.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να πάρει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει τα κεφάλαια διάσωσης και  όταν οι προτάσεις του για την ενίσχυση των οικονομικών του κράτους απέτυχαν να ικανοποιήσουν τους Ευρωπαίους πιστωτές.

«Θέλω να ρωτήσω τα κόμματα της αντιπολίτευσης:  Θα στηρίξετε την εθνική στρατηγική διαπραγμάτευσης προκειμένου να θέσουμε τέλος στη λιτότητα;», ρώτησε εχθές το βράδυ ο Τσίπρας τους βουλευτές, σε μια συζήτηση που αναφερόταν στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα διάσωσης.

Ηττήθη ο Τσίπρας ! (by gk1956)

Σήμερα ο Τσίπρας έκανε ένα πολύ μεγάλο τακτικό σφάλμα, παρότι μέχρι τώρα στην τακτική τα πήγαινε καλά.

Είναι προφανές ότι ο Τσίπρας έχει φτάσει πλέον στο σημείο 'οπου πρέπει να πάρει μεγάλες αποφάσεις. Εχει καταλάβει ότι δεν υπάρχει πλέον οδός διαφυγής. Είτε υποκύπτει στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων και αρχίζει να στενοχωρεί πλέον τους οπαδούς του εκεί που τους πονάει, στην τσέπη τους, είτε τα σπάει, πάει την χώρα σε επίσημη χρεωκωπία ή πλήρη εσωτερική στάση πληρωμών, που και τα δύο θα είναι καταστροφικά πάλι γιά τους οπαδούς του. Θα είναι και γιά τους υπόλοιπους, αλλά αυτό δεν μετράει.

Δεν έχει πλέον διέξοδο, και τώρα το έχει συνειδητοποιήσει απολύτως.

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Paul Tugwell, Bloomberg: O Τσίπρας πιέζει τους συμμάχους για στήριξη, ενώ η κρίση ρευστότητας της Ελλάδα βαθαίνει.....

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται αντιμέτωπος με τις απαιτήσεις  της ευρωζώνης για ένα αξιόπιστο οικονομικό πρόγραμμα.

O 41 χρονών πρωθυπουργός πρόκειται να ενημερώσει το κοινοβούλιο στην Αθήνα το βράδυ της Δευτέρας εν μέσω εμβάθυνσης της κρίσης ρευστότητας, ενώ 2 από τους υπουργούς του  τον προειδοποίησαν  να μην υποχωρήσει από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για το τέλος της λιτότητας.

Το κόμμα του Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, εξελέγη στις 25 Ιανουαρίου με ρητορική για το σταμάτημα των περικοπών του προϋπολογισμού και την αναδιάρθρωση του χρέους.  Ενώ ο ίδιος υπαναχώρησε από αυτές τις θέσεις για να κερδίσει μια συμφωνία παράτασης του προγράμματος διάσωσης, της  χώρας, έως το τέλος Ιουνίου, στη συνέχεια επιδόθηκε σε διπλωματικές μανούβρες και σε καθυστερήσεις όσον αφορά το λεπτομερές οικονομικό πρόγραμμα προκαλώντας απογοήτευση στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Simon Nixon, WSJ: Η Ελλάδα κρατάει την μοίρα της στα χέρια της

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της ελληνικής κυβέρνησης, από την ημέρα που πήρε την εξουσία, ήταν πως παραδέχτηκε ότι η μοίρα της Ελλάδας βρίσκεται σε ελληνικά χέρια.
Τους δύο πρώτους μήνες μάλιστα αρνούνταν να συζητήσει με τους εκπροσώπους των δανειστών ( τρόικα), την οποία αρχικά μετονόμασε σε «θεσμούς» και αργότερα και σε «γκρουπ των Βρυξελλών. Μάλιστα αρνήθηκε να διαπραγματευτεί ακόμα και με τους υπουργούς Οικονομικών οι οποίοι έχουν την ευθύνη της εποπτείας όλων των προγραμμάτων διασώσεων στην Ευρωζώνη.

Tom Gibson, Bloomberg: Πέντε τρόποι για να συμβεί το Grexit (video)

Μετά από έξι χρόνια αγώνα για να παραμείνει στο ευρώ, η Ελλάδα αντιμετωπίζει τεράστια έλλειψη κεφαλαίων. Η χώρα της Νότιας Ευρώπης μπορεί να ξεμείνει από μετρητά μέσα σε λίγες εβδομάδες. Λαμβάνοντας υπόψη ότι καμία χώρα δεν έχει εγκαταλείψει ποτέ το ευρώ, στο video βλέπουμε τι θα μπορούσε να συμβεί αν η Ελλάδα το κάνει. Με μία λέξη ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ......







Tim Worstall, Forbes: Οι μεταρρυθμίσεις της Αθήνας δεν περνούν τις εξετάσεις - Το Grexident έρχεται ακόμη πιο κοντά.....

Έχουμε στη διάθεσή μας τουλάχιστον μια έκθεση που αναφέρει πως οι ελληνικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί  αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις δεν κρίνονται επαρκείς. Τούτο απλώς επιβεβαιώνει την άποψή μας, όπως την έχουμε εκθέσει εδώ και καιρό, ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η Ελλάδα να αθετήσει τις υποσχέσεις της και να εξέλθει από το ευρώ όχι βάσει σχεδίου, αλλά ατυχήματος. Και αυτό διότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα καταλήξουν σε συμφωνία. Στον πυρήνα της άποψης μου, γύρω από αυτό, είναι η σκέψη ότι οι Έλληνες διαπραγματευτές, ο Τσίπρας, ο Βαρουφάκης και οι άλλοι από το ΣΥΡΙΖΑ, νομίζουν ότι μπορούν να πάρουν περισσότερα από την τρόικα (και, στην πραγματικότητα, από τη Γερμανία) από ό, τι στην πραγματικά μπορούν. Αυτό που προσφέρουν υπολείπεται, δεδομένου ότι προσφέρουν αυτό που θέλουν, και όχι αυτό που είναι πιθανό να γίνει αποδεκτό.

H Ελλάδα προσπαθεί να συμφωνήσει με τους δανειστές καθώς τελειώνουν τα μετρητά......

Η Αθήνα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές όλο το Σαβατόκυριακο με στόχο να μειωθούν οι διαφορές μεταξύ τους για τις μεταρρυθμίσεις, ωστόσο παραμένουν διαφορές, δεδομένο που σημαίνει πως δεν θα υπάρξει άμεσα οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα.
Οι πιστωτές απαίτησαν η Ελλάδα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις πριν «ξεκλειδώσουν» τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ.
Και οι δύο πλευρές είχαν σχεδόν αδιάκοπες συζητήσεις το Σαββατοκύριακο και αφότου η κυβέρνηση έστειλε μια πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων την προηγούμενη εβδομάδα.

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Hugo Dixon, ΝΥΤ: Οι Έλληνες θέλουν τους ηγέτες τους στιβαρούς..

Έχει ο Αλέξης Τσίπρας τα κότσια ώστε να τα «σπάσει» με την ακροαριστερή πτέρυγα του κόμματος του; Η μοίρα της χώρας εξαρτάται από αυτή την απάντηση.

Οι άμεσες προοπτικές της Ελλάδας είναι παρακινδυνευμένες, καθώς στα μέσα Απριλίου θα χρεοκοπήσει, εκτός και αν οι πιστωτές της, της δανείσουν και άλλα χρήματα ή αν βρει κεφάλαια από άλλες πηγές.

Το κεντρικό βραχυπρόθεσμο ζήτημα, είναι αν οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις της Αθήνας προς τους δανειστές θα είναι επαρκείς, ώστε να εκταμιευθεί κάποια ρευστότητα.

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ σκοντάφτει.........Ώρα για διόρθωση πορείας

πηγή: Foreign Affairs

Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ένα ελληνικό πολιτικό κόμμα γνωστό με το ακρωνύμιο «ΣΥΡΙΖΑ», ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2015, με μια απλή, αν και φιλόδοξη ιδέα: Να θέσει ένα τέλος στην λιτότητα στην Ελλάδα. Για χρόνια, η Ελλάδα έχει περικόψει τις δαπάνες της με αντάλλαγμα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια διάσωσης από την λεγόμενη τρόικα -Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τώρα, με την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων θα παίξει ένα υψηλού ρίσκου κρυφτό, ποντάροντας ότι ο μεγαλύτερος πιστωτής της, η Γερμανία, θα χορηγήσει γενναιόδωρες χρηματικές παραχωρήσεις για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας ελληνικής χρεοκοπίας και εξόδου από την ευρωζώνη.

Reuters: Ούτε Grexit ούτε Grexident. Ευρώ και δραχμή παράλληλα;

Η Ελλάδα είναι απίθανο να βγει από το ευρώ, είτε σκόπιμα είτε κατά λάθος. Αλλά μπορεί να αναγκαστεί να εισαγάγει έναν εναλλακτικό τρόπο πληρωμής, παράλληλα με το ευρώ, να πληρώνει δηλαδή τις εσωτερικές πληρωμές με αυτό, αν μια συμφωνία με τους πιστωτές για τις μεταρρυθμισεις ώστε να απελευθερωθούν μετρητά δεν είναι καταστεί εφικτή σύντομα, ανέφεραν αρκετοί αξιωματούχοι της ευρωζώνης.

Η Αθήνα έχει χάσει την πρόσβαση στις αγορές ομολόγων και οι διεθνείς πιστωτές δεν είναι πρόθυμοι να το δανείσουν περισσότερα χρήματα μέχρι να αρχίσει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Ένας αξιωματούχος εξοικειωμένος με το θέμα, δήλωσε στο Reuters, αυτή την εβδομάδα ότι χωρίς νέα κεφάλαια, η κυβέρνηση θα ξεμείνει από χρήματα έως τις 20 Απριλίου.

Γ. Πρωτοπαπαδάκης: Το αναγκαστικό δάνειο του 1922

Πριν λίγο καιρό παραλληλίσαμε τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 με τις αντίστοιχες εκλογές του 1920 (εδώ) τις οποίες προκήρυξε ο Βενιζέλος κατόπιν έντονων πιέσεων της τότε αντιπολίτευσης, της έχασε και τα αποτελέσματα οδήγησαν στη Μικρασιατική καταστροφή του 1922.

Σήμερα θα θυμίσουμε μια άλλη ιστορία της εποχής.  Το αναγκαστικό δάνειο του Πρωτοπαπαδάκη. Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα sansimera.gr

Στις αρχές του 1922 οι οικονομικοί πόροι της Ελλάδας είχαν εξαντληθεί από το πόλεμο. Η χρηματοδότηση της Μικρασιατικής Εκστρατείας βρισκόταν σε κίνδυνο. Ήταν η περίοδος που οι Τούρκοι υπό τον Κεμάλ Ατατούρκ άρχισαν να έχουν το πάνω χέρι στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Mark Gilbert, Bloomberg view: To στέγνωμα των καταθέσεων (γραφήματα)

Όταν ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Jeroen Dijsselbloem, είχε εγείρει την πιθανότητα ό,τι η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί να επιβάλει ελέγχους, στην κίνηση κεφαλαίων, σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα, φάνηκε σαν μια τρελή αδιακρισία.

Γιατί ένα ανώτατο στέλεχος του ευρώ να πει ξεκάθαρα στους: «Ξέρετε, σκοπεύουμε να κλειδώσουμε τα χρήματά σας στο εσωτερικό της χώρας, επομένως όσο μπορείτε σηκώστε τα», και να ρισκάρει την επιτάχυνση των εκροών των καταθέσεων από τη χώρα σε ένα ήδη αποδυναμωμένο τραπεζικό σύστημα;

Bloomberg: Τρία πιθανά σενάρια για το Ελληνικό πρόβλημα

Με τον αγώνα να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη να μπαίνει στον έκτο του χρόνο, όλοι αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα ξεμένει από χρήμα, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.
Αν και οι αποδόσεις των ομολόγων υποδηλώνουν πως οι επενδυτές περιμένουν η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, οικονομολόγοι όπως ο Erik Nielsen της UniCredit Bank λένε πως μπορεί να είναι απλώς θέμα χρόνου η χώρα να αναγκαστεί να τυπώσει νέο νόμισμα.
Η υιοθέτηση του ευρώ πάντα υποτίθεται ότι ήταν ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή, έτσι δεν υπάρχει κάποιο νομικό προηγούμενο ή πολιτικός χάρτης για έξοδο. Αν περιμένετε κάποια επίσημη ανακοίνωση για ξεκάθαρη απόφαση, μάλλον θα περιμένετε για πολύ καιρό.

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Bloomberg: Οι τραπεζικές καταθέσεις βούτηξαν σε χαμηλό δεκαετίας

Τον Φεβρουάριο οι τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα, υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών εξαιτίας της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης των Αθηνών και των πιστωτριών χωρών που επανέφερε στο προσκήνιο την προοπτική μιας ενδεχόμενης εξόδου ευρώ.

Οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων μειώθηκαν 5% το Φεβρουάριο σε 140,5 δις €, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2005, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Οι Έλληνες έχουν τραβήξει περίπου € 23,8 δις € από το τραπεζικό σύστημα μόνο κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, δηλαδή το 15 τοις εκατό του συνόλου της καταθετικής βάσης.

Simon Nixon, Wall Steet Journal: Τι πρέπει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη...

Μέσα στις επόμενες ημέρες, θα καταστεί σαφές εάν υπάρχει ρεαλιστική προοπτική η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αναφέρει σε άρθρο του στην The Wall Street Journal, ο Simon Nixon.

Μετά από δύο χαμένους μήνες, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας φαίνεται τελικά να έχει αποδεχθεί ότι το αίτημά του για λευκές επιταγές, ήταν μάταιο. Σε δύο συναντήσεις λόγω της κρίσης την προηγούμενη εβδομάδα, η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel και άλλοι ηγέτες της ευρωζώνης εξήγησαν ξανά γιατί: η ευρωζώνη είναι μια ένωση 19 κυρίαρχων κρατών που διέπονται από κανόνες. Αυτοί οι κανόνες ορίζουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να λάβει βοήθεια εκτός κι αν συμμορφωθεί με τις προϋποθέσεις. Και η πιο σημαντική προϋπόθεση είναι να κάνει οτιδήποτε είναι απαραίτητο για να αποκατασταθεί η ικανότητά της για χρηματοδότησή της από τις αγορές.

Mohamend El Eryan, Financial Times: Στραβοπατήματα και ανακρίβειες που θα μπορούσαν να κοστίσουν στην Ελλάδα το ευρώ

Παρά το γεγονός ότι έχει δίκαιο σε πολλά που σχετίζονται με την οικονομική λογική, η πρόσφατα εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση ολισθαίνει περαιτέρω όσον αφορά τον στόχο της αποκατάστασης της οικονομικής δυναμικής, της απασχόλησης και της οικονομικής βιωσιμότητας.

Η νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ νίκησε με ένα μανιφέστο που περιέχει τρεις αλλαγές πολιτικής με τις οποίες πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν: τη μείωση της υπερβολικής λιτότητας, τη μείωση του χρέους και τις μη υφεσιακές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να απελευθερώσει τον ευρύτερο οικονομικό δυναμισμό και να αφαιρέσει την εξοντωτική παράμετρο του χρέους που υπονομεύει τις υφιστάμενες παραγωγικές δραστηριότητες και να αποθαρρύνει τις νέες επενδύσεις.

Bloomberg: To πρόβλημα του Ελληνικού χρέους σε 5 γραφήματα (Video)

Οι Έλληνες ηγέτες θα συναντηθούν με Ευρωπαίους αξιωματούχους αυτή την εβδομάδα για να καταλήξουν σε ένα σχέδιο ώστε να επιστρέψει η Ελληνική οικονομία και πάλι στο προσκήνιο. Η χώρα μπορεί να ξεμείνει από χρήματα το συντομότερο τις αρχές Απριλίου, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία. Ο αναλυτής του Bloomberg Τζο Weisnethal ρίχνει μια ματιά σε πέντε διαγράμματα που εξηγούν τα συνεχή οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα. 

(Charts by: Maxime Sbaihi, video by: Kelly Buzby, David Yim) (Source: Bloomberg)



Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Ο Τσίπρας και η Μέρκελ επιδεικνύουν καλή θέληση, μικρά σημάδια όμως στη πρόοδο για το χρέος......

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επέδειξαν πνεύμα καλής θέλησης, τη Δευτέρα, κάνοντας έκκληση προς τους Έλληνες και Γερμανούς να σταματήσουν τις αντεγκλήσεις και τα εθνικά στερεότυπα και να εργαστούν για ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον.

Ωστόσο, παρά τα θερμά λόγια, για την πρώτη επίσημη επίσκεψη, του νέου αριστερού πρωθυπουργού στο Βερολίνο, δεν ήταν σαφές αν έχουν περιοριστεί οι διαφορές που αφορούν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις  που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα  για να κερδίσει τα μετρητά που έχει άμεση ανάγκη, από τους πιστωτές της. Οι δύο ηγέτες πρόκειται να συζητήσουν τις μεταρρυθμίσεις σε μεγαλύτερο βάθος κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Reuters: Ευρωπαίοι αξιωματούχοι: Δύσκολο η Ελλάδα να αποφύγει ιδιωτικοποιήσεις και αλλαγές στο συνταξιοδοτικό

Η Ελλάδα μπορεί να επιλέξει τις δικές της μεταρρυθμίσεις για να ξεμπλοκάρει τη ροή των δανείων από τους διεθνείς πιστωτές της και να αποφύγει την αθέτηση πληρωμών, αλλά θα είναι δύσκολο να αποφύγει τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος εξαιτίας του δημοσιονομικού αντίκτυπου τους, αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. 

Η νέα αριστερή  κυβέρνηση και οι πιστωτές της ευρωζώνης συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα ότι η Αθήνα θα παρουσιάσει, εντός των ημερών, μια λίστα με τις δικές της μεταρρυθμίσεις που πρέπει να επιτύχουν όμως ισοδύναμα αποτελέσματα με τα μέτρα που συμφωνήθηκαν από ττην προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση.

Bloomberg: Η Ελλάδα αντιμέτωπη με μια αποφασιστική εβδομάδα, ενώ ο Τσίπρας ετοιμάζεται να συναντηθεί με τη Merkel

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Agela Merkel για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε ημέρες τη Δευτέρα, στην έναρξη μιας εβδομάδας που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για το μέλλον της Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ.

Η συνάντηση στο Βερολίνο με την ηγέτιδα της χώρας με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ύψους 240 δις € είναι προάγγελος είτε της λήψης αποφάσεων είτε της ρήξης. Ο Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με τη χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας του που επιδεινώνεται συνέχεια.  Η κυβέρνηση του πρέπει να διευκρινίσει τα οικονομικά μέτρα, που προτίθεται να λάβει,, το συντομότερο δυνατόν μέσα σε αυτή την εβδομάδα,  ώστε να ξεκλειδώσει τις ενισχύσεις από το πρόγραμμα διάσωσης, που κρατούνται επί μακρόν και θα κρατήσουν τη χώρα στη ζωή.

Peter Spiegel, Financial Times: O Έλληνας ηγέτης προειδοποιεί τη Merkel για στάση πληρωμών.....

O Έλληνας πρωθυπουργός,Αλέξης Τσίπρας,  προειδοποίησε την Angela Merkel ότι θα είναι "αδύνατο" για την Αθήνα να εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις κατά τις επόμενες εβδομάδες, εάν η Ε.Ε. δεν δώσει βραχυπρόθεσμη οικονομική βοήθεια προς τη χώρα.

Η προειδοποίηση, που περιέχεται σε επιστολή που απέστειλε ο κ Τσίπρας, στη Γερμανίδα καγκελάριο και έχουν στην κατοχή τους οι Financial Times,, αναφέρεται στη δυσκολία που θα αντιμετωπίσει η α,Αθήνα για την πληρωμή συντάξεων και των μισθών των πληρωμών στο τέλος αυτού του μήνα και αναφέρει ότι θα μπορούσε να ξεμείνει από μετρητά πριν από την τέλη Απριλίου.

Το Grexit σημαίνει και έξοδο από την Ε.Ε.;

Η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει επανέλθει δριμύτερη το τελευταίο δίμηνο. Οικονομολόγοι -εγχώριοι (ακόμα και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος) και ξένοι- την προτείνουν ως τη μόνη λύση για να επανέλθει η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπονοούν δυσοίωνα ότι θα είναι η θλιβερή κατάληξη του ελληνικού δράματος αν η νέα κυβέρνηση δεν προσαρμοστεί ταχύτερα στις απαιτήσεις της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου. Απλοί πολίτες ανησυχούν για τις οικονομίες που τους έχουν απομείνει και για το πόσο λιγότερο θα αξίζουν ως δραχμές.

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Και τα σκάνδαλα του Κατρούγκαλου τελειωμό δεν έχουν....

Mακελειό και στο Δήμο Λάρισας για το δικηγορικό γραφείο Κατρούγκαλου.
Σύμφωμα με ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής εφημερίδας larissanet.gr o Δήμος της περιοχής αναθέτει στο γραφείο του Κατρούγκαλου στις 12-2-205 (ήταν ήδη υπουργός) να προσφύγει ενάντια στην απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας η οποία είχε ληφθεί στις 22 Οκτωβρίου του 2014, και με την οποία είχε κρίνει παράνομη την απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου Λάρισας να μην αποστείλει στο υπουργείο Εσωτερικών τα στοιχεία που αφορούσαν τις μετατροπές των συμβάσεων των δημοτικών υπαλλήλων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή μίσθωσης έργου σε αορίστου χρόνου.

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Θ. Π. Λιανός: Έχει η δημοκρατία αδιέξοδα;

Η αγαπημένη φράση των πολιτικών μας είναι: «Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα». Είναι  το φραστικό όπλο, αμυντικό και επιθετικό, εναντίον οποιουδήποτε αδαούς και κακόβουλου τολμήσει να ασκήσει κριτική αποδίδοντας την ζοφερή κατάσταση της χώρας μας στην ανικανότητα και την αδιαφορία  των πολιτικών. Είναι η φράση που σου τρίβουν στην μούρη αν υπαινιχθείς ότι αυτοί  έχουν φέρει την χώρα στο χείλος του γκρεμού.
Είναι, συνεπώς, χρήσιμο , σ’ αυτούς που χρησιμοποιούν την δημοκρατία ως άλλοθι, να θέσουμε υπό μορφή αποριών ορισμένα ερωτήματα που γεννώνται από την απλή παρατήρηση των πραγμάτων. Ας αρχίσουμε από τα πιο πρόσφατα.

Το νέο "ήθος" της αριστεράς: Ο Κατρούγκαλος παίρνει προμήθεια 12% για την επαναπρόσληψη των απολυμένων του Δημοσίου

Προμήθεια ύψους 12% έχει κατοχυρώσει το δικηγορικό γραφείο του Γιώργου Κατρούγκαλου με βάση ιδιωτικά συμφωνητικά που υπογράφτηκαν με υπαλλήλους που απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από την προηγούμενη κυβέρνηση και διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους, σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, μάλιστα, μείζον ζήτημα ηθικής τάξης για τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλο ανακύπτει από την ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι του Σαββάτου σχολιάζοντας το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ και την αποκάλυψη ότι είχε υπογράψει εργολαβικά συμφωνητικά με υπαλλήλους που επαναπροσλαμβάνει στο Δημόσιο, οι οποίοι ήταν ή απολυμένοι ή σε διαθεσιμότητα.

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Ο Θεοδωράκης τρόλαρε τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή με κείμενο του Βαρουφάκη

Τι θα γίνει αν βγούμε από το ευρώ; Την απάντηση ανέλαβε να δώσει από του βήματος της Βουλής ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στο ν/σ για τις 100 δόσεις, περιγράφοντας παράλληλα τις πιέσεις που ασκούνται από το «λόμπι της δραχμής».
«Γνωρίζουμε βέβαια ότι το λόμπι της δραχμής έχει υποστηρικτές και στην ολιγαρχία, που ονειρεύονται τη λεηλασία στο πτώμα μιας πτωχευμένης χώρας. Ανάλογες απόψεις και επιδιώξεις υπάρχουν και σε κύκλους της Γερμανίας αλλά και άλλων χωρών εντός και εκτός Ευρώπης» είπε με έμφαση.

Κάντε μεταρρυθμίσεις.

Στη χθεσινή σύνοδο κορυφής αυτό που «μάθαμε», ήταν ότι οι Ευρωπαίοι  για μία ακόμη φορά επιμένουν να γίνουν μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να προχωρήσει η χρηματοδότηση της χώρας. Φυσικά εφ’ όσον υπάρχει σύγκλιση απόψεων, τουλάχιστον σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου, θα πρέπει να περιμένει κανείς ότι οι «μεταρρυθμίσεις» θα ικανοποιούν αυτούς οι οποίοι τις επιζητούν και μάλιστα επίμονα, δηλαδή τους διεθνείς πιστωτές μας. Και μπορεί μέχρι τώρα να υπήρχε «δημιουργική ασάφεια», από εχθές όμως μάλλον υπάρχει, σχετική τουλάχιστον «σαφήνεια» και σύγκλιση απόψεων αναφορικά με τα παραπάνω. Ας δούμε λοιπόν μία από τις λεγόμενες «μεταρρυθμίσεις» τις οποίες ζητάνε επίμονα οι πιστωτές μας, και δεν είναι άλλη από την αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος.

Financial Times: OΤσίπρας υπόσχεται να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις σε συνάντηση με τους πιστωτές της ΕΕ

Ο Πρωθυπουργός Ελλάδα συμφώνησε να επιταχύνει τις σχεδιαζόμενες οικονομικές μεταρρυθμίσεις του, αλλά απέτυχε να εξασφαλίσει τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για τα ανεπαρκή ταμειακά διαθέσιμα της κυβέρνησης του σε μια συνάντηση με τους Γερμανούς και τους Γάλλους ομολόγους και τους ηγέτες της ΕΕ αργά χθες το βράδυ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα δεν αλλάζει τους όρους της συμφωνίας που επετεύχθη πριν από ένα μήνα μεταξύ υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, η οποία απέτυχε, εν μέσω ελληνικών ενστάσεις για λεπτομέρειες σχετικές με τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα.

Αλλαγή στους τόνους, αλλά όχι στην ουσία

Μετά από τρίωρες συνομιλίες, η μίνι σύνοδος τελείωσε με μία δήλωση γοήτρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και μια συνέντευξη τύπου των Angela Merkel, Francois Hollande και Αλέξη Τσίπρα, στις 2 π.μ.  Στην ουσία τίποτε καινούριο δεν είχε αποφασιστεί αλλά οι τόνοι άλλαξαν.

Θα μπορούσε κάλλιστα να ειπωθεί ότι το μόνο αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν να βάλουν την Ελλάδα να κάνει αυτά που της ζητήθηκαν  να κάνει, με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου απλά και μόνο επειδή αυτή  τη φορά ζητήθηκε πιο ευγενικά και από πιο σημαντικούς ανθρώπους (σ.σ. πιο πάνω δεν έχει), όπως σημειώνει, στο twitter το πρωί, ο Tom Nutall του Economist

Eurointelligence: Αυξήθηκαν οι εκροές καταθέσεων

Από το χθεσινό ρεπορτάζ του ελληνικού Reporter σημειώσαμε ότι η φυγή καταθέσεων αυξήθηκε μαζικά μετά τη δήλωση Jeroen Dijsselbloem σχετικά με τους ελέγχους κεφαλαίων. Την Τετάρτη, το συνολικό ποσό των χρημάτων που αποσύρθηκαν από το τραπεζικό σύστημα είχε φτάσει σε 350- 400 εκ. €, το οποίο είναι το κρίσιμο επίπεδο. Ήταν η μέρα με την μεγαλύτερη μέρα κίνηση των τελευταίων 30 ημερώνς. Η φυγή των καταθέσεων ουσιαστικά

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Economist: Η Ελλάδα βαδίζει τρεκλίζοντας στην καταστροφή

Ήταν μία παράσταση που θα έκανε τον Orwell υπερήφανο για τη διγλωσσία της. Χθες το απόγευμα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι παραμένει προσηλωμένος στην εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, με την ευρωζώνη με την οποία παρασχέθηκε τετράμηνη παράταση στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας του.  Ο ίδιος προχώρησε αμέσως στην παρότρυνση προς τους βουλευτές να ψηφίσουν ένα νόμο για την "ανθρωπιστική κρίση", που προβλέπει κουπόνια τροφίμων και δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια για απόρους.  Αυτό ήταν ακριβώς το είδος του μέτρου που η συμφωνία Φεβρουάριο υποχρέωνε την Ελλάδα να αποφύγει δηλαδή τη λήψη νομοθετικών μέτρων χωρίς διαβούλευση με τους πιστωτές της.

Carnegie Europe: Judy Asks: Είναι η ώρα να εγκαταλείψει η Ελλάδα το Ευρώ;

Το think tank «Carnegie Europe», μέσω της επικεφαλής Judy Dempsey, έθεσε το πλέον ακανθώδες ερώτημα των ημερών: «Μήπως ήρθε η ώρα να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ;».

Bloomberg: Η Merkel αναζητεί συμβιβασμό στις συνομιλίες με τον Τσίπρα.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα αναζητήσει ένα συμβιβασμό στις συνομιλίες που θα έχει με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ώστε να ηρεμήσει η ολοένα και πιο μαχητική ρητορική μεταξύ των δύο λαών και να ανακτήσει τον έλεγχο των προσπαθειών για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

Η Μέρκελ ως ηγέτης του μεγαλύτερου συμβαλλομένου στο Ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, ύψους 240 δις €, είναι διατεθειμένη να πάει πολύ μακριά για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση,  δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος που γνωρίζει τις σκέψεις της. Παρ 'όλα αυτά, θα ξεκαθαρίσει στον Τσίπρα, κατά τη διάρκεια συναντήσεων στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο τις επόμενων πέντε μέρες, ότι αναμένει από την Ελλάδα να παίξει με τους κανόνες, συνέχισε.

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Ψαριανός: Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελάει πατέρα;

Ημέρες Παλλαϊκής Άμυνας ανακοινώνει ο υπουργός Καμμένος ενώ η Αθήνα δονείται από δοκιμαστικές πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Στα πλαίσια της εθνικής συμφιλίωσης ακροδεξιάς με την (πρώτη φορά) αριστερά, επετεύχθη συμφωνία Καμμένου – Δούρου έτσι ώστε οι μπάντες του στρατού μετά την παρέλαση να παίζουν εμβατήρια και δημοτικά τραγούδια για να χορεύει ο κόσμος. Προφανώς η ισορροπία θα είναι 1 εθνικοπατριωτικό άσμα – 1 ύμνος του ΕΑΜ. Η επιστροφή σε μετεμφυλιακές και χουντικές πρακτικές θα ολοκληρωθεί όταν το επιτελείο Καμμένου οριστικοποιήσει τα σχέδια για την νέα αγωγή του πολίτη, που θα επιβληθεί στους μαθητές των σχολείων. Μέχρι τότε υπομονή.

H μεγαλύτερη απειλή για το Ευρώ: Οι κλόουν που κυβερνούν την Ελλάδα

Ένας υπουργός Οικονομικών που ποζάρει για το Paris Match όταν δεν γράφει στο blog ή στο twitter. Ένας πρωθυπουργός που με οργισμένο ύφος απαιτεί αποζημιώσεις για τα εγκλήματα των Ναζί και κάνει μαθήματα στους Γερμανούς για το παρελθόν τους. Αυτό το δίδυμο που είναι επικεφαλής της ελληνικής οικονομίας, οι Γ. Βαρουφάκης και Αλ. Τσίπρας, διασκεδάζουν τα παγκόσμια ΜΜΕ

Όσο διασκεδαστικοί και αν είναι, δεν θα τους ήθελε κανείς να κρατούν στα χέρια τους την σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομία της ευρωζώνης αρχίζει να ανακάμπτει, και η έναρξη του QE από την ΕΚΤ θα δώσει κάποιο επιπλέον momentum. Αλλά το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η Ελλάδα.

Eurointelligence: Τι θέλει η Ελλάδα;

Έχουμε μία μόνο διαφωνία με τις δηλώσεις, στους FT, των Γιάννη Δραγασάκη, Γιάνη Βαρουφάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου.   Η περιγραφή τους για τις οικονομικές συνέπειες των πολιτικών που εφαρμόζονται τα τελευταία πέντε χρόνια είναι σωστή, όπως είναι και η περιγραφή της ευρωζώνης ως ένα gold standard.  Αλλά σε αντιδιαστολή, αντί να επικαλούνται το Σίσυφο και το μαρτύριο του,  θα θέλαμε να ακούσουμε κάτι ουσιαστικά νέο, κάτι που να μας εξηγεί πώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει το μέλλον της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης, που εμείς, ίσως αφελώς, θεωρούμε ότι εξακολουθεί να είναι ο στόχος της πολιτικής τους.

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Bloomberg: H Ελλάδα στη μέγγενη της ρευστότητας, καθώς πάνω από 2 δις € σε πληρωμές ξεπροβάλλουν...

H Ελλάδα θα ξεκινήσει τη συζήτηση των μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας, όμως η χώρα "πεινασμένη" για μετρητά προετοιμάζεται για την αποπληρωμή περισσότερων των 2 δις ευρώ (2,120 δις $) ως την Παρασκευή.

Αδυνατώντας να έχει πρόσβαση στα κεφάλαια διάσωσης και αποκλεισμένη από τις αγορές κεφαλαίου, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τα σχέδια έκτακτης ανάγκης, την Τρίτη στο κοινοβούλιο, ώστε να αυξηθεί η χρηματοδότηση. Οι οφειλόμενες πληρωμές, έως τις 20 Μαρτίου, περιλαμβάνουν και ένα swap επιτοκίου που αρχικά είχε διακανονιστεί από την Goldman sachs, ανέφερε αξιωματούχος που έχει γνώση του θέματος ο οποίος ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του όσον αφορά τη δημόσια συζήτηση για το παράγωγο.

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Eurointeligence: H εβδομάδα στην οποία η τραγωδία μετατράπηκε σε φάρσα.....

Αυτή την εβδομάδα η τραγωδία μετατράπηκε σε φάρσα. Ξεκίνησε με τον Γιάνη Βαρουφάκη σε μια φωτογράφιση ως celebrity για το lifestyle περιοδικό Paris Match, που τον έδειχνε να γευματίζει με τη γυναίκα του Δανάη στο μεγάλο μπαλκόνι του ρετιρέ του μπροστά στην Ακρόπολη. Αυτό δεν μπόρεσε να χωνευτεί από τον κόσμο και στο twitter, οι αντιδράσεις, ήταν οργισμένες. Στη συνέχεια ήρθε η παρέμβαση του στο forum Ambrosetti στη Villa d' Este, σε ένα από τα πιο αποκλειστικά μέρη στον κόσμο, όπου προσπάθησε να διαδώσει το ευαγγέλιο των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων του, στους Ιταλούς καπιταλιστές, όπως γράφει ο John Thornhill. Και τέλος ήρθε η εμφάνιση του στη Γερμανική τηλεόραση, στο talk show του Gunther Jauch, όπου είπε «μικρά, ασήμαντα προβλήματα ρευστότητας δεν θα πρέπει να διαιρούν την Ευρώπη". Όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα video, από μια ομιλία του το 2013, που τον έδειχνε να έχει ανασηκωμένο το μεσαίο του δάχτυλο, λέγωντας ότι αυτό έπρεπε να δείξει η Ελλάδα στη Γερμανία το 2010, ο Βαρουφάκης είπε στον Jauch ότι το video ήταν ψεύτικο/μονταρισμένο. Ο cameraman που τράβηξε το video αρνείται ότι είναι πλαστό, μεταφέρει το Spiegel on line.

Simon Nixon. WSJ: Η ελληνική κρίση «δοκιμάζει» την αξιοπιστία της ΕΚΤ

Όταν η ευρωζώνη αποφάσισε το 2012 να δημιουργήσει μια τραπεζική ένωση, το έκανε σε μεγάλο βαθμό διότι άλλες ιδέες για την εμβάθυνση της οικονομικής ενοποίησης φαίνονταν υπερβολικά αμφιλεγόμενες. Η παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας στα εθνικά τραπεζικά συστήματα ήταν πιο εύκολο να «πουληθεί» πολιτικά απ' ότι, για παράδειγμα, η παραχώρηση στις Βρυξέλλες νέων εξουσιών ώστε να μπορούν να δανείζονται και να δαπανούν.
Ωστόσο, η τραπεζική ένωση περιελάμβανε μια πολύ μεγαλύτερη μεταβίβαση εθνικής κυριαρχίας απ' όσο είναι ευρύτερα αντιληπτό, μεγαλύτερη ίσως και από αυτήν που περιελάμβανε η δημιουργία του ίδιου του ευρώ. Άλλωστε, η τραπεζική ένωση έδωσε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ως της νέας ενιαίας τραπεζικής εποπτικής αρχής, εξουσίες που επηρεάζουν άμεσα τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των πολιτών και την ικανότητα να λαμβάνουν αποφάσεις με δυνητικά σημαντικές δημοσιονομικές συνέπειες.

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

H τρόικα επανκάμπτει στην Αθήνα

Η τρόικα / θεσμικά όργανα (διαγράψτε ανάλογα) έχει κατέλθει στην Αθήνα και θα αρχίσει να ψάχνει για τους αριθμούς από σήμερα. Η Καθημερινή γράφει ότι ένα από τα πρώτα θέματα πρόκειται να αξιολογηθούν είναι το μέγεθος του ελλείμματος των εσόδων της Ελλάδας, το οποίο πιστεύεται ότι είναι περίπου 2 δις €. Κατά τις πρώτες συζητήσεις στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές ότι χρειάζονται συγκεκριμένα στοιχεία από την Αθήνα, προκειμένου να κινηθεί το πρόγραμμα προς τα εμπρός και ότι η εφαρμογή μιας ελληνική επιστολής με προτάσεις για τη μεταρρύθμιση με αποσπασματικό τρόπο δεν θα ήταν αποδεκτό. Για παράδειγμα, εάν η Ελλάδα κινηθεί προς τα εμπρός με τη ένα νομοσχέδιο σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μονομερής ενέργεια. Το ΔΝΤ πιστεύει επίσης ότι μια συζήτηση σχετικά με ένα χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα είναι πολύ πρόωρη σε αυτό το στάδιο.

Leonid Bershidsky, Bloomberg view: Αγαπητή Ελλάδα, ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε πριν από 70 χρόνια

Η απαίτηση της Ελλάδας για επανορθώσεις από τη Γερμανία για τις ζημιές που υπέστη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που ήρθαν και πάλι στο προσκήνιο αυτήν την εβδομάδα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, μπορεί να έχουν ή μπορεί να μην έχουν νομική βάση, όμως εγείρουν ένα σημαντικό ερώτημα: πότε θα σταματήσει η Ευρώπη επιτέλους να πολεμά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο;
Η αξίωση για αποζημίωση ύψους 162 δισ. ευρώ για ζημιές που υπέστη η Ελλάδα στις υποδομές της κατά τη διάρκεια του πολέμου και για το δάνειο που αναγκάστηκε να εκδώσει η Τράπεζα της Ελλάδος προς τη χιτλερική Γερμανία προϋπήρχε της κυβέρνησης Τσίπρα. Η Ελλάδα την αναβίωσε το 2012, σε μια περίοδο όπου η κυβέρνησή της είχε δήθεν αποδεχθεί το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων που της είχε επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τότε, όπως και τώρα, η ελληνική κυβέρνηση πιανόταν από άχυρα για να αυξήσει την ισχύ της έναντι των δανειστών.

Bloomberg: Η Ελλάδα παραπονείται για την εμβάθυνση των συγκρούσεων από τον Schauble



O πόλεμος των λέξεων μεταξύ της Ελλάδος και της Γερμανίας βαθαίνει καθώς η Ελλάδα ανακίνησε το θέμα των απαιτήσεων της από τις πολεμικές αποζημιώσεις και κατήγγειλε επισήμως τον Υπ. Οικ. Wolfgang Schaeuble.

Η Γερμανία και η Ελλάδα επιβεβαίωσαν, την Πέμπτη, ότι ο Έλληνας πρεσβευτής στο Βερολίνο, προέβη σε διάβημα το βράδυ της Τρίτης, στο Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, αναφορικά με τις δηλώσεις του Schaeuble.

Ο Schauble και ο Βαρουφάκης έχουν ανταλλάξει βέλη τις τελευταίες εβδομάδες, με τον Schauble να υποδηλώνει στον Βαρουφάκη ,την Τρίτη, να ξανακοιτάξει ποιο ενδελεχώς τη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα τον Φεβρουάριο και σχολίασε την επικοινωνιακή στρατηγική του συναδέλφου του.

Kerin Hope, Financial Times: Η έκρηξη του Τσίπρα κατά των ξένων δυνάμεων θυμίζει κάτι......Η ρητορική και η τακτική απηχούν ένα παλαιότερο ελληνικό δράμα

Για τους μεγαλύτερους Έλληνες, η σκληρή ρητορική που εξαπολύθηκε κατά της Γερμανίας από τον Αλέξη Τσίπρα και τα μέλη της αριστερής κυβέρνησης του, έχει ένα οικείο ύφος. Ο νέος πρωθυπουργός, είχε μόλις αρχίσει το δημοτικό σχολείο, όταν ο εκλιπών Ανδρέας Παπανδρέου, ένας φλογερός ρήτορας και αμερικανοτραφής οικονομολόγος, σάρωσε στην εξουσία το 1981, επικεφαλής του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος του (ΠΑΣΟΚ).

Ο Παπανδρέου είχε αξιοποιήσει τα ισχυρά αντι-δυτικά αισθήματα μεταξύ των Ελλήνων, με τη δέσμευση να βγάλει τη χώρα από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, η οποία είχε κατηγορηθεί από πολλούς για την αποτυχία της να αποτρέψει τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρος το 1974.

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Hugo Dixon, Reuters: Είναι η ΕΚΤ άδικη με την Ελλάδα;

Είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άδικη με την Ελλάδα; Η νέα αριστερή κυβέρνηση έτσι νομίζει.  Παραπονιέται ότι η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης. Επιφυλάσσει δυσμενέστερη μεταχείριση από αυτήν που έδωσε στην προηγούμενη δεξιά κυβέρνηση, η οποία ήρθε στα πράγματα πριν σχεδόν τρία χρόνια. Αυτή αποτελεί μία ενδεχομένως τοξική καταγγελία.  Αλλά αν αυτό αλλάξει η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη.

Πίσω στο 2012, η τότε νεοεκλεγμένη κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, αντιμετώπιζε κρίση ρευστότητας.  Καθώς δεν είχε ακόμα προκύψει καμία συμφωνία με τους δανειστές η Αθήνα δεν μπορούσε να αντλήσει ρευστότητα από τα πακέτα βοηθείας.

Simon Nixon, WSJ:Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για μια ελληνική λύση

O Αλ. Τσίπρας ρισκάρει να οδηγήσει την Ελλάδα στην καταστροφή, και έχει ημέρες μόνο για να τραβήξει τη χώρα από το χείλος του γκρεμού. Έχουν περάσει έξι εβδομάδες από όταν ο Αλ. Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός. Σε αυτό το διάστημα η ελληνική οικονομία δεν πάει καλά. Η εκκολαπτόμενη ανάκαμψη έχει σταματήσει: τα φορολογικά έσοδα υποχώρησαν περισσότερο από 1 δισ. ευρώ εκτός στόχου τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο , από τις τράπεζες έχουν φύγει περισσότερα από 20 δισ. ευρώ σε καταθέσεις, έχουν αυξηθεί τα επισφαλή δάνεια και οι επενδύσεις έχουν τεθεί σε αναμονή. Οποιαδήποτε ημέρα, η κυβέρνηση μπορεί να ξεμείνει από ρευστό.

Kανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς, διότι η Αθήνα έχει αρνηθεί να επιτρέψει στους αξιωματούχους της ευρωζώνης να επιθεωρήσουν τα βιβλία της. Ορισμένοι αξιωματούχοι υποπτεύονται ότι ακόμη και ο Γ. Βαρουφάκης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, δεν γνωρίζει την ακριβή εικόνα. Εκτός αυτού, η αξιοπιστία του έχει πληγεί τόσο πολύ, που τα λόγια του μετά βίας γίνονται πιστευτά στους κύκλους της ευρωζώνης.

Diijsselbloem΅Βαρουφάκη εάν θέλετε να φύγετε από το ευρώ κανένα πρόβλημα......

πηγή: τα Νέα
Την προηγούμενη Δευτέρα οι εταίροι έστειλαν σαφέστατο μήνυμα στην Ελλάδα.
«Αν θέλετε να φύγετε από το ευρώ, κανένα πρόβλημα». Τα Νέα φέρνουν στην επιφάνεια ένα επεισόδιο που θα μπορούσε να είχε προκαλέσει δυσμενείς καταστάσεις, ακόμα και μη αναστρέψιμες φαίνεται πως σημειώθηκε στο Eurogroup της Δευτέρας ανάμεσα στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Eurointelligence: Τι στο καλό κάνει ο Τσίπρας;

Είτε το έχουν απίστευτα υπολογισμένο είτε είναι απίστευτα ηλίθιοι.  Ο Αλέξης Τσίπρας, δεσμεύθηκε, ενώπιον του κοινοβουλίου,  να ζητήσει τις πολεμικές επανορθώσεις από το Βερολίνο. Αυτή του η κίνηση έρχεται μαζί με την απειλή του υπουργού Δικαιοσύνης να δώσει το «πράσινο φως» για την κατάσχεση γερμανικής ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα ώστε να αποζημιωθούν τα θύματα, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Αυτή η προκλητική ρητορική υποδηλώνει ότι είτε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ακόμη σε mode προεκλογικής εκστρατείας και είναι έτοιμη να αποδεχθεί τις συνέπειες, όποιες και αν είναι αυτές, ή ότι έχουν ως δεδομένη την υποστήριξη της Γερμανίας, ό,τι και να κάνουν

Bloomberg: H Ελληνική εναλλακτική πραγματικότητα δοκιμάζει την υπομονή της Ευρωζώνης.

Ρωτήστε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για την κατάσταση στην οποία είναι η χώρα του και πιθανότατα θα λάβετε μία πολύ διαφορετική απάντηση από αυτήν που ακούγεται στην ευρωζώνη.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών είπε τη Δευτέρα πως είναι πεπεισμένος ότι η κυβέρνησή του κάνει ό,τι απαιτείται για να εξασφαλίσει περισσότερη χρηματοδότηση και να αποφύγει τη χρεοκοπία. Οι ομόλογοί του, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Eurogroup, έκαναν λόγο για μικτά μηνύματα, χασομέρι και απουσία λεπτομερειών αναφορικά με την επιδείνωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης της Ελλάδας.

Financial Times: Χέρι στα Ταμεία βάζει η Αθήνα για να καλύψει το κενό

πηγή: euro2day

Υπό την πίεση της ελλιπούς ρευστότητας, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα πιέζει τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης να παραδώσουν άμεσα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα πληρωθούν αυτόν το μήνα μισθοί του Δημοσίου και συντάξεις.
Η πρωτοφανής μεταφορά τραπεζικών καταθέσεων, στην οποία αντιδρούν τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τα ταμεία κοινωνικής πρόνοιας, ακολουθεί την αιφνιδιαστική απότομη μείωση των φορολογικών εσόδων τον Ιανουάριο, η οποία έφερε το υπουργείο Οικονομικών στη δυσμενή θέση να αναζητά κεφάλαια ώστε να καταβάλει τη δόση του 1,2 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέχρι τις 20  Μαρτίου.